Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie….

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.03.2018 22:23

piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):
mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):To co Hiszpania, Portugalia, Rodos?
No zgadłaś 8O 8O 8O ,
ale nic nie powiem póki nie pojedziemy :roll: , bo mąż mimo że kupił bilety, cały czas twierdzi, że do samolotu nie wsiądzie :roll:
Tak mi się gdzieś o uszy obiły jakieś bilety do Hiszpanii. Aga spoko jak już kupił to wsiądzie. W końcu księgowy nie będzie kasy marnował na jakieś fochy :papa:
To wszystko jasne.... :D

Wy nie bydźcie takie mundre ... :roll: :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.03.2018 22:25

:mrgreen: :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.03.2018 22:28

25.10.2017, środa, dzień 5 –Monastyr Agia Triada

Parkujemy na dużym i pustym parkingu, oczywiście darmowym…. Jesteśmy pod klasztorem Agia Triada . Na Krecie jest wiele ważnych dla mieszkańców monastyrów i ten do tego grona można zaliczyć. Wybrałam go do zwiedzania z kilku powodów: jest blisko od Chanii, na półwyspie jest jeszcze kilka innych atrakcji oraz zdjęcia w relacji Dangol mnie zachwyciły :hearts: :hearts:

Decydując się na odwiedziny w tym miejscu warto uwzględnić dni i godziny otwarcia….
Obrazek

Wspinamy się po schodach, kupujemy bilety (2,5 EUR, dzieci i nastolatki oczywiście free) i wchodzimy przez portal ozdobiony podwójnymi kolumnami, trójkątnym wykuszem i wysoką dzwonnicą…
Obrazek

….i już przed nami jest dziedziniec i katholikon…
Obrazek

Początki klasztoru sięgają XVII w. i jest on kojarzony z bogatą rodziną weneckich kupców Tzangaroli stąd też nazwa Agia Triada ton Tzagkarolon, która wybudowała klasztor. Pierwsze kroki kierujemy do muzeum, w którym zgromadzone są m.in. cenne ikony. Jesteśmy tu całkowicie sami i już chcę zrobić zdjęcie, jak syn pokazuje mi ogromny znak zakazu fotografowania…. no i fotki nie ma… Muzeum duże nie jest, to 2 czy 3 sale, więc dużo czasu to nie spędzamy…. Po wyjściu…
Obrazek

….zauważam zwiększoną liczbę turystów :roll: (jak wchodziliśmy to podjechały autokary z Triady z niemieckimi emerytami) i stoją na dziedzińcu przed wejściem do świątyni. W takiej sytuacji decyduję o odwiedzeniu najpierw otoczenia…
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 12.03.2018 22:50

piekara114 napisał(a):...
….zauważam zwiększoną liczbę turystów :roll: (jak wchodziliśmy to podjechały autokary z Triady z niemieckimi emerytami) i stoją na dziedzińcu przed wejściem do świątyni...

Ci są jak stonka ... gdzie nie jestem poza sezonem, zawsze ich spotkam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.03.2018 23:03

Buber napisał(a):
piekara114 napisał(a):...….zauważam zwiększoną liczbę turystów :roll: (jak wchodziliśmy to podjechały autokary z Triady z niemieckimi emerytami) i stoją na dziedzińcu przed wejściem do świątyni...

To powiem Ci, że jak wyszliśmy to okazało się, że stoją 3 takie autokary :lol: , dwupoziomowe, więc w jednym około 70 osób...jedna z grup była angielskojęzyczna....
Ostatnio edytowano 12.03.2018 23:12 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 12.03.2018 23:06

I na dodatek nie koordynują ataków :wink: ... a człowiek myśli sobie - przyjadę po sezonie.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.03.2018 23:10

piekara114 napisał(a): Jesteśmy tu całkowicie sami i już chcę zrobić zdjęcie, jak syn pokazuje mi ogromny znak zakazu fotografowania…. no i fotki nie ma…

Przez kilka lat sporo się zmieniło... My mieliśmy jedynie zakaz fotografowania z lampą, więc kilka ikono-fotek zostało na pamiątkę :) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.03.2018 23:14

Buber napisał(a):I na dodatek nie koordynują ataków :wink:
:lol: :lol:

dangol napisał(a):
piekara114 napisał(a): Jesteśmy tu całkowicie sami i już chcę zrobić zdjęcie, jak syn pokazuje mi ogromny znak zakazu fotografowania…. no i fotki nie ma…
Przez kilka lat sporo się zmieniło... My mieliśmy jedynie zakaz fotografowania z lampą, więc kilka ikono-fotek zostało na pamiątkę :) .
W muzeum było bardzo..nie wiem jako to nazwać...sterylnie... trochę strach oddychać było... :lol:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 13.03.2018 07:34

Buber napisał(a):
piekara114 napisał(a):...
….zauważam zwiększoną liczbę turystów :roll: (jak wchodziliśmy to podjechały autokary z Triady z niemieckimi emerytami) i stoją na dziedzińcu przed wejściem do świątyni...

Toć to emeryci, nie muszą czekać na wakacje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Bardzo ładnie ten monastyr się prezentuje :papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 13.03.2018 07:45

Wiem ...tylko dlaczego atakują taką kupą i są głośni (prawie jak nacja z buta) :? .
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 13.03.2018 08:13

Buber napisał(a):Wiem ...tylko dlaczego atakują taką kupą i są głośni (prawie jak nacja z buta) :? .

Może dlatego, że w kupie siła :mrgreen:
Swoją drogą w listopadzie poprzedniego roku w Kołobrzegu szukaliśmy konkretnego miejsca i kogo nie zapytałam to słyszałam język naszych zachodnich sąsiadów :oczko_usmiech: Więc są wszędzie :mrgreen:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.03.2018 08:38

piekara114 napisał(a):Jesteśmy pod klasztorem Agia Triada

... no i wszystko jasne ... :hut: ...
Pozdrawiam.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.03.2018 08:51

Buber napisał(a):Wiem ...tylko dlaczego atakują taką kupą i są głośni (prawie jak nacja z buta) :? .

Chyba zwyczajnie rozpiera ich energia. :oczko_usmiech: Mają możliwości i z nich korzystają.

Tak sobie tę Kretę tu oglądam i myślę, że pewnie każdy by chciał w ich wieku korzystać z życia w taki sposób.

Z jednym zastrzeżeniem - ataki grupowe to nie dla mnie. :mrgreen:

A jak sił i środków zabraknie, to ostatecznie zostaną relacje. :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.03.2018 10:05

Beata W. napisał(a):Toć to emeryci, nie muszą czekać na wakacje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Przynajmniej w sezonie nie robią dodatkowego tłoku...

I to w ilości 3 piętrowych autokarów....

walp napisał(a):Chyba zwyczajnie rozpiera ich energia. :oczko_usmiech: Mają możliwości i z nich korzystają.
Tak sobie tę Kretę tu oglądam i myślę, że pewnie każdy by chciał w ich wieku korzystać z życia w taki sposób.
Chciałby, chciałby....ale
walp napisał(a):A jak sił i środków zabraknie, to ostatecznie zostaną relacje. :wink:
A dożyjemy? Więcj lepiej wcześniej się na wyspę wybrać....GORĄCO POLECAM :!: :!:

Beata W. napisał(a):Bardzo ładnie ten monastyr się prezentuje :papa:
Przepiękny :hearts:

kmichal napisał(a):
piekara114 napisał(a):Jesteśmy pod klasztorem Agia Triada
... no i wszystko jasne ... :hut: ...
Zapraszam wszystkich na dalszy spacer...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.03.2018 10:08

25.10.2017, środa, dzień 5 – Monastyr Agia Triada c.d.

To idziemy na tyły, tam cicho i pusto… i pięknie….
Obrazek

Ten kolor ścian na tle błękitu robi ogromne wrażenie :hearts: :hearts:
Obrazek

Obrazek

Tutejsza zieleń nadal ma mocny i intensywny kolor, widać braciszkowie dbają o ten kawałek ziemi…
Obrazek

Obrazek

No i trafiam na taki kwiat…co to może być?
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie…. - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone