Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy wierzyć komputerom... ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zaleszczaki
Turysta
Czy wierzyć komputerom... ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zaleszczaki » 29.06.2011 22:41

Witam!

Szanowni Państwo. Już jutro (1 lipca) skoro świt z moją nowonabytą żoną jedziemy do Chorwacji. Pierwszy raz, w ciemno. Pytań, wątpliwości i obaw mamy sporo ale wierze, że wszystko będzie OK. W końcu to cywilizowany kraj w, którym żyją tacy sami jak my :)

Mam pytanie odnośnie trasy. Wiem... możliwości jest sporo. Wyjeżdzamy z Warszawy a docelowo mamy zajechać do miejscowości Crikvenica (taką to lokalizację polecono nam na jednym z forów jako dobre miejsce na "pierwszy raz w Chorwacji"). Po drodze musimy jedynie zahaczyć o Kraków. Po Polsce podróżuje z AutoMapa i bardzo sobie chwalę. Pytanie do Was - czy ktoś z Was zwiódł się na tej nawigacji w podróży do Chorwacji i został z premedytacją wyprowadzony w pole? Czy można spokojnie zawierzyć trasie wyznaczonej przez AM?

Dziękuję za odpowiedź.
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 29.06.2011 22:44

Ja dojechałem na 6 8 0 ,jak po sznurku
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 29.06.2011 23:00

automapa automapą, ale patrz na znaki, myśl, i dojedziesz 8)
udanego urlopu :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2011 23:00

Musicie, bo musicie, a nie, że automapa Wam tak sugeruje? O Crikvenicy wiem tylko tyle, że niedaleko jest Baśka na wyspie Krk. Jak masz aktualną mapę i aktualną żonę to możesz jechać,,,,,nawet w ciemno:) nie lękajcie się będzie git!! I czekamy na relację ;)
Zaleszczaki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zaleszczaki » 29.06.2011 23:06

Jasne... nawet automapa wie i informuje, że jej używanie nie upoważnia do wyłączenia mózgu. Znaki, ostrzeżenia, zdrowy rozsądek... naturalnie. Korzystamy. Mapa jest najnowsza, jeszcze pachnie lutownicą :) Mam nadzieje, że wybór lokalizacji jest OK. Jak coś to pojedziemy dalej :)
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 30.06.2011 06:27

Zaleszczaki napisał(a):Jasne... nawet automapa wie i informuje, że jej używanie nie upoważnia do wyłączenia mózgu. Znaki, ostrzeżenia, zdrowy rozsądek... naturalnie. Korzystamy. Mapa jest najnowsza, jeszcze pachnie lutownicą :) Mam nadzieje, że wybór lokalizacji jest OK. Jak coś to pojedziemy dalej :)

Dacie radę :) , a lokalizacja? To tak jak piszesz jak się nie spodoba, jedziecie dalej, osobiście pojechałabym dalej :lol: powodzenia i pozdrawiam :P
slaweek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaweek » 30.06.2011 06:33

Dokładnie. Ja również pojechałbym dalej. Smignijcie na Zadar w okolice Sibenika
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.06.2011 06:35

Zaleszczaki napisał(a):taką to lokalizację polecono nam na jednym z forów jako dobre miejsce na "pierwszy raz w Chorwacji"

Od razu widać że za późno trafiłeś na cro.pl :roll: :wink:

Jedźcie na PAG....
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.06.2011 06:56

Nie dołujcie człowieka.
Jedzie pierwszy raz, nówka żona ..... i Crikvenica.
Ja jakbym tak miał to nawet "pod mostem" bym się cieszył nie mówiąc o Crikvenicy.
Zaleszczaki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zaleszczaki » 30.06.2011 07:03

Problem polega na tym, że 8 lipca muszę być już w Krakowie (i to najlepiej ok. południa). Nie mamy więc zbyt wiele czasu i polecono nam miejscowości położone bliżej Polski.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.06.2011 07:18

Zaleszczaki napisał(a):Problem polega na tym, że 8 lipca muszę być już w Krakowie (i to najlepiej ok. południa). Nie mamy więc zbyt wiele czasu i polecono nam miejscowości położone bliżej Polski.

Etam......
Godzina więcej i jesteś np. na PAG (jak tu ktoś zachwalał).
Dwie godziny i jesteś w środku Dalmacji. Jednak nie przejmuj się, Crikvenica ma też swoich wielbicieli którzy co roku przyjeżdzają.
Bądź co bądź to kurort z dużymi tradycjami. Koronowane głowy jeździły do Crikvenicy.
W razie rozmysłu .... rzut beretem i jesteś na KRK.

Ponadto .... nie ważne gdzie, ważne z kim

Jak chcesz więcej ......
Wpisz sobie w Google Crikvenica, poszukaj wiadomości z historii i zobaczysz gdzie jedziesz.
Tylko niech Cię/Was pycha nie rozniesie. :wink: To nie jest jakaś "pipówa" dalmatyńska tylko kurort. :!:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 30.06.2011 08:14

woka napisał(a):Etam......
Godzina więcej i jesteś np. na PAG (jak tu ktoś zachwalał).

Tak, Tak...a 1,5 to już prawie Zadar, a 2h to już Sibenik...ba po co się rozdrabniać, dodać 3 i jesteśmy w Omisu...gośc ma ograniczenie czasowe i tego się trzyma.

Do autora postu; byłem w Crikvenicy - nie podobało mi się, ale pewnie dlatego, że wcześniej jeździłem bardziej na południe.
Jeżeli jedziesz w ciemno, to radzę szukać miejscówki bardziej w Dramalj (przedmieściach Crikvenicy), cisza i spokój w przeciwieństwie do Crikvenicy i okolic Hotelu Omorika.

Idąc na północ, można zejść kamiennymi schodami na odludne "plaże", na których mieści się b.mało osób.

Poszukaj mojej relacji "Kvarner 2oo8" - tam będzie trochę o Crikvenicy i okolicach.
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 30.06.2011 09:39

Auto mapa spokojnie was doprowadzi - zero problemów. Przetestowane tydzien temu :)
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 30.06.2011 09:43

Kompleks "hotelowy" w okolicy Omorika pamięta jeszcze Tito. Brud smród i ubóstwo. Obyś tam nie trafił. Sam hotel Omorika zdaje się jest Ok (przynajmniej tak wygląda - nie byłem).

Automapa prowadzi bardzo dobrze ale w samej crkvenicy byłem z najnowsza wersją 6.8.1 i krzysiu usilnie próbował prowadzić przez nieistniejący zjazd z magistrali. Do Damalj jedynie słuszny zjazd jest przy takim slimaku (główne i bezkolizyjne skrzyżowanie).
Zaleszczaki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zaleszczaki » 01.07.2011 21:52

Relacja dzień pierwszy!

Za Warszawy wyjechaliśmy ok. 8 mej. O 8:40 wyjechaliśmy ponownie ponieważ w okolicy Okęcia zorientowaliśmy się, że pieniądze na podróż pozostały w domu :)

Droga w deszczu, tłoku. Po drodze musieliśmy zajechać do Krakowa i dopiero ok. 14:30 wyruszyliśmy z Krakowa w dalszą podróż.

W nawigacji jako typ trasy wybrałem: SZYBKA
Nawigacja z Krakowa poprowadziła nas przejście w Chyżnym, na Bratysławę a następnie na Wiedeń... tutaj zatrzymaliśmy się na nocleg (Serdeczne pozdrowienia z hotelu!)... Do celu pozostało nam ok. 500 km. Droga bajecznie urokliwa i od momentu wjechania na autostradę w Słowacji przyjemna, szeroka i szybka. Zastanawiamy się jednak nad powrotem przez Węgry. Na mapie wygląda to na ewidentnie krótszą drogą. Ma to dla nas znaczenie. Drogę powrotną chcielibyśmy już pokonać za "jednym zamachem"

Teraz już zastanawiamy się tylko nad noclegiem... jeśli ktoś z właśnie zwolnił coś ciekawego w pobliżu miejscowości Crikvenica (przy czym "w pobliżu" proszę traktować szeroko) proszę o cynk.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone