Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie….

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2018 22:59

gusia-s napisał(a):Jak ja im zazdroszczę tych roślin, pnączy, zakątków ... ach ... :hearts:
To prawda, zwłaszcza na tych wąskich kamieniczkach, i do tego pustych....

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Miejsce mnie zaskakuje 8O bo fontanna jest na malutkim placyku otoczona niskimi kamieniczkami oraz licznymi kawiarenkami.
Mnie Fontanna Rimondi rozczarowała. Po ochach i achach z przewodnika podziewałam się czegoś więcej :roll: .
Moje przewodniki nie zachwalają, zdjęcia mnie nie powaliły, ale rzeczywistość i tam lekko rozczarowała... fontanna to taka w sumie nie pozorna ściana z 3 otworami, z których wypływa woda...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2018 23:03

23.10.2017, poniedziałek, dzień 3, Retymno – miasteczko c.d.

Idziemy kolejnymi uliczkami i spotykam jeszcze ślady po greckiej olimpiadzie…
Obrazek

…i stale towarzyszy nam minaret
Obrazek

Obrazek

Szukamy miejsca na jakiś posiłek, syn upiera się na gyrosie, a nasz wybór pada na lokalną knajpkę, bar na tyłach meczetu. Tu przynajmniej nie wieje wiatr, bo od kiedy zeszliśmy ze wzgórza w niektórych uliczkach wiatr jest odczuwalny….
Obrazek

Ale siedzieć nie wiadomo ile nie będziemy… Idę na pobliski plac…
Obrazek

skąd mam widok na cały meczet Nerantzes. Plac jest pusty, więc bez większych problemów mogę zrobić kilka zdjęć…. Do meczetu nie weszłam, a dziś pełni on świeckie funkcje, gdyż został przekształcony w salę koncertową i konserwatorium muzyczne…
Obrazek

Minaret ze względów bezpieczeństwa nie jest udostępniany….
Obrazek

Za plecami mam pomnik, dość dziwny i nie wiem komu, czemu jest on poświęcony…
Obrazek
Ostatnio edytowano 11.03.2018 20:48 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 01.02.2018 23:31

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Miejsce mnie zaskakuje 8O bo fontanna jest na malutkim placyku otoczona niskimi kamieniczkami oraz licznymi kawiarenkami.

Mnie Fontanna Rimondi rozczarowała. Po ochach i achach z przewodnika podziewałam się czegoś więcej :roll: .

Te same wrażenia ...kawałek muru, tyle, że z wodą ... dobrze, ze jest, bo ręce można umyć, po lodach z pobliskiej pysznej lodziarni :wink: .

A plac koło meczetu świetny. Super ożywa wieczorami :D .
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 02.02.2018 07:45

Miasteczko całkiem sympatyczne. Uliczki bardzo klimatyczne. Ciekawe tylko czy w sezonie nie trzeba się tam łokciami rozpychać :?: :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.02.2018 08:57

Buber napisał(a):
marze_na napisał(a):

Te same wrażenia ...kawałek muru, tyle, że z wodą ... dobrze, ze jest, bo ręce można umyć, po lodach z pobliskiej pysznej lodziarni :wink: .
:mrgreen: :mrgreen: Do mycia rąk tez go wykorzystałam :mrgreen:

Buber napisał(a):A plac koło meczetu świetny. Super ożywa wieczorami :D .
Właśnie wieczorem nie byliśmy i myślę, że to też miało wpływ na całość opinii o R.

Beata W. napisał(a):Miasteczko całkiem sympatyczne. Uliczki bardzo klimatyczne. Ciekawe tylko czy w sezonie nie trzeba się tam łokciami rozpychać :?: :mrgreen:
Myślę, że trzeba, bo uliczki są wąskie + stoliki z knajpek i otwarte sklepiki. Jak byliśmy na na niektórych uliczkach jak mijaliśmy się z inną rodziną to już ciasno się robiło.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.02.2018 08:58

piekara114 napisał(a):spotykam jeszcze ślady po greckiej olimpiadzie…

:lol:
Przypomniało mi się jak na którejś wyspie, chyba Folegandros, widziałem wielką zieloną płachtę, taką jakie wiszą nad autostradami przyklejone do tablic wykorzystaną jako okrycie czegoś tam... :D

Fontanna jak fontanna... ale woda zawsze się może przydać :)

Pusty ten Rethymnon. Jednak taka pora to już nawet na Krecie ewidentnie koniec sezonu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.02.2018 09:27

kulka53 napisał(a):Pusty ten Rethymnon. Jednak taka pora to już nawet na Krecie ewidentnie koniec sezonu.
Zdecydowanie koniec sezonu. Ale za to te cudowne pusty, spokój i cisza...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.02.2018 16:11

23.10.2017, poniedziałek, dzień 3, Retymno – port

Po spokojnym pokręceniu się po uliczkach, przyszła pora na port. Port został wybudowany przez Wenecjan w połowie XVI w., ale później ulegał licznym przebudowom. W 1882 r. przekopano kanał, zapobiegający zamulaniu wschodniego nabrzeża przez wywołane północnymi wiatrami prądy morskie. Od wschodniej strony można do portu dotrzeć palmową aleją…
Obrazek

Dziś w porcie stoją łódki, jachty i statki wycieczkowe, no i oczywiście skąd jest ładny widok na latarnię.
Obrazek

Wzdłuż portu można spacerować promenadą, ale prawie cała jej szerokość zastawiona jest restauracyjnymi stolikami :evil: :evil: :evil:
Obrazek

Teraz nie ma tłumów turystów (no ale jascy jednak są) i jest tu ciasno. Nie wyobrażam sobie jak tu musi wyglądać w letni wieczór… Ale my podążamy w bardzo określonym kierunku czyli na kamienny wenecki falochron…
Obrazek

Obrazek

…a dokładnie na jego koniec do tureckiej latarni morskiej. Latania wspaniale prezentuje się na tle dzisiejszego nieba :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda tylko, że nie można wejść na jej szczyt….
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.02.2018 16:31

Port Wenecki to dla mnie bezapelacyjnie najfajniejsze miejsce w Rethymno :D .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.02.2018 16:52

marze_na napisał(a):Port Wenecki to dla mnie bezapelacyjnie najfajniejsze miejsce w Rethymno :D .

Ja mam tu problem... uwielbiam latarnie morskie i zdecydowana większość z nich robi na mnie ogromne wrażenia, nawet tak nie duże jak ta, ale Fortezza też zrobiła na mnie wrażenie, bo jednak jest niepowtarzalna i zaskakująca.... Serce jest za portem z latarnią, rozum na Fortezzą... a jak wiadomo każde z nich rządzi się czym innym :D
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.02.2018 17:44

Jestem za Fortezzą, sercem i rozumem :D .
Port nastrojowy, ale po zobaczeniu portu w Chanii, to taka zatoczka.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.02.2018 17:55

Buber napisał(a):Port nastrojowy, ale po zobaczeniu portu w Chanii, to taka zatoczka.
To fakt. Port w Chanii jest ogromny.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.02.2018 20:47

23.10.2017, poniedziałek, dzień 3, Retymno

Spacer po falochronie to był ostatni element w Retymno. W mieście są jeszcze kościoły i meczety do obejrzenia, ale jakoś te obiekty nas nie interesowały…. Wąskimi uliczkami wzdłuż fortecy…
Obrazek

Obrazek

…kierujemy się do naszej Białej Strzały. W tych uliczkach toczy się już normalne codzienne życie. Matki spacerują z dziećmi, ktoś na skuterku rozmawia, idą osoby z zakupami i wieszają pranie, a jak popatrzą w górę to widzą Fortezzę…. Mijamy jeszcze mural, fajnie się w to miejsce wpasował…
Obrazek

….i już jesteśmy na parkingu.
Obrazek

Wracamy do Chanii, ale jeszcze oczywiście krótki pit stop, aby zobaczyć całe wzgórze z Fortezzą….
Obrazek

…a jak się korkuje na drodze to jeszcze możemy zobaczyć jedną z miejskich plaż….
Obrazek

Retymno jest miejscem mocno zachwalanych na wszelkich blogach. Fortezza podobno wspaniale jest nocą oświetlona, ale nam nie dane było to zobaczyć…. Miasteczko nam się podobało, ale nie powiem, że urzekło….
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 05.02.2018 08:41

piekara114 napisał(a):palmową aleją…

... takie alejki to ja lubię ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 05.02.2018 21:40

A jak wypada Retymno w porównaniu z Chanią?
Tak się zastanawiam czy okolice Retymno były by dobre jako baza wypadowa do środkowej i częściowo wschodniej Krety, z lotem do Chanii?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie…. - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone