Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie….

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.01.2018 20:19

Beata W. napisał(a):
piekara114 napisał(a):..... więc zadowoliłam się i wystarczyły mi moje szmaciaki i adidasiki, no i japonki :D
E to trochę obuwia miałaś ze sobą :wink: Tylko gdzie Ty to spakowałaś :?:

dangol napisał(a):Bagaż podręczny wcale taki mały nie jest :wink: W samolocie na nogach adidaski, w walizce spoko wejdą sandałki, japonki, buty do wody (albo szmaciaki :) ), no i ciuchy na dwa tygodnie. Beata ma doświadczenie w pakowaniu, więc mogła jeszcze zmieścić zestaw do snurkowania :wink:

Bingo :D :D Co do pakowania. Z but do pływania w ostateczności zrezygnowałam, bo w sumie nasz region to plaże piaszczyste. I druge bingo :D :D Zestaw do snurkowania też się w moim bagażu zmieścił :mrgreen: :mrgreen:

Mikromir napisał(a):
dangol napisał(a):Bagaż podręczny wcale taki mały nie jest :wink:
To mi daje jakąś nadzieję na lipiec... bo ciągle nie wiem, czy wykupić ten dodatkowy bagaż w Egonie czy nie... :roll: Będę się musiała próbnie spakować przed wylotem. :oczko_usmiech:
Spokojnie się spokujesz, ale na 2 tygodnie to ja wolałabym mieć jeden bagaż rejestrowany na wszystkich. Ile taki bagaż? 200 zł? Zwłaszcza, że w Grecji olejki i kremy do opalania są bardzo drogie (najtańsze jakie spotkałam to na wyprzedaży, nie firmowe kosztowały po 10 eur, jakieś nivea to po 17 eur, a na naszą rodzinkę to 2 butelki idą, a ja z synem za dużo nie lubimy się smarować....

dangol napisał(a):Zawsze można coś wrzucić do bagażu męża :wink: , panowie zwykle zabierają mniej ciuchów, niż my.
Moi (zwłaszcza syn) zawsze oferuje miejsce u siebie :D

tony montana napisał(a):Byliśmy na tym wzgórzu - na szczęście mielismy nieco ładniejszą pogodę
Pamiętam, miałeś widoczność żyleta...
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 04.01.2018 20:36

piekara114 napisał(a): w Grecji olejki i kremy do opalania są bardzo drogie (najtańsze jakie spotkałam to na wyprzedaży, nie firmowe kosztowały po 10 eur, jakieś nivea to po 17 eur

I to jest bardzo istotna, choć niezbyt przyjemna informacja... Dzięki.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.01.2018 20:43

Mikromir napisał(a):
piekara114 napisał(a): w Grecji olejki i kremy do opalania są bardzo drogie (najtańsze jakie spotkałam to na wyprzedaży, nie firmowe kosztowały po 10 eur, jakieś nivea to po 17 eur

I to jest bardzo istotna, choć niezbyt przyjemna informacja... Dzięki.
No i potem jeszcze winko, oliwę i inne miodziki możesz se przywieźć (a pewnie dostaniesz marmoladę figową od babci :oczko_usmiech:)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 04.01.2018 20:46

mysza73 napisał(a): (a pewnie dostaniesz marmoladę figową od babci :oczko_usmiech:)

No tak, popatrz, o tym nie pomyślałam! 8O Musowo muszę ją zmieścić. I jeszcze ten słoik oliwek z Kalamaty, co miałam spróbować, a resztę oddać Beacie... :mrgreen: No to jednak wezmę jedną walizę. :oczko_usmiech:
CROdzinka.pl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROdzinka.pl » 04.01.2018 20:50

Uff.Dogoniłem pędzący peleton relacji i będziemy już na bieżąco. Przepraszam ,że tak późno ale od wtorku tuptam przez "Teksańskie widoczki w Toskanii", szukając odpowiedzi na pytanie żony " co w tym roku Grecja czy Toskania?"
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.01.2018 20:54

CROdzinka.pl napisał(a):Uff.Dogoniłem pędzący peleton relacji i będziemy już na bieżąco. Przepraszam ,że tak późno ale od wtorku tuptam przez "Teksańskie widoczki w Toskanii", szukając odpowiedzi na pytanie żony " co w tym roku Grecja czy Toskania?"

A może i TO i TO? :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.01.2018 20:56

Mikromir napisał(a):
mysza73 napisał(a): (a pewnie dostaniesz marmoladę figową od babci :oczko_usmiech:)

No tak, popatrz, o tym nie pomyślałam! 8O Musowo muszę ją zmieścić. I jeszcze ten słoik oliwek z Kalamaty, co miałam spróbować, a resztę oddać Beacie... :mrgreen: No to jednak wezmę jedną walizę. :oczko_usmiech:
Jeśli to o mnie mowa i o oliwkach, to jednak uważam, że każdy członek wakacyjnej ekipy powinien MIEĆ OBOWIĄZKOWO WŁASNĄ WALIZKĘ DO LUKU :!: :mrgreen: :mrgreen:

CROdzinka.pl napisał(a):Uff.Dogoniłem pędzący peleton relacji i będziemy już na bieżąco. Przepraszam ,że tak późno ale od wtorku tuptam przez "Teksańskie widoczki w Toskanii", szukając odpowiedzi na pytanie żony " co w tym roku Grecja czy Toskania?"
Fajnie, że relacja na coś się przydaje :D :D
I masz strasznie trudny temat do przetrawienia... Przeciw Toskanii jest kolor morza i ceny miejscówek, a na + ceny w sklepach, Grecja: pyszne jedzenie porównywalne z włoskim oraz piękne plaże i różnorodne, ale dalej samochodem... Jedno i drugie zaliczone i porównane w lipcu T:2014, G:2016
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.01.2018 20:57

mysza73 napisał(a):

Ciężkie do połączenia, ale pewnie jakiś prom się trafi. Bo samolot to na pewno... A jaki region GR? Byliście wcześniej tu lub tu?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 04.01.2018 21:01

piekara114 napisał(a):
Mikromir napisał(a):

Jeśli to o mnie mowa i o oliwkach, to jednak uważam, że każdy członek wakacyjnej ekipy powinien MIEĆ OBOWIĄZKOWO WŁASNĄ WALIZKĘ DO LUKU :!: :mrgreen: :mrgreen:

:lool:
No ośmiu stów to ja do oliwek nie dopłacę, mimo wszystko. :lol: Ale te super oliwki coraz bardziej mnie intrygują... Może się do nich wreszcie przekonam. :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.01.2018 21:03

Mikromir napisał(a):No ośmiu stów to ja do oliwek nie dopłacę, mimo wszystko. :lol: Ale te super oliwki coraz bardziej mnie intrygują... Może się do nich wreszcie przekonam. :smo:
:mrgreen: :mrgreen: Ale to jakie oliwki :mrgreen:
Koniecznie, zwłaszcza od chłopa z paki :D Polecam, to inny wymiar oliwek. Od tamtej pory to ja zielonych nie jestem w stanie zjeść, no ewentualnie na pizzy....
CROdzinka.pl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROdzinka.pl » 04.01.2018 21:32

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Ciężkie do połączenia, ale pewnie jakiś prom się trafi. Bo samolot to na pewno... A jaki region GR? Byliście wcześniej tu lub tu?

Wcześniej 5 razy Cro, a w ub roku podczas wyjazdu wakacyjnego połączyliśmy Jezioro Garda/Peschiera del garda(tylko jako baza bo codziennie gdzieś obok) 5 dni i do końca czyli 10 dni Brać/Sutivan. Ten krótki Włoski wypad dodał nam odwagi i ochoty na nowe przygody. Toskania jest w zasięgu podróży samochodowej oraz mocno inspiruje żonę swymi wzgórzami i cyprysami. Grecja to marzenie ponieważ nie mamy absolutnie żadnego doświadczenia w organizacji przelotów/ wynajmu samochodu i wszystkim co z logistyką związane.
Chyba sam sobie odpowiedziałem :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.01.2018 21:59

CROdzinka.pl napisał(a):Toskania jest w zasięgu podróży samochodowej oraz mocno inspiruje żonę swymi wzgórzami i cyprysami. Grecja to marzenie ponieważ nie mamy absolutnie żadnego doświadczenia w organizacji przelotów/ wynajmu samochodu i wszystkim co z logistyką związane.
Chyba sam sobie odpowiedziałem :D

Skoro Toskania jest dla Was w zasięgu podróży samochodowej to nie skreślaj Grecji i samochodu....wybierz północ: Thassos, Chalkidiki (jak my na pierwszy raz), Epir lub Lefkadę....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.01.2018 23:01

21.10.2017, sobota, dzień 1, hotel

Po opuszczeniu wzgórza wjeżdżamy już bezpośrednio do Chanii. Z każdym kolejnym skrzyżowaniem jest coraz ciaśniej, coraz więcej samochodów i coraz bardziej chaotycznie i tak nagle wśród samochodów i skuterów znajdujemy się pod halą targową 8O i już w uliczce ze sklepami znanymi z naszych galerii handlowych… Jest wąsko i ciasno, korek na uliczkach, ale spokojnie... nie ma co się denerwować, przecież jesteśmy na wakacjach, przecież jesteśmy w Grecji….

Pomykamy dalej, jesteśmy już na przedmieściach, co od razu jest odczuwalne, szersze ulice, większa przestrzeń, ogromy piętrowy sklep Jumbo z akcesoriami dla dzieci, spożywczy SYNKA i LIDL. Na światłach skręcamy w lewo lekko pod górkę i parkujemy pod wejściem do hotelu pod dużą palmą. Kilka schodków i jesteśmy w recepcji.
Meldunek szybko i sprawnie, młoda fajna ruda dziewczyna fajnym angielskim wszystko opowiada, co i jak, zapłacicie później, w dniu wymeldowania, a jak będzie to wcześnie rano, to dzień wcześniej...
Dlaczego wybraliśmy obiekt Mediterranea Apartments Hotel już pisałam: lokalizacja, cena, własny parking, klima w cenie. Reszta to plusy dodatnie jak np. basen, bliskość sklepów, plaży...
Obrazek

Auto można zaparkować na 5 miejscach przed recepcją lub na parkingu po drugiej stronie ulicy (różowo zaznaczyłam). Miejsce wygląda dziwnie, jak porzucone warsztaty mechaniczne, a wjazd na ten teren jest poprzez podniesienie szlabanu. Staliśmy tam kilka razy, nic się nie stało…

Lokalizacja też super: dobry wyjazd do zwiedzania, sklepy i knajpki pod ręką, a na plażę pieszo jakieś max. 10 min. spacerkiem…
Obrazek

Recepcja to przejściowy budynek (z barem) i już wychodzimy na wewnętrzny dziedziniec. Basen jest, leżaki są i długa ścieżka do niskich piętrowych jamników z apartamentami (chyba ok. 30).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To idziemy...
Obrazek

Wejście do nas obok tych białych drzwi, jest jakby pod widocznymi schodami:
Obrazek

Nam trafił się apartament nr 8, na parterze, prawie na samym końcu alejki (tam jest tez tylna bramka). Apartament spełnia wszystkie nasze potrzeby: jest bardzo czysto, jest duża szafa z wewnętrznym sejfem, klima pełniąca funkcję nocnego ogrzewania dobrze działa i jest w cenie. Łazienka czysta i duża (brak szafki na kosmetyki), aneks wyposażony na min. poziomie (niby wszystko jest, ale sztućce, szklanki, talerze są wyliczone na osoby, to było już w opiniach podane, więc wiedziałam)… Cena na b. 9,6 w pełni zasłużona...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Był jeszcze tarasik ze stolikiem, krzesłem i parasole, w sam raz na posiłek….

Apartament powinien być sprzątany co drugi dzień, ręczniki 2*na tydzień wymieniane. Podczas całego pobytu tylko kilka app. jest zajętych, więc jest cisza i błogi spokój…. A app. był sprzątany codziennie, podobnie ręczniki były wymieniane co 2 dni, mimo, że ładnie wsiały na wieszakach, pani chyba nie miała za dużo pracy….
To rozpakowujemy się i krótki odpoczynek. No ale przecież nie będziemy siedzieć w apartamencie… Nie po to tu przyjechaliśmy….
Ostatnio edytowano 11.03.2018 20:25 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 04.01.2018 23:23

piekara114 napisał(a):nie będziemy siedzieć w apartamencie…

... no właśnie to gdzie idziemy :?: ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.01.2018 07:36

Apartament bardzo przyjemny, szczególnie te wewnętrzne patio z basenem mi się podoba. Ale faktycznie idźmy coś zobaczyć :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Σιγά, σιγά..... czyli jesień na Krecie…. - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone