Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy wszyscy mają już nowe prawo jazdy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 22.06.2006 13:23

To jest własnie typowe polskie myślenie:

Nie wnioski można skaładać do 30 czerwca (bo można i w listopadzie) tylko stare druczki tracą ważność w tym dniu! To takie ciężkie?

Następna sprawa to ciągłe naginanie przepisów: przecież o wymianie praw jazdy i o ich terminach wiadomo przynajmniej od 2-3 lat !!!
Nie patrzmy na innych co robią źle! Patrzmy na siebie i może wtedy będzie lepiej... Nie zajmujmy się zasypywaniem ministerstwa mailami tylko wymieńmy druczek w odpowiednim terminie...
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 22.06.2006 13:39

III. Kierujący

Kierowanie pojazdem silnikowym lub tramwajem przez osobę niemającą:
art. 87 ust. 1

186
art. 94 § 1
1) uprawnień do kierowania pojazdami
500 (pln)

187
2) uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu
300 (pln)

188
Kierowanie bez uprawnień rowerem lub pojazdem zaprzęgowym
art. 87 ust. 1 i ust. 3 pkt 1
100 (pln)

189

art. 95
Kierowanie pojazdem przez osobę nieposiadającą przy sobie wymaganych dokumentów
art. 38
50 (pln) za brak każdego z wymaganych dokumentów, nie więcej niż 250 (pln)

---------
to, że mój dokument stracił ważność nie oznacza chyba, że moje uprawnienia przepadły... (wydane bezterminowo)

prawo jazdy? nie mam. albo 50 pln i w drogę, albo nie przyjmować mandatu i szukać adwokata do sądu grodzkiego...
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 22.06.2006 13:47

kombinuj dalej - zamiast wymienić i mieć spokój...

Właściwie ubezpieczać samochodu też nie musiasz... może policja Cię nie zatrzyma...

Winietek tez nie trzeba - może się uda...

Szkoda, że nie mozna oszukać silnika i nie tankować go przez pół roku - to byłoby coś...
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 22.06.2006 13:47

IgnisDriver napisał(a):To jest własnie typowe polskie myślenie:

Nie wnioski można skaładać do 30 czerwca (bo można i w listopadzie) tylko stare druczki tracą ważność w tym dniu! To takie ciężkie?

Następna sprawa to ciągłe naginanie przepisów: przecież o wymianie praw jazdy i o ich terminach wiadomo przynajmniej od 2-3 lat !!!
Nie patrzmy na innych co robią źle! Patrzmy na siebie i może wtedy będzie lepiej... Nie zajmujmy się zasypywaniem ministerstwa mailami tylko wymieńmy druczek w odpowiednim terminie...

A. Byłem przez dwa lata bezrobotny i nie starczało mi nawet na czynsz.
B. Urzędnicy deklarowali 14 dniowe terminy realizacji.
C. To aparat urzędowy jest nie wydajny, a nie ja.
D. Państwo zarabia na wymianie.
E. Piszmy do ministrów w każdej sprawie, która nam się nie podoba.
Oni tam siedzą za nasze podatki.
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 22.06.2006 13:50

IgnisDriver napisał(a):kombinuj dalej - zamiast wymienić i mieć spokój...

Właściwie ubezpieczać samochodu też nie musiasz... może policja Cię nie zatrzyma...

Winietek tez nie trzeba - może się uda...

Szkoda, że nie mozna oszukać silnika i nie tankować go przez pół roku - to byłoby coś...

nie kombinuję, złożyłem wniosek i czekam. Jestem tylko zły, że muszę płacić kary za niewydajnych urzędasów.

OC kupuję i winietki też.

nikogo nie oszukuję.
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 22.06.2006 13:51

urzedasy do piachu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 22.06.2006 13:54

slawek66 napisał(a):urzedasy do piachu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mocne, ale ja bym zmienił:

urzedasy do roboty !!!
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 22.06.2006 13:55

mnie też nieodpowiada, że za wymysł jakiegoś durnia musimy płacić ponad 70 zeta i wymieniać druczki ale skoro już tak jest to szanujmy przepisy, które są!
Jeszcze bardziej nie podoba mi się akcyza na paliwo i co? Czy ktoś coś z tym zrobi?
Jesli od dawna się bębni o wymianie PJ to trudno mieć do wszystkich innych pretensje, że się złożyło wniosek w czerwcu i teraz się czeka... A może właściwie problem polega na tym, że tak jest łatwiej...
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 22.06.2006 14:06

koonrad napisał(a):
RAV28 napisał(a):Uśmiechnij się do tej pani a będzie za tydzień.
Wiem od pracownika wydziału że jak chcą to w 3 dni mają, choć oficjalnie okres oczekiwania wynosi już ok. 1,5 miesiąca.

Ciekawe, ale chyba z tymi 3 dniami to przesadziłeś, nowe prawko drukowane jest w wytwórni papierów wartościowych, więc przesłanie, wydruk, odesłanie już gotowego dokumentu, troche trwa. A wytwórnia też nie czeka.
Ja prawko miałem po ok 2.5tyg, podobnie jak żonka, ale miałem stracha że się na 1 lipca nie wyrobimy (żona złożyła na początku czerwca).

Miałem linka do wytwórni gdzie można sprawdzić czy już wydrukowali, poszukaj w google.

wszystko sie da, od chwili otrzymania kwita o zdanym egzaminie do chwili otrzymania prawka do reki minelo 4 dni, takie cos widzialem na wlasne oczy 2 lata temu w jednym z miast malopolski
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.06.2006 14:14

IgnisDriver napisał(a):mnie też nieodpowiada, że za wymysł jakiegoś durnia musimy płacić ponad 70 zeta i wymieniać druczki ale skoro już tak jest to szanujmy przepisy, które są!
Jeszcze bardziej nie podoba mi się akcyza na paliwo i co? Czy ktoś coś z tym zrobi?
Jesli od dawna się bębni o wymianie PJ to trudno mieć do wszystkich innych pretensje, że się złożyło wniosek w czerwcu i teraz się czeka... A może właściwie problem polega na tym, że tak jest łatwiej...

Problem polega na tym że cała procedura jest do D... i dlatego to tyle kosztuje. Bo zrobienie PJ powinno wyglądać tak:
1. Urząd automatycznie wysyła do petenta informację któremu kończy się ważność PJ z możliwością załatwienia srawy przez internet (podaje login i hasło na www)
2. Petent wysyła mailem wypełniony formularz, fotkę + płaci przelewem jakąś opłatę np. 10PLN
3. Po otrzymaniu w/w urząd przesyła pocztą gotowe PJ. KONIEC

A jak jest dziś wszyscy wiemy; trzeba chodzić min. 2-krotnie (zwykle 3-krotnie), wypełniać oświadczenia że się nie jest wielbłądem (które później są i tak przetwarzane przez armię urzędasów na postać elektroniczną), fotkę przykleić klejem na kajet (która później i tak jest skanowana...) itd. Mówiąc krótko wszystko jest dokładnie odwrotnie niż powinno i dlatego tyle to trwa i kosztuje. A teraz policzcie sobie kilka miolionów ludzi x kilka straconych godzin + dojazd i inne koszty + koszty/nerwy związane z kontrolą kierowców itd - problem zaczyna żyć własnym życiem.
Ile pozytywnych rzeczy mozna zorobić w ciągu kilku milionów godzin i za kilka milionów złotych za paliwo przejechane po drodze do urzędu... itd moznaby wymieniać straty. Tego który wymyślił całą procedurę posłałbym nie do piachu a do kamieniołomu żeby odpracował to co naród stracił przez jego bezmyślność. I tak się bujamy od zawsze więc nie pieprzmy że to kierowcy są winni
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 22.06.2006 14:20

pomysl tylko ile znajomkow mozny przyjac do niezlej roboty dzieki takiej procedurze, a przy okazji jest za co jebnac petenta po kieszeni jak czegos nie zdazy
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 22.06.2006 14:37

Cayman napisał(a):...eh no wlasnie też dopiero teraz złozylem wniosek o wymianę, a w zasadzie zostal złożony przez znajomego bo nie mogłem osobiście...czy jeżdząc po 30 czerwca na starym prawku jestem narażony na jakieś problemy?...

po rozmowie z kumplem z drogówki:
mandat raczej nie grozi(teoretycznie jest to mozliwe ale nie zalecane przez kom.główną) na pewno prawko zostanie zatrzymane w celu'' ...przymuszenia do wymiany...'',wyjeżdżając z kraju przed 30Vl na starym prawku dobrze byłoby wziąć ze sobą zaświadczenie stwierdzające ,że złożone zostały dokumenty do wymiany prawka.
Za granicą nie powinno być żadnych problemów.
pozdrowienia
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 22.06.2006 16:00

a ja sem urzędas (samorządowy nie mylić absolutnie z państwowym) i powiem Wam wsiem że macie rację :!: :!: :!: :lol:
ale jak wiadomo urzędasy to ku...y :wink: więc procedury są takie a nie inne i wyżej wała nie podskoczysz a ignorantia iuris nocet więc .... jakby się nie odwrócić d... zawsze z tyłu (to mój wolny przekład :lol: ).
Inna rzecz że w społeczeństwie istnieje stereotyp działania: byle nie dzień za wcześnie- tak jest z prawkami, dowodami, pitami i wsiem innym a zrozumieć trzeba że jeśli teraz okaże się że PWPW się z drukiem czegoś tam nie wyrobi na czas (a nie da się wydrukować np. 3 mln praw jazdy w ciągu np 14 dni przy obecnym stanie zatrudnienia) to co zrobi rząd :?: :?: :?: nagrodą jest bezprzewodowa lutownica stereo :lol: oczywiście wszyscy wiemy :!: :!: :!: BRAWO :!: :!: :!: zatrudnią jeszcze parę setek ludzi do obsługi tego bajzlu :!: :!: :!: za czyje pieniądze :?: BRAWO :!: :!: :!: nasze lub Wasze jak mnie tam zakwalifikujecie wsio rawno :wink:
Ps. Na kim się wyżywamy :?: :lol: na babie przy okienku :!: a kto ten burdel stanowi :?: ustawodawca :!: :P
Pozdrav Svima :wink:
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 22.06.2006 16:37

IgnisDriver napisał(a):...

w pierwszym poscie napisałem: zawaliłem sprawę.

także przestań odstawiać mądralę i wszystkich pouczać. Każdy rozsądny człowiek wie, że na ostatnią chwilę nie jest dobrze cokolwiek załatwiać.

Ale cała sytuacja z prawem jazdy jest kolejnym przykładem jak nasze władze mają nas w du..e.

W czasie, gdy wielu obywateli martwi się o prawo jazdy ministerstwo na swojej stronie wypisuje takie pierdoły:

35. Międzynarodowy Konkurs Pisania Listów
Poczta Polska po raz kolejny była organizatorem krajowych eliminacji 35. edycji (...)

Wspólna emisja znaczków pocztowych Poczty Polskiej i Poczty Chińskiej
20 czerwca br. Wiceminister Eugeniusz Wróbel wziął udział w uroczystej inauguracji

http://www.mi.gov.pl

Leje na to, że minister za moją kasę bawi się znaczkami pocztowymi. Ch. mu w d..ę. Ale niech ciul jeden chociaż udaje, że zależy mu na wyborcach.
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 22.06.2006 19:52

pt napisał(a):wyjeżdżając z kraju przed 30Vl na starym prawku dobrze byłoby wziąć ze sobą zaświadczenie stwierdzające ,że złożone zostały dokumenty do wymiany prawka.

Nie siej zamętu!!! Nigdy, powtarzam NIGDY zaświadczenie nie zastępuje dokumentu - pogadaj z innym policjantem to Ci to powie. Miałem taki przypadek po kradzieży dokumentów: codziennie musiałem wozić chorego ojca do szpitala i po karczemnej awanturze w Urzędzie pan kierwnik wystawił mi takie zaświadczenie - ale ono jest nieważne bo nie zastępuje Prawa Jazdy!!! Oczywiście policjant (jak będzie miał dobry humor) to może odpuści ale świstek papieru nie zastępuje dokumentu!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi