Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy znowu jechać do Chorwacji?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 23.04.2006 21:39

Przez ostatnie 2 lata spędzałem we wrześniu tydzień w Chorwacji.
2 lata temu byłem w Puli - zweidziłem trochę Istrię... rok temu byłem w Dalmacji (okolice Zadaru)... - zwiedziłem trochę okolicę - od Zadaru do Splitu.

W tym roku mam tydzień we wrześniu przeznaczony na jakąś zagraniczną wycieczkę no i zastanawiam się czy jeszcze warto jechać do Chorwacji.
Ogólnie wbrew opiniom, chyba trochę bardziej podobała mi się Istria - jakoś w Dalmacji te miasta wydały mi się bardziej zaniedbane i nie czuło się tam takiego miłego klimatu jak w Puli...
Jeśli wybiorę Chorwację (myślę też np. o Włochach), to myślałem o Kvarnerze - np. wyspa Krk lub jakieś przybrzeżne miasteczko...
Czy tam w porównaniu do okolic Puli oraz Zadaru jest coś ciekawego?
Będąc na wakacjach raczej nie lubię leżeć cały dzień na plaży, więc chciałbym pozwiedzać coś ciekawego... czy Kvarner to dobry wybór?

(Aha - jak do tej pory nie byłem w Plitvicach, więc planuję się tam wybrać jeśli będę w okolicy)
KMcGregor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KMcGregor » 23.04.2006 22:01

[quote="Przemolo"]Przez ostatnie 2 lata spędzałem we wrześniu tydzień w Chorwacji.

Dlaczego to jest wrzesień, a nie sierpień lub lipiec?
Ja byłem w tamtym roku w czerwcu również w okolicach Zadaru a dojechałem również do Splitu. W tym roku wybieram się dalej na południe Cro.
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 23.04.2006 22:04

KMcGregor napisał(a):
Przemolo napisał(a):Przez ostatnie 2 lata spędzałem we wrześniu tydzień w Chorwacji.

Dlaczego to jest wrzesień, a nie sierpień lub lipiec?
Ja byłem w tamtym roku w czerwcu również w okolicach Zadaru a dojechałem również do Splitu. W tym roku wybieram się dalej na południe Cro.

A po co jechać w lipcu i się smażyć na słońcu?
We wrześniu pogoda jest dla mnie w sam raz, noclegi dużo tańsze...
Dalej na południe to chyba mi się nie chce jechać ;)
Dlatego zastanawiam się nad Kvarnerem i pytam czy tam jest coś ciekawego do obejrzenia...
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 24.04.2006 09:32

Hm..... powoli nastepuje u Ciebie takie samo "zmęczenie materiału" jak u mnie :)))

ale .... został Ci do zwiedzenia njładniejszy kawałek Chorwacji a on jest wg mnie od Makarskiej z dół. Jak nie byles w Dubrovniku to nie byłes w Chorwacji prawie w ogóle.

Co do Zadaru - to wg mnie jeden z gorszych wyborów był. Stąd Twoje wahania. Polecam wrzesien na poludniu - Peljesac lub nawet dalej kolo Dubrovinka. Wtedy uznasz że znasz jako tako Chorwacje :)))) i zmienisz na inny kraj :)))
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 24.04.2006 09:39

Przemolo napisał(a):2 lata temu byłem w Puli - zweidziłem trochę Istrię... rok temu byłem w Dalmacji (okolice Zadaru)... - zwiedziłem trochę okolicę - od Zadaru do Splitu.

(..)

Ogólnie wbrew opiniom, chyba trochę bardziej podobała mi się Istria - jakoś w Dalmacji te miasta wydały mi się bardziej zaniedbane i nie czuło się tam takiego miłego klimatu jak w Puli...

O moim zdaniem "prawdziwa Dalamcja" zaczyna się właśnie na południe od Splitu i wydaje mi się, że porównanie z Istrią dokonuje się właśńie na podstawie tego odcinka.

Inna sprawa. Nie samą Chorwacją człowiek żyje. Piękny to kraj ale są też i inne godne odwiedzenia.
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 24.04.2006 20:48

aneta_jacek napisał(a):Hm..... powoli nastepuje u Ciebie takie samo "zmęczenie materiału" jak u mnie :)))
<ciach>
Co do Zadaru - to wg mnie jeden z gorszych wyborów był. Stąd Twoje wahania. Polecam wrzesien na poludniu - Peljesac lub nawet dalej kolo Dubrovinka. Wtedy uznasz że znasz jako tako Chorwacje :)))) i zmienisz na inny kraj :)))

No a czym wg Ciebie różni się samo południe od terenów bardziej północnych? (Istria, Kvarner, Zadar, Split)?
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 24.04.2006 22:51

bylam na Istrii, na kvanerze i na riwierze makarskiej i dla mnie kazda czesc cro jest zuplenie inna...
w zat .kvaner bardzo podobala mi sie wyspa krk bo podobnie jak na riwerze gory lacza sie z morzem i sa to niezapomniane widoki..jednak riwera to jest to...dla mnie nie ma porowania miedzy czescia polnocna a ta ktora zaczyna sie od splitu, jest duzo ladniej jesli chodzi o widoki i jest troche inaczej:)
ale zalezy kto czego szuka w cro:)
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 25.04.2006 07:46

No a czym wg Ciebie różni się samo południe od terenów bardziej północnych? (Istria, Kvarner, Zadar, Split)?

Pojedź gdzieś w dół od powiedzmy Makarskiej a po jedym dniu zobaczysz że miałam rację :D :D :D

Różnice wychwyci Twoj aparat albo kamerka :))
deste77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) deste77 » 29.04.2006 14:48

aneta_jacek święte słowa. Dalmacja to chyba taka kwintesencja Chorwacji. Ale z drugiej strony zmuszać do jazdy na południe też nikogo nie można :)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone