Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie….

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.03.2018 15:08

Beata W. napisał(a):Mam nadzieję, że nic poważnego :?:
Lekarka sama do końca nie wie...ale nawet podejrzewała przebycie łagodnego zawału 8O i stąd konieczność przymusowego odpoczynku, na razie wynegocjowałam 8 dni, a chciała mi dać min. 2 tygodnie, ale tyle to ja w domu nie usiedzę.....
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.03.2018 15:11

piekara114 napisał(a):Lekarka sama do końca nie wie...ale nawet podejrzewała przebycie łagodnego zawału 8O i stąd konieczność przymusowego odpoczynku, na razie wynegocjowałam 8 dni, a chciała mi dać min. 2 tygodnie, ale tyle to ja w domu nie usiedzę.....

Oj, to odpoczywaj i niczym się nie denerwuj :)
A dla przyjemności zawsze możesz pisać relację :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.03.2018 15:14

Dzięki Aga, dokładnie z takiego założenie wyszłam.... Ale już po weekendzie czuję się obolała od leżenia :mrgreen:

24.10.2017, wtorek, dzień 4, Chania c.d.

Opuszczamy region portu i kierujemy się lekko pod górkę między wąskie uliczki.... Naszym pilotem jest teraz syn, który ma na celu halę targową, ale wcześniej trafiamy do dzielnicy tureckiej
Obrazek

… a dokładnie na ulicę Daskaloyianni, przy której jest plac Platia 1821. Dziś plac pełni funkcję kawiarenki pod gołym niebem, a stoliki są pochowane w cieniu ogromnego platana. Niestety miejsce to wiąże się z niemiłymi wydarzeniami – na platanie Turcy wieszali swoich wrogów, w tym (w dniu 19 maja 1821 r.) powiesili biskupa Melchisedeka Despotakisa. Tablica upamiętniająca biskupa umieszczona jest przy konarze platana....
Obrazek

Obrazek

Na placu znajduje się także ogrodzone i zamknięte wejście do podziemnej fontanny z XVIII w., która wykorzystywana była przez muzułmanów w celach ablucji przed wejściem do pobliskiego meczetu.
Obrazek

Na krótkim boku placu jest kościół Św. Mikołaja przy klasztorze Dominikanów z XIV w. Zbudowany został na bazie kościoła św.Piotra. W okresie panowania Turków został przebudowany na Meczet Monarchy (Kioutsouk Hassan Pasha), dobudowano minaret (z dwoma balkonami – rzadko spotykana sytuacja). W 1918 r. przebudowany na kościół św. Mikołaja, ale minaret pozostał… I w ten sposób mamy kościół z dzwonnicą i minaretem :mrgreen:
Obrazek

Krążąc kolejnymi uliczkami trafiamy na uliczkę pełną straganów jak w Zakopanem pod Gubałówką :mrgreen: Można tu kupić i ciuchy i jakieś pamiątki, ale dominują skórzane buty, paski i torebki. Z chęcią bym się rozejrzała za sandałami (ceny bardzo przyjazne od 18 EUR), ale na mierzenie, oglądanie trochę żal mi czasu i rezygnuję….
Na końcu uliczki lekko w lewo i już widać wejście do hali…ale nie to wejście znane przewodników…jesteśmy na tyłach hali….
Obrazek
Ostatnio edytowano 11.03.2018 21:05 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.03.2018 18:55

piekara114 napisał(a):kościół z dzwonnicą i minaretem

8O
No niezłe :lol:

A z tym platanem i wieszaniem to chyba taka turecka tradycja :? , przypomniało mi się coś podobnego z macedońskiej Werii gdzie też powieszono biskupa, tyle że o ile pamiętam było na samym początku ich panowania bodajże w XV wieku.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 06.03.2018 19:06

piekara114 napisał(a):jesteśmy na tyłach hali….

... no to idziemy na zakupy ... 8) ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.03.2018 19:27

kulka53 napisał(a):
piekara114 napisał(a):kościół z dzwonnicą i minaretem

8O
No niezłe :lol:
Raczej niespotykane rozwiązanie :D

kulka53 napisał(a):A z tym platanem i wieszaniem to chyba taka turecka tradycja :? , przypomniało mi się coś podobnego z macedońskiej Werii gdzie też powieszono biskupa, tyle że o ile pamiętam było na samym początku ich panowania bodajże w XV wieku.
Z ciekawości szukałam, bo szukam ciekawych miejsc w tych okolicach i trafiłam tylko na Werię i powiązanie z apostołem Pawłem...

kmichal napisał(a):... no to idziemy na zakupy ... 8) ... .
Zakupy nie były naszym celem.....

....ale oczywiście coś tam kupiliśmy :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.03.2018 19:43

piekara114 napisał(a):trafiłam tylko na Werię i powiązanie z apostołem Pawłem...

Mi Weria tak średnio przypadła do gustu, ale może nie byłem zbyt dobrze przygotowany co można tam zobaczyć.
Krótki przewodnik po mieście znajdziesz TUTAJ (+część 2)
Niezmiennie za to polecam Edessę i Kastorię :cool:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 06.03.2018 20:17

piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Mam nadzieję, że nic poważnego :?:
Lekarka sama do końca nie wie...ale nawet podejrzewała przebycie łagodnego zawału 8O i stąd konieczność przymusowego odpoczynku, na razie wynegocjowałam 8 dni, a chciała mi dać min. 2 tygodnie, ale tyle to ja w domu nie usiedzę.....

No to nie dobrze, ale lepiej posłuchaj się lekarki i zmobilizuj do odpoczynku, oczywiście dalsza część relacji mile widziana :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.03.2018 20:42

Edessę kojarzę z Waszego wątku, ale Kastoria bardziej mi pasuje "po drodze"...

Beata W. napisał(a):.... oczywiście dalsza część relacji mile widziana :papa:

To zapraszam :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.03.2018 20:47

24.10.2017, wtorek, dzień 4, Chania-hala targowa

Od kiedy przeczytałam o tej hali, koniecznie chciałam ją odwiedzić… Agora została wybudowana w 1913 r. (budowano ją 2 lata), a wzorowano się na podobnym budynku z Marsylii. Ma kształt równoramiennego krzyża (łatwo ją znaleźć na mapie) i 76 sklepień.
Obrazek

To wchodzimy do środka….
Obrazek

W hali można kupić chyba wszystko: oliwki, fety, sery twarde, ryby….
Obrazek

…mięsa….
Obrazek

Obrazek

Ale są tu także stoiska z typowymi pamiątkami: mydła oliwkowe, oliwki w paczkach, talerzyki, kubki z napisem Kreta, naczynia z drzewa oliwkowego…. Są też stoiska z ciuchami…. Po zdjęciach pokazanych w relacjach i na blogach oraz opisach tamże, wydawało mi się że hala jest ogromna i spędzimy tu dużo czasu, ale….. ale hala duża nie jest…. przejście całości, bez sterczenia przy każdym stoisku zajmie nam zaledwie kilka minut… W miejscu krzyżowania się ramion hali są sztalugi, na których zaprezentowane są zdjęcia historyczne hali, ale tam każdy się zatrzymuje, więc nie bardzo jest jak zrobić zdjęcie :? :?

Jako że zbliża się południe, postanawiamy coś tu przekąsić, bo w hali jest kilka miejsc, gdzie można coś zjeść. Decydujemy się na grillowaną ośmiornicę, papryki nadziewane oraz zieloną colę – syn odmawia jedzenia tym miejscu i zamierza czekać na gyrosa…znowu….
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedno co mi w jedzeniu przeszkadza to obecność wszędzie gdzie się da soku z cytryny, więc i ośmiornica jest nią mocno skropiona, a ja za kwaśnym smakiem nie przepadam….oczywiście oczekując na podanie dań otrzymujemy pół bochenka pysznego chleba oraz oliwę…. grecki standard….

Po posiłku jeszcze chodzimy po hali, kupujemy mydełka, oliwę, fetę (pyszna) i wspaniałe oliwki…kalamaty nie było, ale zielone nadziewane migdałami :hearts: :hearts:
Ostatnio edytowano 11.03.2018 21:06 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.03.2018 20:49

Wspominanie fajnych wakacji to też element odpoczynku :) , więc powinno wyjść Ci na zdrowie :D .
Trzymaj się, Beata!
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 06.03.2018 21:23

Piękna ośmiorniczka :D
Smacznego i szybkiego powrotu do zdrowia :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 07.03.2018 00:56

Mniam - pyszny odcinek z Krety i to bez souvlaków.
Myślę, że takie wspomnienia dodadzą Ci sił, ja od razu się ruszyłem ...żeby coś przekąsić :mrgreen: .
Pozdrawiam, życząc zdrówka :D.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.03.2018 21:54

Wszystkim dziękuję za życzenie zdrowia :D

dangol napisał(a):Wspominanie fajnych wakacji to też element odpoczynku :) , więc powinno wyjść Ci na zdrowie :D .
:D :D A jeszcze tyle czasu do urlopu, a już by się chciało jechać...

lotnikwsk napisał(a):Piękna ośmiorniczka :D
Prawda? Tylko jak pisałam, dla mnie zbędny sok z cytryny, trochę mi popsuł smak :?

Buber napisał(a):Mniam - pyszny odcinek z Krety i to bez souvlaków.
Wszyscy czekają na souvlaki?? Dla mnie Kreta to gyrosy i baranina :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.03.2018 22:04

24.10.2017, wtorek, dzień 4, Chania c.d.

Będąc w hali oczywiście wychodzę na zewnątrz, aby móc obejrzeć Agorę od frontu…z palemkami prezentuje się całkiem, całkiem…..
Obrazek

W Agorze spędziliśmy w sumie 1 godzinę, więc teraz pora wracać na uliczki Chanii…. Uliczkami wchodzimy na główny deptak Chanii, czyli ulicę Chalidon pełną knajpek, sklepów, kawiarni… Typowa kurortowa uliczka, która zapewne latem jest pełna turystów… Dziś ludzi trochę się tu kręci, ale o tłoku i konieczności rozpychaniem się łokciami nie ma mowy :mrgreen: … W spokoju można zjeść lody i wypić frappe (ale mi się już na nią tęskni, a ja przecież kawy na co dzień nie piję…)….
Obrazek

Po kilku krokach stajemy przed Katedrą Najświętszej Maryi Panny (Trimartyri) - NMP to patronka miasta. Obecny kościół powstał na miejscu poprzedniego z XIV w., ale jakoś tak się złożyło, że do środka nawet nie zajrzeliśmy…
Obrazek

Kilka kroków dalej jest Halidon, czyli Łaźnia turecka, zbudowana w XVII W. dla Hamama z Yusuf Pasza. Łaźnie zostały wzniesione w miejscu weneckiego klasztoru św. Klary. Niestety podczas niemieckiego bombardowania w1941 r. część łaźń została zniszczona. Po wojnie w budynku znajdowała się tu odlewnia dzwonów, a obecnie……. sklep odzieżowy….
Obrazek

Dochodzimy do końca deptaka i znajdujemy się na dobrze nam już znanym placu Eleftheriosa Venizelosa (Syntrivani) z prostą fontanną oraz licznymi sklepikami z pamiątkami… Przed nami widnieje Meczet Janczarów, a nad nim wzgórze Kasteli z najstarszą dzielnicą Chanii…Ale na razie wchodzimy w wąskie uliczki i podążamy w kierunku Fortu Firkas i parkingu….
Ostatnio edytowano 11.03.2018 21:08 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie…. - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone