Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie….

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.01.2018 14:15

Aaa. jesteśmy w Rethymnonie :D - Fortezza - zdecydowanie najciekawsze miejsce.
Obszar olbrzymi, ale została zbudowana jako miasto w mieście, a nie tylko obiekt wojskowy; tu była stolica administracyjna, mieszkali tutaj Wenecjanie.
Cudowne widoki na 2 pasma górskie. W gorący dzień chłodu najlepiej poszukać w magazynach i w ...meczecie.
Byliście może w kościółku u podnóża zachodnich murów ??
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2018 20:19

Cześć, fajnie, że mimo ograniczonego czasu udało Ci się do mnie zajrzeć :D
W samym Retymno dużo czasu nie spędziliśmy (to też pokażę) i do żadnego kościoła nie zajrzałam.... Nawet nie wiedziałam, że do jakiegoś na prawdę warto.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.01.2018 20:58

Na fortecę popatrzyłam tylko z zewnątrz. Obawiałam się, że się usmażymy jak na patelni :roll: .
Pooglądane, możemy iść dalej :oczko_usmiech: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2018 21:02

Jeszcze chwilę na Fortezzy pobędziemy :D
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.01.2018 21:15

piekara114 napisał(a):Cześć, fajnie, że mimo ograniczonego czasu udało Ci się do mnie zajrzeć :D
W samym Retymno dużo czasu nie spędziliśmy (to też pokażę) i do żadnego kościoła nie zajrzałam.... Nawet nie wiedziałam, że do jakiegoś na prawdę warto.

Ja też nie zajrzałem, byłem tylko u św. Antoniego na mszy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.01.2018 20:50

23.10.2017, poniedziałek, dzień 3, Retymno Fortezza

Po dokładnym obejrzeniu zespołów magazynów pora udać się do Meczetu. Meczet Sułtana Ibrahima Khana (na cześć panującego sułtana) powstał w XVII w po ataku Turków i powstał na miejscu zniszczonej katedry pod wezwaniem św. Mikołaja :roll:
Obrazek

Przed odwiedzeniem Fortezzy uważałam ten budynek za najważniejszy na terenie twierdzy, ale zmieniłam zdanie :? Środek meczetu jest pusty i wręcz nudny…. Nie ma tu ani charakterystycznych dywanów, ani zdobnego mihrabu, ani minbaru, ani fresków…. Nie mam nawet minaretu, który uległ zniszczeniu, a ocalał tylko jego postument…
Obrazek

Obrazek

No nic wartego uwagi….
Meczet zdecydowanie lepiej prezentuje się z zewnątrz, oko przyciąga ogromna kopuła, a najciekawiej prezentuje się przy wejściu na teren teatru…. Z boku meczetu znajdują się jeszcze ruiny Rezydencji Episkopatu oraz świątynię pw. Św. Katarzyny, ale tam nie dotarliśmy….
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 01.02.2018 10:55

piekara114 napisał(a):Retymno Fortezza

... ładne widoczki i brak tłumów to duży plus ... :) ...
Pozdrawiam.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 01.02.2018 11:04

piekara114 napisał(a):
No nic wartego uwagi….
Meczet zdecydowanie lepiej prezentuje się z zewnątrz, oko przyciąga ogromna kopuła, a najciekawiej prezentuje się przy wejściu na teren teatru….

Faktycznie mizerny ten meczet :roll:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 01.02.2018 12:51

Taki mało meczetowy bym powiedziała :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2018 13:23

Cześć Wam :D
Beata W. napisał(a):Taki mało meczetowy bym powiedziała :mrgreen:

Właśnie taki niemeczetowy ten meczet :mrgreen: Ten meczet wykorzystywany jest okresowo jako galeria, pawilon wystawowy, ale także w czasie rożnych festiwali organizowanych na terenie Fortezzy...

Meczet w Chanii też taki nijaki był...

Dziś popołudniu będzie jeszcze jeden ostatni odcinek z Fortezzy.... :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 01.02.2018 13:31

No to czekamy :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2018 19:23

Już jestem....

23.10.2017, poniedziałek, dzień 3, Retymno Fortezza

Po wyjściu z meczetu wchodzimy ma niewielkie kamienne wzniesienie, z którego mamy widok na magazyny i Rezydencję Doradców…
Obrazek

….na morze i „piramidę” czyli magazyn prochu strzelniczego….
Obrazek

…na ukryte wśród sosen kolejne bliźniacze magazyny…
Obrazek

…oraz na port w Retymno….
Obrazek

Przechodzimy na bastion St.Nicolas, aby móc popatrzeć na miasto…..
Obrazek

W tym miejscu spędzamy dłuższą chwilę, bo widok jest bardzo przyjemy, no i ta trzepocząca na wietrze flaga….
Obrazek

Zaglądam jeszcze za ukryty za magazynami mały kościółek St.Theodor Trichinas….
Obrazek

Obrazek

I przyszła pora pożegnać się z Fortezzą… Ostatni widok z góry na pierwsze odwiedzone tu miejsca…
Obrazek

…i schodząc wzdłuż magazynu artyleryjskiego i tą samą wschodnią bramą opuszczamy Fortezze….

Moje wrażenia?
Miejsce obowiązkowe do obejrzenia będąc w Retymno. Ogromna przestrzeń, której z dołu nie jest się świadomym, miejsce rozległych widoków… Ale nie wyobrażam sobie zwiedzania tego miejsca w lipcu czy sierpniu, choć wiadomo czasami ciężko zrezygnować z tego będąc tak blisko. Większa część terenu to patelnia. Konieczne należy zabrać ze sobą wodę i ewentualnie jakieś nakrycie głowy….

Obrazek
Ostatnio edytowano 11.03.2018 20:46 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2018 21:04

23.10.2017, poniedziałek, dzień 3, Retymno - miasteczko

Skoro już się nachodziliśmy po Fortezzy topora zejść na ziemię.
Retymno, Rethymno, Rethimno – to miasto, które swego czasu było rządzone przez arystokrację grecką i wenecką, a rozwinęło się i wzbogaciło na gwałtownie rozwijającym się handlu, co umocniło pozycję mieszczaństwa. Dziś to jedno z większych miast na wyspie.
Ze wzgórza schodzimy nie drogą wjazdową, ale schodami i zanurzamy się w wąskie uliczki…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

..i dość szybko trafiamy pod Fontannę Rimondi.
Obrazek

Miejsce mnie zaskakuje 8O bo fontanna jest na malutkim placyku otoczona niskimi kamieniczkami oraz licznymi kawiarenkami. Jest tu ciasno i trudno o zrobienie sensownego zdjęcia :evil: …. Fontanna pochodzi z XVII w. i widoczna jest tylko jej część. Kiedyś była jeszcze kopuła przykrywająca fontannę, ale została w 1913 r. częściowo zniszczona, gdyż limuzyna wioząca premiera Venizelosa okazała się zbyt ogromna na tak wąskie uliczki… :roll:
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 11.03.2018 20:47 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 01.02.2018 22:17

Jak ja im zazdroszczę tych roślin, pnączy, zakątków ... ach ... :hearts:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.02.2018 22:42

piekara114 napisał(a):Miejsce mnie zaskakuje 8O bo fontanna jest na malutkim placyku otoczona niskimi kamieniczkami oraz licznymi kawiarenkami.

Mnie Fontanna Rimondi rozczarowała. Po ochach i achach z przewodnika podziewałam się czegoś więcej :roll: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie…. - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone