Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czym zająć dzieci w drodze do Chorwacji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hubabuba
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubabuba » 01.07.2013 22:38

Witam wszystkich, my w tym roku 1 raz z dzieciaczkami ( 3 latka , pół roczku) , nie powiem ,że się nie denerwuję jak to będzie , jeszcze nie ma decyzji co do apartamentów , także jak mielibyście coś do polecenia to możecie podesłać namiar adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl . O starszą się nie martwię jak o małego .
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 02.07.2013 09:45

Monte Christo napisał(a):heh...temat strikte poszedl w technologie (i dobrze).

Właśnie o to mi chodzi. Nie potrzebuję porad jak mam wychowywać dziecko, i że jestem leniem, bo chcę im puścić bajki i mieć spokój. Gwoli wyjaśnienia, puszczanie bajek w czasie podróży uważam za ostateczność, i nigdy tego nie praktykowalem, a zakup tabletu lub też dvd będzie moim pierwszym. Zawsze podczas podrózy staramy się dziecko zająć w inny sposób, ale czasami niestety już nic nie działa na dziecko a trzeba sie skupic na drodze. A jeździmy dużo, naprawdę dużo. Sami dobrze wiecie, że jęczące lub płaczące dziecko za uchem potrafi rozkojarzyć kierowcę, a wtedy o nieszczęście nietrudno.
Wracając do kwestii technicznej - czy tablety mają wystarczajaco dobra jasność ekranu? Czy warto przyoszczędzić i kupić niemarkowy tablet? Przyznam, że cena też ma tutaj znaczenie.
Pozdrawiam
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 02.07.2013 11:30

Slavko1974 napisał(a):
Monte Christo napisał(a):heh...temat strikte poszedl w technologie (i dobrze).

Wracając do kwestii technicznej - czy tablety mają wystarczajaco dobra jasność ekranu? Czy warto przyoszczędzić i kupić niemarkowy tablet? Przyznam, że cena też ma tutaj znaczenie.
Pozdrawiam

jeśli idzie o jasność to spokojnie większość z nich daje radę tu bym się nie martwił, a jak będzie za dużo słońca w aucie, a nie masz przyciemnionych szyb czy rolet, to ręcznik na szybę :mrgreen: , co do przyoszczędzenia, to już nie pomogę sam musisz zdecydować, bo co bym nie powiedział może być źle :wink:
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 22.07.2014 21:41

Temat dość dawno nieodkurzany ale myślę, że jak najbardziej aktualny. Mam ten sam `problem`: dzieci w wieku 2 i 4 lat. Jedziemy na noc, zawsze staramy się zmęczyć je przed wyjazdem, by w samochodzie padły na twarz. Podobnie podczas przerw w podróży, jeżeli akurat nie śpią. Niestety podróż trwa dość długo i czasami śpiewanie, zgadywanki oraz inne zabawy nie wystarczają i zaczyna się marudzenie. Pomyślałem, że w tym roku zabiorę im bajki, by w kryzysowych momentach zająć ich czymś. Tu mam jednak mały problem, ponieważ mam jednego tableta, w dodatku 8 calowego i chciałbym go zamontować w miarę na środku, by oboje mieli w miarę dobry widok. Ponieważ autko jest nieduże (Skoda Roomster), myślę że coś tam będzie widać :D . Mam zatem pytanie: czy ktoś stosował uchwyt taki lub taki? Chciałem również pożyczyć przenośne dvd, jednak zastanawiam jak je ewentualnie zamocować w samochodzie i czy tablet + dvd, to nie będzie za duży hałas i czy dzieciaki nie pokłócą się kto ma oglądać dvd, a kto tableta? Ewentualnie zastanawiam się nad zakupem czegoś takiego lub takiego. Ma ktoś jeszcze jakieś inne pomysły jak zamontować tableta między zagłówkami lub jak uraczyć maluchy bajkami, by były zadowolone?
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 22.07.2014 21:50

Zakupiliśmy też ten pierwszy uchwyt do tabletu dla naszej 3 latki - sprawdzał się całkiem ok. Chociaż później to już sobie go sama trzymała i włączała co chciała -gry, malowanki, puzzle, bajki itp. Jeśli masz 2 dzieci, to faktycznie albo kup drugi sprzęt, albo tablet trzeba jakoś pośrodku zamontować. Sądzę jednak, że bajki i ogólnie tablet, to już raczej ostateczność, kiedy dziecko naprawdę marudzi. Chcecie jechać na noc, więc tym lepiej - większość czasu prześpią :) Niech porysują w zeszycie, jakieś puzzle w wersji "do samochodu" można kupić (były teraz w biedronelli) ;) Bajki włączcie jak cała reszta pomysłów przestanie działać ;)
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 23.07.2014 07:39

luk006 - ja ostatecznie zdecydowałem się na tablet i nie żałuję. Dzisiaj technika tak galopuje, że kupno odtwarzacza dvd mija się z celem. Ja kupiłem tablet 10 cali, ale w cenie do 500 zł można kupić dobrze wyposażony tablet 8 cali. Zamiast się bawić w żonglerkę płytami, zgrywasz je na pamięć w tablecie i masz spokój. Gdyby brakło miejsca to dołączasz pendrive i masz następne kilka, kilkanaście GB danych. A oprócz tego może załadować mnóstwo aplikacji na tablet - zabawy, zgadywanki, puzzle, kolorowanki itp.
fleischman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleischman » 23.07.2014 08:26

A z takich "starszych" technologii to polecam książeczkę Daleko jeszcze.
Sprawdzone na 4/5-latce :) Działało tam i z powrotem, i jeszcze raz tam, i jeszcze raz z powrotem...
Wodnik73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wodnik73 » 23.07.2014 08:53

Ja używam tego drugiego uchwytu to tabletu 10 calowego. Montuję go między przednimi siedzeniami i cała trójka ma zajęcie :D do tego kabelek podłączam pod wejście AUX w aucie i głos leci z głośników samochodowych.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 23.07.2014 13:51

Wodnik czy głowicę tego uchwytu można przekręcić o 90 stopni? W takiej formie jak na obrazku mój 8 calowy tablet nie zmieści się. :-(
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 23.07.2014 14:00

dwa tablety załatwiają sprawę, 6 latek grał w angry birds, a 2 latka oglądała swinke pepe.
Rodzice rozmawiali i podziwiali w spokoju widoki ;)
Wodnik73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wodnik73 » 23.07.2014 17:14

luk006 napisał(a):Wodnik czy głowicę tego uchwytu można przekręcić o 90 stopni? W takiej formie jak na obrazku mój 8 calowy tablet nie zmieści się. :-(

Jak ci się nie zmieści, przecież tam wchodzą od 7 - 10 cali a twój ma 8.
Jutro zrobię szybki filmik jaka tam jest regulacja i jak to wygląda w aucie i zobaczysz.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 23.07.2014 19:52

Kupiłem na olx.pl DVD samochodowe z 2 ekranami. Sprzęt firmy Denver MTW-746 (jakiś niemiecki..), niby powystawowy.
Razem z przesyłką zapłaciłem 113 złotych (a bo odtwarzacz DVD nie czytał płyt). Sprzęt ma wejście USB i na karty pamięci więc awaria napędu DVD nie była problemem.
Po otrzymaniu przesyłki przeczyściłem alkoholem soczewkę lasera i normalnie wszystko działa :). Dzieciaki są na chwilę obecną zauroczone tą "technologią". Wiek szkrabów 3 i 5,5 roku.
Poza tym wspomniane "auto-puzzle" dla młodszej córy, samochodziki resoraki dla starszego synka. Tą drobnicę kupujemy, ale trzymamy schowane do czasu wyjazdu.
No i co najważniejsze: dawkujemy rozrywkę :) Nie można zasypać dzieciaków tymi gadżetami, tylko stopniowo wyciągamy "prezenty" :)
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 23.07.2014 21:03

Wodnik73 napisał(a):
luk006 napisał(a):Wodnik czy głowicę tego uchwytu można przekręcić o 90 stopni? W takiej formie jak na obrazku mój 8 calowy tablet nie zmieści się. :-(

Jak ci się nie zmieści, przecież tam wchodzą od 7 - 10 cali a twój ma 8.
Jutro zrobię szybki filmik jaka tam jest regulacja i jak to wygląda w aucie i zobaczysz.

Chodzi mi o to, że wg. informacji zawartej w aukcji, minimalny rozstaw ramion uchwytu wynosi 145 mm, czyli mój tablet mógłby być w nim tylko pionowo. Stąd pytanie, czy jeśli włożę go pionowo, to będę mógł przekręcić głowicę o 90 stopni, tak by znów był poziomo.
Wodnik73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wodnik73 » 24.07.2014 09:38

Uchwyt do tabletów extreme style TAB6

luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 24.07.2014 12:00

Wodnik73 wielkie, wielkie dzięki!!! Prawie jakbym go oglądał w sklepie :).
Uchwyt zamówiony. Jak będziesz w okolicach Wałbrzycha zapraszam na piwo :).
A co polecilibyście z tabletów 10 cali z klasy tzw. budżetowej do kwoty 400 zl.? Zastanawiam się czy do nowego uchwytu nie dokupić tableta. Przede wszystkim dlatego, że obawiam się, iż jak Maluchy dopadną do mojego tableta to za wiele z niego nie zostanie :). Tablet mialby służyć do bajek + od czasu do czasu do wi-fi w domu.

P.S.
Ładny s-max Wodnik73.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czym zająć dzieci w drodze do Chorwacji? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone