Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie….

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.12.2017 20:24

marze_na napisał(a):Wszystkiego dobrego na Nowy Rok. Żeby pasji, zdrowia i kasy dla realizacji podróżniczych planów nie brakowało :!:
Co najważniejsze to zawarłaś w swoich życzeniach i nie pozostaje mi nic innego jak podziękować i gorąco się do nich dołączyć!
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 31.12.2017 20:30

piekara114 napisał(a):W takim razie dla tych szalejących na domówkach w wąskim gronie, kolejny odcinek.....

Szalejąc na domówce w gronie wąskim bo jednoosobowym(Pan S. w pracy od 19.30 :evil: ) nadrobiłam-możesz wstawiać następny :wink:

Śniegowy widoczek w Tatrach cudo :hearts:

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):Wszystkiego dobrego na Nowy Rok. Żeby pasji, zdrowia i kasy dla realizacji podróżniczych planów nie brakowało :!:
Co najważniejsze to zawarłaś w swoich życzeniach i nie pozostaje mi nic innego jak podziękować i gorąco się do nich dołączyć!

I ja się podłączam do życzeń :)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 31.12.2017 21:07

ruzica napisał(a):
piekara114 napisał(a):W takim razie dla tych szalejących na domówkach w wąskim gronie, kolejny odcinek.....

Szalejąc na domówce w gronie wąskim bo jednoosobowym(Pan S. w pracy od 19.30 :evil: ) nadrobiłam-możesz wstawiać następny :wink:

Śniegowy widoczek w Tatrach cudo :hearts:

piekara114 napisał(a):

I ja się podłączam do życzeń :)

W 2018 roku:
w styczniu radości,
w lutym miłości,
w marcu pogody,
a w kwietniu swobody,
maj niech zakwita,
czerwiec niech bryka,
lipiec przypali,
sierpień rozpali,
we wrześniu szczęścia bez liku,
tak samo w październiku,
niech listopad zauroczy,
a grudzień miło zaskoczy

życzę wszystkim :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.12.2017 21:30

Marta, to widzę, że nasi Panowi będę się mijać.... mój niedługo przyjdzie to w tym roku choć szampana uda się razem wypić.
Odcinek się pisze, ale chyba dziś już nie zdążę zdjęć podoklejać, więc będzie za rok...

Iza - super życzenia :D :D

Do siego roku!!!
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 31.12.2017 21:44

W końcu odkryłam że jest ! :) i to jeszcze w tym roku ;) :)
Dołączam się do życzeń i domówki ;)

I mnie nieszczęsną na tych schodach też mijałaś :(
Rano w hotelu przez chwilę się zastanawialiśmy jak wrócimy do domu gdy w Balicach lot odwołają przez mgłę ;)
Przysiądę się i pooglądam co było po naszym wyjeździe :P
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 31.12.2017 23:23

Ja też podglądam ( na domówce własnej) i wymieniam się życzeniami wszystkiego co najlepsze :papa:
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 31.12.2017 23:45

tony montana napisał(a):Fajnie macie, że tak blisko w góry
....
Wczoraj wieczorem właśnie coś o feriach zimowych rozmawialiśmy (mamy w lutym) i stwierdziłam, że z ogromną przyjemnością pospacerowałabym po nadbałtyckiej plaży, więc Ty też masz fajnie tam na północy...
Masz już plany na ferie zimowe?

Widzę, że dużo z nas kiecek dziś nie prasuje :mrgreen:[/quote]

Jak widać Władysławowo szykuje się do powitania nowego roku, na plaży prawie jak w sezonie, tylko parawanów brak... :D
https://wladyslawowo.webcamera.pl/
Władysławowo on line.jpg

przed północą.jpg
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 01.01.2018 10:32

piekara114 napisał(a):Witaj Kreto!!!

He, he ... tak trzymać..
Szczęśliwego Nowego Roku :D .
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 01.01.2018 12:43

No i wylądowaliśmy.
Oczywiście jestem z Wami. Dobrze, że tym razem załapałam się na początek relacji :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.01.2018 12:45

Kalimera Kriti! :j
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 01.01.2018 12:46

agata26061 napisał(a):No i wylądowaliśmy.
Oczywiście jestem z Wami. Dobrze, że tym razem załapałam się na początek relacji :D

To nie początek relacji a koniec początku :lol:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 01.01.2018 13:05

piekara114 napisał(a):Beata W. - kiedy był dokładnie brat i gdzie i jaka pogoda mu się trafiła??
..

Beata koło Iraklionu i wylatywał nie pamiętam dokładnie ale 15 lub 16. 10. Był z biurem podróży. A pogodę miał taką, że katował mnie fotkami z plaży kiedy ja w pracy siedziałam :mrgreen:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 01.01.2018 13:10

Super, że wreszcie jesteśmy na Krecie :wink: :oczko_usmiech:

Szczęśliwego Nowego Roku i realizacji planów wyjazdowych :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.01.2018 13:42

Dla wszystkich:

Pomyślności w Nowym Roku i wielu pięknych podróży, które zostają w pamięci na lata!

Mai napisał(a):I mnie nieszczęsną na tych schodach też mijałaś :(

Nawet mówiliśmy o tym, że pewnie tam stoisz... A pogoda trafiła Ci się miód malina, choć jeszcze początkiem października to Twój tydzień wyglądał na mocno deszczowy.... :D

Beata W. napisał(a):
piekara114 napisał(a):Beata W. - kiedy był dokładnie brat i gdzie i jaka pogoda mu się trafiła?? ..
Beata koło Iraklionu i wylatywał nie pamiętam dokładnie ale 15 lub 16. 10. Był z biurem podróży. A pogodę miał taką, że katował mnie fotkami z plaży kiedy ja w pracy siedziałam :mrgreen:

To ten pogodowo super tydzień, co też Mai miała.... Doświadczenie mi teraz pokazuje, że Kreta to najpewniej do 15.10, potem to już pewna niepewność się wkrada.....

ZytaS napisał(a):Jak widać Władysławowo szykuje się do powitania nowego roku, na plaży prawie jak w sezonie, tylko parawanów brak... :D

Myślałam, że więcej ludzi na plaży powinno być....

krakusowa napisał(a):Super, że wreszcie jesteśmy na Krecie :wink: :oczko_usmiech:

travel napisał(a):
agata26061 napisał(a):No i wylądowaliśmy.
To nie początek relacji a koniec początku :lol:
Dobrze powiedziane :D :D

Buber napisał(a):
piekara114 napisał(a):Witaj Kreto!!!
He, he ... tak trzymać..
tony montana napisał(a):Kalimera Kriti! :j
:D :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.01.2018 14:11

21.10.2017, sobota, dzień 1

Po wejściu do hali przylotów wypatrujemy naszego nazwiska na kartkach. I znajdujemy pana i panią... Podchodzimy, witamy się, pan wychodzi z nami przed terminal i zaczynamy spisywać dane do wynajmy samochodu -100 eur z ręki do ręki, full ubezpieczenie. Okazuje się, że samochód będziemy mogli odebrać dopiero za chwilę jak spiszą umowę z jeszcze innymi osobami. Wszyscy oczywiście z naszego lotu. Jak już spisano 3 umowy, słyszymy: Driver go with me…. To drajwerzy do samochodu się ładują i odjeżdżają, gdzieś za terminal i tyle ich widać…. My siedzimy przed terminalem wraz z porzuconą dziewczyną ok. 30 lat (może mniej ), jej facet to też jeden z drajwerów. Kupili bilety w czerwcu w cenie 260 zł za osobę(bez dopłat), stwierdzam, że kupowanie wcześniej dużo tańsze wcale nie musi być…. Czekamy i czkamy, i czekamy, w końcu widzę za szybą białego autka Pana M. Mamy białą Kia Rio. Kijanka jest lekko poobijana, co ma dobrą stronę biorąc pod uwagę, gdzie zamierzamy nią pojeździć :mrgreen: A co ich tak długo nie było?? Panowie pojechali na koniec terminala, zawrócili, minęli całe lotnisko i już byli na parkingu wypożyczalni. Szybciej na nogach by zaszli…. Kartka/dowód do ręki, kluczyki w stacyjce już są i tyle…. To Pan M. przyjechał po nas :mrgreen: :mrgreen:

Lokujemy się w aucie i zgodnie z opiniami wypożyczającymi w samochodzie czeka na nas mapa wyspy (broszurka do zabrania) oraz butelka białego wina….
To ruszamy.

Dzisiejszy dzień mamy zaplanowany. Pierwszy nasz cel jest 10 km od lotniska. Jedziemy wąskimi drogami między domami, polami i oliwkami. Sklepu nie ma, a trzeba się czegoś napić, bo po locie niedużo nam wody zostało. A zamierzamy poplażować….. Navi w telefonie bez problemu nas prowadzi, na rozwidleniach są oznaczenia bardziej lub mnie widoczne, więc większego problemu z trafieniem nie ma..

Mijamy kozy kri-kri, które w odludniejszych miejscach można wszędzie spotkać, kapliczkę (ale czy to ta sama, co na zdjęciach? jakoś inaczej wygląda…) i zaczynamy dość strony zjazd w dół…. Droga asfaltowa, na dwa auta, kilka agrafek, stoki surowe niezabezpieczone, więc i jakiś kamień się zdarzy, ale bez przesady, spokojnie się jedzie…. Gdyby nie auto przed nami, które było na 100000% prowadzone przez wystraszonego kierowcę, jazda byłaby samą przyjemnością, a tak to cały czas zastanawialiśmy się czy nagle się nie zatrzyma….
Obrazek

Obrazek

A w dole już widzimy parking i nasz cel: plaża Seitan Limania
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie…. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone