Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie….

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.02.2018 08:51

piekara114 napisał(a):zima na Krecie, choć krótka, to mimo wszystko jest zimna: wilgoć i wiatr od morza robią swoje....

Zdarzają się zimujący na Krecie kamperowcy-emeryci :) , choć do tego celu znacznie popularniejsza jest Hiszpania, Portugalia, nawet Maroko.
Podobno w grudniu jeszcze można się kąpać, temperatura morza dochodzi do 18 stopni :) . Dopiero w styczniu i lutym jest przeważnie zimno i w górach sypie śnieg...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2018 14:37

Musi być trochę chłodno, przecież góry stanowią 95% powierzchni Krety....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.02.2018 14:45

24.10.2017, wtorek, dzień 4, Chania c.d.

Wchodzimy na falochron chroniący port… Z daleka wygląda on na wąski, ale w rzeczywistości jest na tyle szeroki, że wygodnie można się nim przemieszczać. Oczywiście 2- czy 3-latka trzeba trzymać za rękę, bo brzeg nie jest zabezpieczony, ale wygodnie mija się idących z naprzeciwka, nie trzeba się przytulać do ściany jak w Retymno….

Z falochronu bardzo ładnie prezentują się Arsenały:
Obrazek

Sam falochron jest długi ma ok. 600 m długości, ale spacer nim wynagradzają widoki na lądową część Chanii…. Oczywiście naszym celem jest latarnia, ale wcześniej mijamy Bastion Św. Mikołaja z Molos....... Ale najpierw latarnia….

Latarnia , symbol Chanii, zwana jest egipska i jest jedną z najstarszych latarni a świecie. Z języka greckiego: pháros lub fáros (φάρος). Zbudowana została pod koniec XVI w. oczywiście przez Wenecjan. Kiedy Chania była pod panowaniem Anglików została przekazana pod opiekę Egiptu, który w połowie XIX w. dokonał jej rekonstrukcji, a latarnia otrzymała charakter minaretu. Egipcjanie dodali drabinę po stronie wschodniej oraz wykonali przekop pod podstawą latarni w celu przepływu wody. W połowie XIX w., kiedy latarnia znalazła się we francuskim zarządzaniu, dobudowano do niej od strony wschodniej klatkę schodową. Na szczęście chanijska latarnia jako jedna z nielicznych z greckich latarni przetrwała II WŚ (przetrwało 19 z 206). Ostatnia rekonstrukcja latarni zakończyła się w 2006 r. Sama latarnia ma wysokość 21 m i 26 m n.p.m., średnica 26 m, a zasięg jej światła to 7 mil.

Obrazek

Latarnia ma budowę niejednorodną: u podstawy jest oktagonalna, w środkowej części 16-kątna, a u szczytu – okrągła. Wejście na latarnię broni zamknięta furtka….

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Latarnia dużo lepsze wrażenie robi z daleka, ale i tak jest piękna :D
Ostatnio edytowano 11.03.2018 21:00 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 26.02.2018 22:15

Interesująca ta latarnia. Szkoda, że nie można wejść na górę...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.02.2018 08:52

Szkoda :( :( Zauważyłam, że zagranicą większość latarni jest niedostępna do zwiedzania....inaczej niż w PL.
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 27.02.2018 09:14

Szkoda z tymi latarniami :( i na Krecie i na Sycylii zamknięte.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.02.2018 10:21

Te co widzieliśmy w Holandii i Belgii, i Cro, i na Cyprze też nie był udostępnione do zwiedzania :cry:
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 27.02.2018 10:41

Może nie odkryli ich potencjału jeszcze :wink:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 27.02.2018 12:25

Jestem,jestem... :)
Uzupełniam swoją wiedzę o Krecie -jeszcze chyba nikt tak późno z naszego forum tam nie był.
Fajnie jest 8)
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 27.02.2018 14:20

Ja też już jestem :lol:
Nadrobiłam :D i..... podzielam zdanie mojego przedmówcy :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.02.2018 07:06

Mai napisał(a):Może nie odkryli ich potencjału jeszcze :wink:
Pewnie im się nie chce, ktoś w końcu musiałby tam siedzieć i pilnować porządku, a jak wiadomo, Grekom nie specjalnie się coś chce :mrgreen:

CROberto napisał(a):Jestem,jestem... :)
Fajnie, że jesteś :D

CROberto napisał(a):Uzupełniam swoją wiedzę o Krecie -jeszcze chyba nikt tak późno z naszego forum tam nie był.
Aż posprawdzałam w relacjach i wyszło mi tak (tych co relację napisali):
majówka 2012 - Franz
czerwiec/lipiec 2010 - Doktor Wu
lipiec - MARK1 (2015), Tony (2016), Buber (2017)
lipiec/sierpień 2014 - Tony
wrzesień - Dangol (2010), Margaret-ka (2017)
wrzesień/październik 2015 - Dangol
październik 2017 - Mai (tydzień przed nami, mam nadzieję, że skui się i napisze swoją relację, mieli piękną plażową pogodę)
I rzeczywiście my byliśmy najpóźniej na Krecie...

CROberto napisał(a):Fajnie jest 8)
Dziękuję i zapraszam na kolejne odcinki :papa:

krakusowa napisał(a):Ja też już jestem :lol:
Nadrobiłam :D i..... podzielam zdanie mojego przedmówcy :wink:
Dziękuję. Mam nadzieję, że już dużo lepiej się czujesz...a Krakus właściwie o Ciebie Sąsiadko dba :D
Ostatnio edytowano 01.03.2018 07:05 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.02.2018 19:08

piekara114 napisał(a):
wrzesień - Danogol (2010+2015)

A dokładniej, 2015 wrzesień - październik :) , tyle że w tym ostatnim miesiącu zdecydowanie Ty byłaś później :D .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.02.2018 20:23

Ja byłem jeszcze w 2016 na Krecie

Ach CHANIA, Hania, Haneczka, Haniutek :)

Po Falochronie do Latarni się pochodziło nieraz.. :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.03.2018 07:09

dangol napisał(a):A dokładniej, 2015 wrzesień - październik :) , tyle że w tym ostatnim miesiącu zdecydowanie Ty byłaś później :D .
No przecież.... już to poprawiłam :D

tony montana napisał(a):Ja byłem jeszcze w 2016 na Krecie
Wiem, na liście Cię przecież 2-krotnie umieściłam.... w sumie to na Krecie byczyłeś się 4 tygodnie....

tony montana napisał(a):Ach CHANIA, Hania, Haneczka, Haniutek :)
Nie zapominaj jeszcze o Xania :D

tony montana napisał(a):Po Falochronie do Latarni się pochodziło nieraz.. :)
Super miejsce :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.03.2018 18:56

24.10.2017, wtorek, dzień 4, Chania c.d.

Pod latarnią spędzamy dobrą chwilę. Spod faros mamy po prostu piękny widok na cały bulwar z kolorowymi kamieniczkami…
Obrazek

Obrazek

…oraz na Meczet Janczarów
Obrazek
W celu uzupełnienia informacji o tym miejscu: pełna nazwa meczetu to Meczet Kioutsouk Hassan lub Giali Tzamisi (nadmorski meczet). Został on zbudowany w 1645 roku dla uczczenia pierwszego sierżanta z Chanii, Kiutsouka Hassana. Jasna budowla nakryta jest kaskadą kopuł i uchodzi za jeden z najwybitniejszych przykładów osmańskiego renesansu. Niegdyś na jego dziedzińcu, w cieniu palm, były groby paszów i janczarów.

Ale powoli trzeba wracać….
Ostatnio edytowano 11.03.2018 21:01 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie…. - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies