Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie….

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 09.03.2018 13:12

Ośmiorniczką też się zadowolę, może być zamiast souvlaków :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.03.2018 15:10

24.10.2017, wtorek, dzień 4 plażowanie

Po powrocie z Chanii stwierdzamy, że pora młoda, a w apartamencie siedzieć nie będziemy, a skoro to wakacje to plaża musi być :mrgreen: W sytuacji, kiedy dzień „nie-plażowy” decydujemy się na najbliższą nam plażę przy kościółku Agios Apostolis… Po kilku minutach spacerku leżymy na ręcznikach czytając książki i gazety… Niestety słońce się schowało za chmurki :? a po plecach czuć wiejący chłodnawy wiatr :evil: Ale za to na tłok na plaży nie możemy narzekać :lol: (zdj. z komórki więc....)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przyglądamy się jak w beach barze składają leżaki i parasole i ładują je na przyczepkę. Kilka osób leży na leżakach…ciekawe czy ich pogonią…. Mimo średniej pogody i tak odpoczywamy i zajadamy się słodkościami zakupionymi w Agorze. Jednym z nich jest ciastko podobne go tego, co jedliśmy w Sarti – słodkie, jakimś syropem polane, o nazwie nie do powtórzenia :mrgreen: Ale to ciacho aż tak pyszne nie było, miało smak anyżku…
Obrazek

Zbieramy się, bo siedzenie z każdą minutą jest coraz mniej przyjemne :x Syn liczy, że wrócimy do hotelu, ale postanawiamy przejść się i zajrzeć do kolejnej z zatoczek – tej między półwyspami…. Tu wiatr jest nieodczuwany, kilka osób się kąpie 8O a morze jest całkowicie spokojne…
Obrazek

To nie odpuszczamy i choć na chwilę jeszcze plażujemy…. Morze jest tu zdecydowanie cieplejsze, a na plaży jest sporo odpoczywających osób… ale piasek jest mniej przyjemny w porównaniu do poprzedniej zatoczki...
Obrazek

Obrazek

Plażę otaczają z obu stron skały, więc widoczek jest bardzo przyjemny…
Obrazek

Obrazek

Ale niestety zbierają się brzydkie chmury….
Obrazek

….i wracamy do hotelu… Po drodze kupując jeszcze gyrosy i souvlaki, by na spokojnie siąść i zjeść obiad na balkonie pod palmami…
Obrazek

Chwila odpoczynku, a wieczorem….
Ostatnio edytowano 11.03.2018 21:10 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.03.2018 21:20

24.10.2017, wtorek, dzień 4 - wieczór

Dzisiejszy dzień upłynął pod znakiem Chanii, więc i wieczór nie może od niego odbiegać :mrgreen: Wsiadamy do białej strzały, kierunek centrum i już parkujemy na naszym parkingu. Parę kroków i już jesteśmy pod murami. Ale dziś nie udajemy się od razu do portu tylko idziemy wzdłuż murów miejskich lekko pod górkę. Weneckie mury stanowiły system fortyfikacji miasta. Budowane były w XVI w. przez chłopów (praca przymusowa) przez okres 12 lat. Masywne mury zostały wzmocnione z 4 stron 4 głównymi bastionami w kształcie serca i bastionami pomocniczymi oraz otoczone fosą o szerokości 61 m i głębokości 15 m, która nigdy nie została wypełniona.... Mury miały 21 m wysokości i ustawione były pod kątem dokładnie 20 stopni, aby kule armatnie mogły odbić się od ścian, a drabiny można było odepchnąć (w przypadku oblężenia). Do budowy murów wykorzystano wapienne kamienie przetransportowane drogą morską z kamieniołomu Stavros na Akrotiri, a także kamienie wydobyte z ostatniego rzymskiego stadionu i teatru w Chanii.
My podążamy w kierunku oświetlonego Bastionu Schiavo (inaczej Lando lub Agios Dimitrios). Bastion wziął nazwę od pobliskiego kościoła Agios Dimitrios, który w okresie weneckim pełnił funkcję katedry Chanii. Pozostałe dwie nazwy pochodzą od nazwisk budowniczych bastionu. Wchodzimy na szczyt bastionu kamienną brukowaną ścieżką, ale niestety wierzchołek jest nie oświetlony (tylko ścieżka) i wieczorem widok jest nieciekawy (nic nie widać, a jeszcze spore drzewo zasłania :roll: )… No trudno, schodzimy w dół i wchodzimy w rozświetlone i puste uliczki Chanii…
Obrazek

Obrazek

Oczywiście dochodzimy też do portu, ale bez statywu ciężko zrobić dobre zdjęcie….
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kręcimy się dość długo, mijamy synagogę, ale nie udaje mi się znaleźć do niej wejścia… Nie mamy żadnego celu, ani mapy i tak trafiamy na wykopaliska….a dokładnie na plac Ayias Ekaterinis. Szkoda, że miejsce to nie jest opisane (przynajmniej tabliczki nie znalazłam) i informacji musiałam szukać w necie… Przez wielki, na tym placu znajdował się dominikański kościół katolicki zbudowany na fundamentach wielkiej bazyliki wczesnochrześcijańskiej. Dookoła były zabudowania kościelne w tym Rezydencja Arcybiskupów Chanii. Podczas tureckiej okupacji katedra została przekształcona, a jakże, w meczet Musa Pasha. W późniejszym okresie funkcjonowała jako państwowy magazyn. Podczas tygodniowego niemieckiego bombardowania w 1941 roku wszystkie budowle w tym rejonie zrównane z ziemią, a zalegajmy gruz leżał aż do lat 50tych XX wieku. W czasie badań archeologicznych odkryto elementy ceramiki z czasów minojskich, które odwołują się do dzieł klasycznych tj. jak Odyseja. Na tej podstawie stwierdzone, że miejsce to to właśnie „minojskie miasto Kydonia ... .. matka wszystkich miast Krety”. Odkryto zarysy domów i ulic z okresu 1600-1100 r.p.n.e. ”Struktury te wykazują dość wyrafinowane techniki projektowania i budowy, w tym brukowanie podłogi, wiele pomieszczeń z wewnętrznymi framugami drzwi, kamienne schody prowadzące do drugiej kondygnacji i monumentalne wejścia z dużymi blokami z bloczków na progach. Domy również wychodzą na wąskie, kręte brukowane uliczki, podobnie jak ulice w innych częściach Starego Miasta. Podobnie zaprojektowane domy odnaleziono w Knossos, Mallia i Phaistos w okolicach pałaców królów minojskich i z tego powodu stwierdzono, że odkryte ruiny były rezydencjami dworzan i arystokratów, którzy żyli w bliskim sąsiedztwie wielkiego pałacu. Podczas, gdy te pozostałości datowane są na około 1600 p.n.e, dowody archeologiczne sugerują, że wiele domów zostało przebudowanych w okresie następującym po latach 1600-1450 p.n.e. po katastrofie, najprawdopodobniej erupcji wulkanu na pobliskiej wyspie Thera (Santorini), który spowodował stopniowy zanik cywilizacji minojskiej na Krecie.” źródło: http://chania-oldtown-walks.gr/cultural-attractions/
Obrazek

Obrazek

I tak klucząc uliczkami wracamy na parking i kończymy nasz 4 dzień na Krecie :papa:
Ostatnio edytowano 11.03.2018 21:12 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 10.03.2018 10:28

Bardzo malownicze te ruiny starożytnej Kydonii.
Pamiętam mieliśmy, koło nich szybki powrót z portu na nasz parking.
Ostatnio edytowano 10.03.2018 12:58 przez Buber, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.03.2018 12:24

Ja o nich nie wiedziałam i trafiliśmy przez przypadek... przy kolejnych odwiedzinach Chanii okazało się, że takich miejsc jest więcej 8O
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 10.03.2018 16:08

piekara114 napisał(a):Ale powoli trzeba wracać….

...też bym wracał wolnym krokiem... :wink: :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.03.2018 19:33

Fajnie, że zaglądasz i się odezwałeś....ostatnio coś tu cicho...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.03.2018 19:46

piekara114 napisał(a):Fajnie, że zaglądasz i się odezwałeś....ostatnio coś tu cicho...

No to i ja się odezwę :smo:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 10.03.2018 20:08

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Fajnie, że zaglądasz i się odezwałeś....ostatnio coś tu cicho...

I ja też tu jestem. Tylko zaniemówiłam z wrażenia. :smo:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 10.03.2018 21:07

Mikromir napisał(a):
mysza73 napisał(a):

I ja też tu jestem. Tylko zaniemówiłam z wrażenia. :smo:

Takich zaglądających, i nie odzywających się jest dużo więcej.
Między innymi, ja się do nich zaliczam :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 10.03.2018 22:15

Ja tam się czasem odzywam :mrgreen:
A wieczór w Chanii bardzo nastrojowy :wink: :papa: No i souvlaki były :lol:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 11.03.2018 11:49

Cały czas na bieżąco...na greckim również :wink: tam też się odezwę :hut: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2018 11:55

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):ostatnio coś tu cicho...

No właśnie siedziałaś jak mysz/mysza :?:
Pod miotłą :wink:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 11.03.2018 11:58

tomekkulach napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Bo mysza jakaś wyciszona przed tą maturą :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.03.2018 12:55

mysza73 napisał(a):No to i ja się odezwę :smo:
A już zastanawiałam się cy Ci się klawiatura zepsuła czy matura dobiła :?:

Mikromir napisał(a):I ja też tu jestem.
Fajnie, że jesteś :D

Mikromir napisał(a):Tylko zaniemówiłam z wrażenia. :smo:
8O 8O 8O Z jakiego powodu :?:

elka21 napisał(a):Takich zaglądających, i nie odzywających się jest dużo więcej.
Między innymi, ja się do nich zaliczam :papa:
Bardzo mi miło :D

Beata W. napisał(a):Ja tam się czasem odzywam :mrgreen:
Fajnie, że się odezwałaś... I na jakim etapie wakacje?

Beata W. napisał(a):A wieczór w Chanii bardzo nastrojowy :wink: :papa:
Chania wieczorem bardzo przyjemna jest, zwłaszcza jak turystów za wielu nie ma...

Beata W. napisał(a):No i souvlaki były :lol:
W końcu były :mrgreen: Ale bardzie nam gyrosik smakował i jakoś więcej go było...

ajdadi napisał(a):Cały czas na bieżąco...na greckim również :wink: tam też się odezwę :hut: :papa:
:mrgreen: :mrgreen: Tam to dopiero pustki zioną...

tomekkulach napisał(a):
mysza73 napisał(a):
ObrazekObrazek

Beata W. napisał(a):Bo mysza jakaś wyciszona przed tą maturą :mrgreen:
Jak Zuzi idzie nauka :?: I gdzie to końcem miesiąca wyfruwacie :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie…. - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone