Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie….

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.12.2017 19:43

Kto ma ochotę to zapraszam.... rozsiądźcie się wygodnie.....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.12.2017 19:46

O, już jest :D
Na pewno mnie tu nie zabraknie :idea:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 28.12.2017 19:46

Siadam wygodnie :D :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.12.2017 19:50

Myślę, że więcej się nas tu zmieści, na wyspie i w odwiedzonych przez nas miejscach sporo przestrzeni było....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.12.2017 19:56

piekara114 napisał(a):Kto ma ochotę to zapraszam.... rozsiądźcie się wygodnie.....
Obrazek

Trochę twardo, ale z chęcią przysiądę :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.12.2017 20:05

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Kto ma ochotę to zapraszam.... rozsiądźcie się wygodnie.....

Trochę twardo, ale z chęcią przysiądę :smo:

Może i twardo, ale jaki widok na latarnię morską...
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 28.12.2017 20:32

Kreta chodzi mi po głowie to przycupnę sobie na brzeżku ławki :D
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 28.12.2017 20:36

Oczywiście jestem i ja... :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.12.2017 20:40

Siadajcie wygodnie, bo miejsca jest dość....
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 28.12.2017 20:46

chętnie, bo trochę jestem po świętach zmęczona :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.12.2017 20:51

Jak to u mnie, wstęp musi być….. oczywiście nie każdy musi go czytać :mrgreen: :mrgreen:

Jak to z tą Kretą było…

Rok wcześniej wracając z wrześniowych Vodice wiedziałam, że kolejna jesień raczej chorwacka nie będzie. Raz, że Chorwacja już nam się lekko przejadła, dwa – wrzesień to nie jest 100% pewność co do pogody, a my jednak słońce lubimy…..

Zimą 2017 lądujemy na Cyprze i po powrocie jakoś nie mogę o lipcowych wakacjach zacząć myśleć, ale myślę o wrześniu…. W lipcu lądujemy samochodem na Hvarze (tu kiedyś będzie link do relacji, a nawet już jest), a już końcem lipca myślę, co jesienią…. Na pewno nie będzie to początek września (Szef Pana M. wtedy na Rodos z dzieciakami leci i jeszcze się droczy, że w tym roku nici z naszej wrześniowej Chorwacji… mówię mu spoko, i tak się tam nie wybieramy.. mina bezcenna :mrgreen: :mrgreen:)….
Pomysłów jest kilka, w takiej mniej więcej kolejności: Lanzarote (przyjaciółka była w czerwcu z dzieciakami i mooocnooo zachwala) lub inna z Wysp Kanaryjskich, Maroko, Malta i na końcu Cypr (ponownie, bo jest tam super)…. Założyłam, że bilety za loty (ze wszystkim) mają się zamknąć w kwocie 1000 zł za naszą trójkę (a chętniej 900 zł)….

W pracy swojej rozmawiam o terminie urlopu i ok., ale po 12 października jak skończą się targi w Moskwie, które organizuję… Ale ja tam nie lecę, więc jak coś będzie nie tak, to i tak kolega będzie na miejscu sam załatwiał… Ale się Szef uparł :roll: :roll: ….

To gdzie lecieć?
Kanary – ciężko coś trafić, nawet z rabatami, które co jakiś czas się pojawiają, są na poziomie powyżej 1200 zł
Maroko - już zdecydowanie lepiej, ale „trafiają się” zamachy wykonane rękoma Marokańczyków i Pan M. oznajmia, że nie będziemy ich sponsorować…. Ta lajtowa egzotyka musi chwilę poczekać….
Wpadam na pomysł Dubaju, ale jakoś wakacje wśród betonu, stali i szkła :? …. no raczej nie :? ….. choć relacja KOL’a bardzo mi się podobała i dalej zachęca do tego kierunku….
Malta – siostra lata tam bardzo często i zachwycona (chyba z 12 razy), podobnie przyjaciółka (już 3 razy była) i Rodzice…. Loty są w bardzooo zadowalającej cenie… Pan M. zabiera się za oglądanie i jakoś coraz mniej przekonany jest do tej wyspy, bo dużo tam betonu, zabudowań i plaże średnie (a nie muszą być piaszczyste…)…. Ja też średnio jestem za, więc odpada….
Cypr – ja za, ale moi Panowie średnio, bo drugi raz na Cyprze w tym samym roku….
Znowu Malta – siostra planuje przełom listopada/grudnia tam, może coś przesunąć, ale nam jakoś w listopadzie się tam nie chce lecieć, no i jakoś to wow dla Malty się gdzieś rozmyło…..

I tak jakoś wpada Kreta…. Mnie do wyspy mega zachęciła relacja Dangol już w 2015 r. i jej spacerki po Chanii…. Rozglądamy się na lotami i noclegami, wszystko ładnie się układa….

Ale w pracy przeglądając portale branżowe na stronie chyba onetu wskakuje artykuł o jesiennej Sycylii… To też fajna wyspa przecież… Loty są dobre, cena dobra, nawet noclegi też…problem z dość drogimi autami i jeszcze Pan M. wyszukuje informacje o deszczach, że w porównaniu z Kretą to w październiku ryzyko większe…. I to przechyla całkiem szalę na rzecz Krety, Krety którą już w głowie dzień po dniu planowałam…..

I tak w sobotę 19.08 przeglądamy połączenia (jeszcze ta Malta i Sycylia trochę po głowie chodzi) i trafiamy na loty za 220 zł RT. Kontakt z siostrą czy z nami leci. Sprawdza połączenia od siebie, ale nie ma biletu powrotnego dla niej, nie ma już lotów z Krety do Luksemburga, a okoliczne lotniska powodują, że sam lot dla niej zamknie się w 400 EUR i odpuszcza…. My rezerwujemy…raz się żyje…. Cena z rezerwacją miejscówki, bez bagażu dodatkowego, ale z 2 pokładowymi (bo to Ryan.) wychodzi po 312 zł. Cena w ciągu 3h trochę skoczyła….
To mamy bilety 21-28.10.17, można planować resztę…. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio edytowano 08.12.2020 12:46 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.12.2017 20:53

krakusowa napisał(a):

chętnie, bo trochę jestem po świętach zmęczona :oczko_usmiech:

A przecież Ty kontuzjowana byłaś.... chyba Sąsiad za mało Ci pomagał....
Siadaj na ławeczce...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.12.2017 21:03

Prawdziwie "jesienna" Kreta jeszcze przede mną, ale nie wątpię, że kiedyś i ja wpadnę tam w drugiej połowie października 8). Skoro w pierwszym tygodniu mieliśmy ciepełko, że aż miło, to niewiele później nie może być jakoś znacząco zimniej :wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.12.2017 21:40

Chwila nieuwagi, a tu już relacja się rozpędza... No to jestem. :-)
A skąd ten lot na Kretę?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.12.2017 21:43

Cześć Dziewczyny. Do pierwszego rzędu się jeszcze załapałyście....

Dangol - wybór Krety to przez Ciebie :D

Mikromir - lot z Krakowa :D
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies