Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czym handlowało się w Jugosławi?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 30.06.2005 22:28

Mimo, że średnia wieku na forum nie jest zbyt wysoka proponuję zabawę. Czym handlowaliśmy przed wojną w b. Jugosławi? Co przywoziliśmy do Polski?

zaczynam:

krem nivea
sprzedałem hurtem 10 opakowań zaraz po przyjeździe,
na plaży dostałbym podwójną cenę...

aparat telefoniczny bratek 2 szt.
pełen wypas - z guzikami zamiast tarczy poszedł za równowartość trzech butelek jugosłowiańskiego viniaku cezar. Jedna z tych butelek stoi już 20 lat u mnie w domu.

vegeta też była w modzie.
DJ Bobo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DJ Bobo » 30.06.2005 22:40

Nikt tu niczym nie handlował oprócz Ciebie i jednej osoby.Bajobongo.
Handlarczyku o.i. :wink:
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 30.06.2005 22:42

Wykorzystałem prawo do swobodnego dysponowania własną wypowiedzią
Ostatnio edytowano 21.10.2005 12:31 przez JoeF, łącznie edytowano 1 raz
DJ Bobo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DJ Bobo » 30.06.2005 22:48

JoeF napisał(a):W takim razie - ja się cieszę, że byłem za młody albo za biedny, żeby wyjeżdżać wtedy za granicę... mam przynajmniej czyste sumienie, nie mam się czego wstydzić...
Możecie sprawdzić moją teczkę :wink:

20 lat finestra nie wypił winiaku i się tym chwali.Zboczeniec. :wink:
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 30.06.2005 22:54

DJ Bobo napisał(a):20 lat finestra nie wypił winiaku i się tym chwali.Zboczeniec. :wink:

Są gorsze zboczenia. A Ty pewnie młody jesteś DJbobo?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.06.2005 22:56

Już w jakimś dawnym poście kilku "starych weteranów" pisało co się sprzedawało w Jugosławi. Jak mi się uda odszukać to podam na niego namiary. W każdym razie handlowało sie prawie wszystkim aby wycieczka się zwróciła. Już to wprawdzie kiedyś pisałem ale przypomnę, że to zdjęcie to Rovinj i ja stoję na murku falochronu na którym 21 lat temu handlowałem i miałem tu swoje "stoisko". Oczywiście milicja nas goniła ale wcześniej Jugole nas ostrzegali. 2 lata temu zrobiłem sobie tu pamiątkowe zdjęcie :lol: Takie były wtedy czasy.

Pozdrawiam :wink:
DJ Bobo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DJ Bobo » 30.06.2005 23:00

krakuscity napisał(a):Już w jakimś dawnym poście kilku "starych weteranów" pisało co się sprzedawało w Jugosławi. Jak mi się uda odszukać to podam na niego namiary. W każdym razie handlowało sie prawie wszystkim aby wycieczka się zwróciła. Już to wprawdzie kiedyś pisałem ale przypomnę, że to zdjęcie to Rovinj i ja stoję na murku falochronu na którym 21 lat temu handlowałem i miałem tu swoje "stoisko". Oczywiście milicja nas goniła ale wcześniej Jugole nas ostrzegali. 2 lata temu zrobiłem sobie tu pamiątkowe zdjęcie :lol: Takie były wtedy czasy.

No to juz wiemy skąd ten post o polskich ,,handlowcach' w Chorwacji.
Strasznie zabawne.Ciekawe czy cię ta policja spałowała?Teraz pewnie jesteś kombatant co walczył z komuną .Cha cha.Ale jaja.
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 30.06.2005 23:04

DJ Bobo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DJ Bobo » 30.06.2005 23:07

JoeF napisał(a):
krakuscity napisał(a):W każdym razie handlowało sie prawie wszystkim aby wycieczka się zwróciła.... ....Takie były wtedy czasy.

Nie ma z czego być dumnym... według mnie wypada się wstydzić za te czasy :cry:

Nie za czasy tylko za swoją chytrość.Przecież wielu uczciwych ludzi wtedy jeżdziło do Jugosławii i w życiu by nie wpadli na to by handlować.
Mieli swój honor.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.06.2005 23:07

DJ Bobo napisał(a):
krakuscity napisał(a):Już w jakimś dawnym poście kilku "starych weteranów" pisało co się sprzedawało w Jugosławi. Jak mi się uda odszukać to podam na niego namiary. W każdym razie handlowało sie prawie wszystkim aby wycieczka się zwróciła. Już to wprawdzie kiedyś pisałem ale przypomnę, że to zdjęcie to Rovinj i ja stoję na murku falochronu na którym 21 lat temu handlowałem i miałem tu swoje "stoisko". Oczywiście milicja nas goniła ale wcześniej Jugole nas ostrzegali. 2 lata temu zrobiłem sobie tu pamiątkowe zdjęcie :lol: Takie były wtedy czasy.

No to juz wiemy skąd ten post o polskich ,,handlowcach' w Chorwacji.
Strasznie zabawne.Ciekawe czy cię ta policja spałowała?Teraz pewnie jesteś kombatant co walczył z komuną .Cha cha.Ale jaja.

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi? Może jak się wyśpisz to zastanowisz się co napisałeś bo pomyliłeś mnie z kimś innym.
Pozdrawiam
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 30.06.2005 23:16

krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.06.2005 23:39

JoeF napisał(a):
krakuscity napisał(a):W każdym razie handlowało sie prawie wszystkim aby wycieczka się zwróciła.... ....Takie były wtedy czasy.

Nie ma z czego być dumnym... według mnie wypada się wstydzić za te czasy :cry:

A czy ja piszę, że jestem z tego dumny. Wtedy tak było i tyle, teraz się z tego śmieję ,odpowiadam na pytanie, zresztą jak wspomniałem ten temat już był:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=6498&h ... jugos+awia

A czy Ty jesteś dumny z tego co zrobiłeś w wątku Moderatorzy?
I kto tu ma się wstydzić?
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 30.06.2005 23:43

Ostatnio edytowano 21.10.2005 12:32 przez JoeF, łącznie edytowano 1 raz
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.06.2005 23:56

JoeF napisał(a):
krakuscity napisał(a):A czy Ty jesteś dumny z tego co zrobiłeś w wątku Moderatorzy?
I kto tu ma się wstydzić?

Dumny nie jestem... ale uzasadnij stwierdzenie, że nie staram się zachowywać honorowo... Chociaż to i tak nie ma sensu, bo to nie jest możliwe do stwierdzenia "z daleka"...

Najlepiej zakończmy tę nocną rozmowę. Finestra zrobił sobie żart a ja napisałem jak dawniej bywało. Skoro wycieczka kosztowała kilka pensji a nie było tyle oszczędności to należało jakoś w inny sposób te środki zdobyć aby wyjechać . Wiele osób tak robiło tylko nie chciało się przyznać. Wstyd to kraść a radzić sobie jakoś trzeba - już skończyłem na ten temat.

Ten temat to też chyba podpucha.

Pozdrawiam
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 01.07.2005 16:59

DJ Bobo i spółka pieprzą takie głupoty,że żal czytać.Ja co prawda nie byłem, nie handlowałem,bo moich rodziców nie było stać,albo nie mieli siły przebicia,śmiałości,czegoś w tym rodzaju.Jak się mieszkało w komunistycznym szambie,to żeby zobaczyć kawałek świata trzeba było za granicą pohandlować lub popracować.W PRL człowieka na to nie było stać,tylko co lepszych towarzyszy.A ten bałwan przygaduje tym drobnym ciułaczom.Otrzyj mleko z buzi i idź głosować na Cimoszewicza.Bęzie tak jak wtedy,będzie lepiej,jak za komuny.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone