Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czym płacić w BiH (tranzyt)?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 24.02.2005 18:43

Wybierając się do Chorwacji przez BiH należy wymienić na granicy walutę na marki czy zostawić sobie euro? Jaką walutą płacić na stacjach benzynowych, w hotelach , restauracjach. Jak oni to przeliczają? Z doświadczenia wiem, że w HR płacąc za autostrady w euro przelicznik jest niekorzystny, na każdej bramce wydawali ile chcieli dlatego teraz wymieniam na kuny.
Pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.02.2005 18:59

A z tym, to różnie bywa - mam tu wieści, że:

na pewno na trasie Mostar - Sarajevo - Banja Luka można płacić euro;. Zazwyczaj nawet w euro; dostajesz resztę, bo na rachunku są 2 ceny. Ale może sie zdarzyć, że wydadzą Ci w ich walucie - w markach konwertybilnych :o
Przelicznik też bywa różny, ale chyba nie aż tak różny jak w Cro...

Plumek
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 25.02.2005 09:06

Najlepiej płacić kartą :D - tam gdzie się oczywiście da...
Zwykła popularna Visa wystarczy.

W miejscach gdzie zdarzają się turyści (Medjugorje, Mostar, Neum)
ceny rzeczywiście są i w euro i markach, przelicznik w markach
trochę lepszy, lecz wymiana euro na marki też się
zbytnio nie opłaca.
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 25.02.2005 10:47

A ja płaciłem na serbskiej stacji benzynowej (przed przejściem w Bosanskim Brodzie chyba) markami a resztę dostałem w EURO :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.02.2005 13:25

Spoko mozna placic euro, uczciwie licza po panstwowym kursie (w zeszlym roku 1.95 marki), reszte pewnie dostaniesz w markach ale zawsze ja mozna wydac, chociazby na zatankowanie do pelna przed wjazdem do Chorwacji bo jest duzo taniej. Sporo innych rzeczy tez jest tanszych w BiH.
Wszedzie przyjmuja tez kuny, w drodze powrotnej nimi placilem jak mi zostaly. Ale trzeba szybko liczyc i uwazac zeby nie orzneli, 2 razy mi sie to zdarzylo na stacjach benzynowych, szczegolnie jak raz mialem do wydania mieszanke kun, marek i euro - liczyli po korzystnym dla siebie kursie i musialem sie ostro targowac ale w koncu wyszedlem na swoje. Natomiast pare razy w sklepach robilem mieszane transakcje euro-markowo-kunowe i nie mialem tych problemow - wszystko zalezy na kogo sie trafi.
pzdr
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 25.02.2005 14:06

polecam kartę-nigdy nie miałem żadnych problemów.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone