Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zamienić BRAĆ na BIOGRAD

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 22.06.2015 21:39

ELIMAR napisał(a):Uda się uda :)
Myśl pozytywnie a marzenia się spełnią :)

:D A pewnie - z zacięciem to piszę - masz racje marzenia się spełniają :wink:
A może się spotkamy gdzieś w okolicach Povlja (odmienia się czy nie nie wiem ) ale ktoś jest w niej zakochany pewnie wie :!:

pozdrawiam
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 22.06.2015 21:46

Odmienia się :)

A jeśli chodzi o spotkanie ... to wszystko się może zdarzyć :)
Miło będzie się spotkać :)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 22.06.2015 21:54

No dobrze idziemy dalej :hut:

Oczywiście w stronę jachtów - mariny
Podziwiamy idąc Šetalište kneza Branimira - widok nie powala nas na razie . :(
Bardzo duży parking przy nabrzeżu (jeszcze bezpłatny) większość jachtów śpi snem zimowym zabezpieczona "brezentami" :cry: Hotel In i Konzum po drugiej stronie.

1-DSC_0525.JPG

I kolejne artystyczne dzieło. 8O

1-DSC_0524.JPG

Większość terenu "Stoczni" Mariny oglądamy z za krat :smo:

1-DSC_0526.JPG

Idziemy dalej :hut:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 22.06.2015 21:57

ELIMAR napisał(a):Odmienia się :)

A jeśli chodzi o spotkanie ... to wszystko się może zdarzyć :)
Miło będzie się spotkać :)

A więc do zobaczenia za rok :wink:
:D Gdzie i kiedy się dopracuje - w końcu mamy cały rok :smo:
jolini
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolini » 22.06.2015 22:31

21monika napisał(a):
minimartini napisał(a):
Postaram się dziś Was zabrać na rejs z Biogradu i wskazać Kapitana. :hut:

[

Tym bardziej czekam :D
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 22.06.2015 22:37

Pomykamy dalej :D

1-DSC_0527.JPG
Troszkę klimatu

1-DSC_0529.JPG
I jeszcze troszkę

Przed nami plaża Bośana 8)
:roll: Słabo wyszła w popołudniowym słońcu.
:oops: Wybaczcie ale pierwszy raz bawię się tym aparatem i ..... :cry:
W końcu to "gratis" od dziecka nie narzekam. :mrgreen:

1-DSC_0533.JPG

1-DSC_0537.JPG

1-DSC_0538.JPG
Zmęczony ale zadowolony ?

Ta część miasta i plaża zupełnie nam się nie przypadła do gustu. :(
Plaża bardzo zaśmiecona, drzewka mini, czyli brak cienia, i płytko. Blisko ulica hałas aut i skuterów był męczący. :o
Ale rodziny z maluszkami będą pewnie zachwycone, płytko, kilka mini placów zabaw z piaskownicami, i blisko domy z kwaterami (przenoszenie ekwipunku małego człowieka na plażę expres :!: ) jeśli w którymś się "zakotwiczyło" oczywiście :wink:

Troszkę pogapimy się na sonce w kolorze .

1-DSC_0540.JPG

1-DSC_0542.JPG

1-DSC_0545.JPG

Prawda, że można "gapić się i gapić" ja przynajmniej tak mam jak już pisałam wcześniej. :wink:
Ale co powtórzę się kto mi zabroni :D

W Biogradzie stoi kilka takich smutnych :( reliktów minionej świetności.

1-DSC_0547.JPG

A teraz kilka fotek do zielnika :smo:

1-DSC_0551.JPG

1-DSC_0555.JPG

1-DSC_0559.JPG

1-DSC_0561.JPG

I jeszcze kilka zachodów na dobranoc.

1-DSC_0567.JPG

1-DSC_0569.JPG

1-DSC_0571.JPG

I tak minął nam Poniedziałek 01.06.2015 i oczywiście dzisiejszy :mrgreen:
Dobranoc
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 22.06.2015 22:38

jolini napisał(a):
21monika napisał(a):
minimartini napisał(a):

[

Jeszcze chwilka :smo:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 23.06.2015 07:05

21monika napisał(a):
jolini napisał(a):
21monika napisał(a):
minimartini napisał(a):

[

Jeszcze chwilka :smo:

A tak ładnie miałam zacząć WTOREK, zdjęcia z ,,zapakowałam" a tu myk Neta ukradli, kabel zwineli czy jak. 8O Do 18 nie ma szans na rejs. :oops:
Wieczorem postaram się rozwinąć i troszkę zachęcić.
:D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.06.2015 15:30

21monika napisał(a):Tak więc po krótkiej przejażdżce Zadarskim PKS-em wróciliśmy na kwaterę :D
Zaspokoiliśmy pragnienie, i co siedzieć w karty grać - NIEEEEEEEEEEEEEEEE. :evil:
Nogi troszkę odpoczęły idziemy - Chopie zdrów Pan jest czas zacząć wakacje - :D zmiana obuwia idziemy zwiedzać Biograd - ale co, gdzie :!: - tam gdzie oczy poniosą 8O
Nie zwiedziliśmy jeszcze drugiej strony - Marina Kornati - Ilirija d.d. - podobno jedna z większych przystani jachtowych Wybrzeża Chorwackiego - nie wiem - idziemy sprawdzić.

Po drodze mijamy kilka ciekawych pomników i tu zagadka :?: kto mi wyjaśni co miał na myśli :idea: artysta tworząc tą parę. 8O

1-DSC_0519.JPG

Mam niecne skojarzenia, :oops: moja Przystojniejsza Połowa obeszła to dzieło dookoła 8O i no właśnie i ..... :D tylko jedno jej się nasunęło na myśl :smo: kudłatą myśl :D

A tak to dzieło jest opisane :?: :?: :?: kto przetłumaczy :?: :?: :?:

1-DSC_0522.JPG

Czekam na odp. :wink:

https://en.wikipedia.org/wiki/Entente_Florale
http://www.find-croatia.com/blog/primos ... sm-awards/
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 23.06.2015 19:56

Vjetar napisał(a):
21monika napisał(a):Tak więc po krótkiej przejażdżce Zadarskim PKS-em wróciliśmy na kwaterę :D
Zaspokoiliśmy pragnienie, i co siedzieć w karty grać - NIEEEEEEEEEEEEEEEE. :evil:
Nogi troszkę odpoczęły idziemy - Chopie zdrów Pan jest czas zacząć wakacje - :D zmiana obuwia idziemy zwiedzać Biograd - ale co, gdzie :!: - tam gdzie oczy poniosą 8O
Nie zwiedziliśmy jeszcze drugiej strony - Marina Kornati - Ilirija d.d. - podobno jedna z większych przystani jachtowych Wybrzeża Chorwackiego - nie wiem - idziemy sprawdzić.

Po drodze mijamy kilka ciekawych pomników i tu zagadka :?: kto mi wyjaśni co miał na myśli :idea: artysta tworząc tą parę. 8O

1-DSC_0519.JPG

Mam niecne skojarzenia, :oops: moja Przystojniejsza Połowa obeszła to dzieło dookoła 8O i no właśnie i ..... :D tylko jedno jej się nasunęło na myśl :smo: kudłatą myśl :D

A tak to dzieło jest opisane :?: :?: :?: kto przetłumaczy :?: :?: :?:

1-DSC_0522.JPG

Czekam na odp. :wink:

https://en.wikipedia.org/wiki/Entente_Florale
http://www.find-croatia.com/blog/primos ... sm-awards/

Dzięki. :D
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 23.06.2015 21:11

Tak więc mamy Wtorek 02.06.2015
Rano o 8.00 wyszliśmy na zbiórkę przy Obala kralja Petra Krešimira IV (promenada) 8)

Po drodze zahaczam o lawendowe zapachy.

1-DSC_0577.JPG

I nasz kawałek lądu na najbliższe kilka godzin :!:

217 (800x483).jpg

Nasza Krypa to ta na pierwszym planie, :D zabiera jednorazowo 100 człowieka, ale nas było około 60 osób. 8) I ważna sprawa :!: troszkę dalej cumuje podobny statek, ale bez zadaszenia górnego pokładu, nie polecam. Tyle godzin na słońcu to jak dla mnie lekka przesada.
Koszt rejsu 35 euro za osobę.

Z tego co pamiętamy statki z Biogradu wypływają w niedzielę i wtorek. Z Pakośtane poniedziałek i czwartek ale głowy nie dam.
Start jest około 8.30 -17.30
Na starcie na przywitanie rakija i w około 9.30-10.00 śniadanie w formie buł z śirem i prśutem. :roll:
O ile prśut był palce lizać :? po prostu marzenie, to śir nie powalał smakiem :( ale był OK.
Napoje podczas całego rejsu były dostępne w ilośći mnogiej. :lol:

1-DSC_0628.JPG

Wino, woda i jakaś "cytroneta" .
Wino na przemiennie białe i czerwone. Smak brrrrrr :mrgreen: ale amatorów nie brakło. Moja przystojniejsza połowa co raz uraczona przez ekipę Czechów z lekka miała w dość :idea: (on nigdy wina nie pijał, nawet szampana w Nowym Roku :?: ) Stwierdził, że już i tak ciekawiej nie będzie podczas tegorocznych wakacji :wink: to co mu szkodzi puknąć się z przesympatycznymi Czechami. :?:
Około 14 obiad na maleńkiej wysepce, i kto ma chęć kąpiel. Na talerzu makrela - fisz + karkówka - meso + surówka i pieczywo. :wink: I tu mała niespodzianka 8O kapitan chodził między stołami polewał i dokładał jak komuś czegoś było mało :roll:

Hwala kapitanie. :hut:

I to na tyle jeśli chodzi o walory smakowe tego rejsu. :P

A teraz dokąd Was zabiorę.

KORNATI

1-DSC_0617.JPG

FERMY RYBNE

1-DSC_0716.JPG

TELAŚCICA

1-DSC_0798.JPG

a w rozszerzeniu

Archipelag Kornati składa się z 149 wysep, wysepek i raf rozłożonych na obszarze 320 m2, pomiędzy wyspą Dugi otok na północnym wschodzie, wyspą Zirje na południowym wschodzie i wyspami Paszman, Vrgada i Murter na północy i północnym wschodzie. Wapienne wyspy nie mają żadnych źródeł ani cieków wodnych. Wegetacja jest bardzo rzadka z powodu nierównomiernemu rozłożeniu opadów i temperatur w czasie letnim. Morze w okolicy Kornat jest jednym z najobficiejszych obszarów rybackich.

Rezerwat przyrody Telašćica łączy w sobie trzy wielkie przyrodnicze fenomeny. Po pierwsze zatoka Telašćica jest najiwększym i najbezpieczniejszym naturalnym portem na Adriatyku. Po drugie – „ściany” wyspy Dugi otok, które się stromo wznoszą na wysokość 200 m i opadają do 90 m wgłąb. Po trzecie – słone jezioro Mir o leczniczych właściwościach.

1-DSC_0802.JPG

I to by było na tyle :mrgreen:

Chyba, że chcecie więcej fotek :?:
jolini
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolini » 23.06.2015 21:37

Jasne ze chcemy, i wiecej informacji o rejsie :) nie wiesz ile kosztowała wycieczka dzieci??
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 23.06.2015 21:53

21monika napisał(a):
Zawsze staramy się wyciągać pozytywne wnioski z beznadziejnych sytuacji :D
Split i Brać za rok i może lepiej, bo to będzie dłuższy wyjazd i zasada do trzech razy sztuka musi się sprawdzić.

I Martynko pisz i pisz tak pięknie "pozujesz" swoje relacje. BAJKA
:papa:

Dziękuję Ci za miłe słowa.
Na Brač faktycznie warto mieć "troszkę więcej czasu" :wink:

Kornati... Marzyłam kiedyś o rejsie... Teraz już jakoś spadły w moim rankingu miejsc, które marzę, by zobaczyć :wink:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 23.06.2015 21:56

[quote="jolini"]Jasne ze chcemy, i wiecej informacji o rejsie :) nie wiesz ile kosztowała wycieczka dzieci??

Tego Ci nie powiem jak z dziećmi, ale targuj się my w 2013 w Poreću troszkę zbiliśmy cenę. :wink:
Ale warto na statku było sporo dzieciaków, w drodze powrotnej mieli rozłożone maty na dziobie i "zalegali w błogiej" drzemce. :D
Naprawdę pełny "szacun" jak mawia moja młodzież, dla całej załogi. Cały czas do dyspozycji, odpowiadali na pytania, i czas był względny nigdzie nikt nikogo nie popędzał w trakcie zejść na ląd.
W związku z czym mieliśmy 30 min spóźnienia w drodze powrotnej. :oczko_usmiech:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 23.06.2015 22:05

minimartini napisał(a):
21monika napisał(a):
Zawsze staramy się wyciągać pozytywne wnioski z beznadziejnych sytuacji :D
Split i Brać za rok i może lepiej, bo to będzie dłuższy wyjazd i zasada do trzech razy sztuka musi się sprawdzić.

I Martynko pisz i pisz tak pięknie "pozujesz" swoje relacje. BAJKA
:papa:

Dziękuję Ci za miłe słowa.
Na Brač faktycznie warto mieć "troszkę więcej czasu" :wink:

Kornati... Marzyłam kiedyś o rejsie... Teraz już jakoś spadły w moim rankingu miejsc, które marzę, by zobaczyć :wink:

Miło, że zaglądasz. :wink:
Właśnie pokazywałam twoje "wejście" mojej córce bardzo się jaj podobało. 8O Karolina bawi się fotografią kulinarną i zaczyna z tego całkiem fajnie dorabiać do kieszonkowego.
Dostaje mi się, :mrgreen: że ucinam i w trakcie rejsu miałam zabrudzone :mrgreen: "lustro" itd jak fotograf, ale fajnie robić to co się lubi i jeszcze zarabiać, więc jej darowałam krytykę. :roll:
8) I cóż zabieram na Kornati
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Czy warto zamienić BRAĆ na BIOGRAD - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone