Aldonka napisał(a):Już na jakiś czas przed wyjazdem bacznie obserwuję moją córkę na jakie rzeczy, zabawki zwraca uwagę, w sklepie czy to w reklamie. Co jakiś czas kupuję jakiś drobiazg, lalkę, książkę, nową płytę z filmem i wszystko pakuję niczym prezenty na urodziny czy gwiazdkę Po drodze, kiedy mała zaczyna się nudzić myk, wyciągamy z czeluści samochodu jeden z prezentów. I luz, Jula szczęśliwa, zabawa trwa, oglądanie trwa. Na szczęście moje dziecię nie jest szczególnie kłopotliwe w czasie podróży więc i prezentów dużo nie trzeba
Bardzo dobry i sprawdzony pomysł
Ja jednak mam teraz dylemat natury praktyczno - technicznej.
Małymi krokami zbliża sie wyjazd wakacyjny. Ponieważ będzie on liczył ok 4500 km i nie zawsze będzie to podróż nocą, muszę zainwestować w jakiś ekran do oglądania bajek dla mojej pociechy. Ponieważ moja pociecha ma niecałe 3 lata, w grę wchodzi na razie tylko oglądanie bajek. Po kilkumiesiecznym przeglądaniu wymarzonego urządzenia znam na pamięć wiekszość oferowanych przenośnych urządzeń dvd oraz tabletów, ale do dzisiaj nie mogę się zdecydować co lepsze. Udało mi sie jedynie ustalić to, że przenośny panel lcd/dvd jest zdecydowanie tańszy od tabletu (mowa o urządzeniach o ekranach 10 cali). Za przenośne LCD/DVD z tzw "full wypasem" trzeba wyłożyć ok 400 -500 zł, natomiast za tablet markowej firmy co najmniej 1000. Jest to znacząca rożnica, aczkolwiek nie decyzduje ona w 100% o wyborze. Tablet oczywiście jest poręczniejszy, ale to akurat dla mnie ma znaczenie drugorzędne. Urządzenia zamierzam używać przede wszystkim podczas podróży autem. Co prawda, płyty dvd już powoli wychodzą z użytku ale niemal każde przenośne dvd ma wejście usb, czytnik kart, czy też możliwość podłączenia zewnętrznych urządzeń z pamięcia masową np. twardych dysków. Z kolei tablet to moim zdaniem lansiarskie urządzenie do pokazania w środkach komunikacji miejskiej, ale dla mnie zupelnie niepraktyczne, bo w podrożach do/z pracy wystarczy mi odtwarzacz mp3.
Przenośne dvd/lcd dysponują już wbudowanymi tunerami do odbioru telewizji cyfrowej, ponadto mogą dzialac jako urządzenia stacjonarne, więc według mnie bardziej przydadzą się i w podroży i w przerwie podczas podróży i na biwaku itp., więc bardziej skłaniam się ku przenośnym dvd. Dodatkowo niektore urządzenia mają w kompletach joysticki/pady do gier, z czego i dorosły skorzysta hehe.
Szukam jednak praktycznych porad od tych, którzy takie urządzenia już używają - na co zwrócić uwagę, np : czy uchwyt na paski do zagłówka wystarczy, czy lepiej kupić uchwyt sztwyny, czy przy jeździe po gorszej nawierzchni lepiej sprawuje się tablet czy dvd itp.?
Pozdrawiam