Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zamienić BRAĆ na BIOGRAD

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 19.06.2015 21:10

CroAna napisał(a):o Kozel Črny to podstawa!
u mnie krucho z jego dostępnością :x

W halach Macro jest dostępny od kilku tygodni i chyba w Tesco bo w Lidlu był ale jasny. :D
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 19.06.2015 22:41

Z powodów organizacyjnych na chwilę musiałam Was opuścić. Jutro rano wybieram się na działkę i trza było dziecki poinstruować co, gdzie itd. :oops:

To po widoczkach chowamy się ponownie w kamienie starego gradu. :wink:

332 (800x533).jpg

I trafiamy do Parku dziwnych figur. Posągów było wiele ale kilka cyknę wam.

333 (514x800).jpg
Przystojniak

334 (533x800).jpg
Jeden przystojniejszy do drugiego

335 (533x800).jpg
Ale nasi chyba byli przystojniejsi

336 (533x800).jpg
Oczywiście mówimy o posągowych przystojniakach

I może wystarczy kamiennych Panów idziemy dalej, choć tłum się nasilił okrutnie w uliczkach :twisted:

337 (800x533).jpg

I tym razem zajrzałam.

338 (533x800).jpg

I wyszłam 8O

339 (533x800).jpg

A tu zauwarzyłam pewna regularność u budowniczych gradu Zadar. 8O

340 (800x533).jpg
Zwróćcie uwagę na zdobienie okna

i.jpg
A tu zdobienie balustrady balkonów w Parku Kamiennych Przystojniaków

I co idziemy dalej w owczym pędzie :oczko_usmiech:

341 (533x800).jpg

Zakaz wchodzenia w strojach "wakacyjnych" :oops: i focenia był rygorystycznie przez Panią przestrzegany tak więc tylko popatrzymy z zewnątrz. :cry:

Co by nikt nie myślał, że mam za złe tej Pani - nic bardziej mylnego nasza wina :oops: w końcu chcemy zwiedzać i wchodzić do świątyń tak więc trzeba się odpowiednio ubrać.

Jestem za odpowiednim ubraniem.

342 (800x533).jpg

343 (800x533).jpg
Ponownie okiennice.

Knajpki, konoby, kawiarnie w takich miejscach - po prostu mistrzostwo świata. :D :D :D
Zachwyca mnie zresztą jak wiele w Cro. :D

344 (800x533).jpg

Ach i te uliczki.

345 (533x800).jpg

I powoli kierujemy się do bramy i na most. 8)

:evil: Człowieków coraz więcej napływa. :twisted:

346 (800x533).jpg

347 (800x533).jpg

Ruchem leniwca kierowaliśmy się w stronę Dworca.

A tu niespodzianka nasz stary znajomy z tegorocznej Ustki uwieczniony w kamieniu. 8O 8O 8O

348 (573x800).jpg

Tylko nasz chyba był z drewna.

Stary Żeglarz (582x800).jpg
Ustka port rybacki .styczeń 2015

Ten świat to jednak jest mały Stary Żeglarz bywa po wszystkich większych portach.

Żar lał się z nieba, poruszaliśmy się ruchem już żółwim, gdy zaczęły się kontrasty.........

Koty wylegiwały się pod samochodami, latarniami i nie reagowały na nic.

349 (800x533).jpg

Wiszące "gacie" i inne akcesoria bieliźniane na turystycznym szlaku.

350 (800x533).jpg

Zdaję sobie sprawę, że to koloryt, folklor krajów południowych, nie mniej jednak wciąż mnie zaskakuje.

Powoli dotarliśmy do dworca i zmęczeni, acz w dobrych humorach :D (doktorek przekazał na migi, że chłop zdrowy a to było małe ostrzeżenie 18 już dawno za panem) :wink: czekaliśmy na autobus do Biogradu.
Jutro czeka nas równie intensywny dzień :roll: lecz może mniej wyeksploatujemy kończyny dolne, :oczko_usmiech: a za to dopa dostanie odcisków :mrgreen: .

cdn
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 19.06.2015 22:47

21monika napisał(a):

W halach Macro jest dostępny od kilku tygodni i chyba w Tesco bo w Lidlu był ale jasny. :D

dzięki za przypomnienie- faktycznie w Tesco chyba jest... już lecę sprawdzić! :oczko_usmiech:
fajne fotki, czekam na więcej :papa:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 19.06.2015 23:09

Jeszcze małe podsumowanie 8)
Zadar jest uroczy ale nam bardziej podobał się zeszłoroczny Szybernik, w Zadarze zabrakło mi klimatu, komercyjna "chińszczyzna" zalewa uliczki niszcząc całość. :evil:
Tłumy zalewające oba miasta nie dają się we znaki tak w Szyberniku jak w Zadarze a dla czego :?: Ponieważ wszędzie od rana rozstawione stoliki kawiarniane ograniczają parasolkami pole widzenia a i tłumy popijających i pojadających turystów skłaniają do ucieczki a nie delektowania się otoczeniem. Kelnerzy lawirujący między turystami podążającymi w"owczym pędzie" a stolikami z tacami pełnymi parujących napojów trochę nie zgodne z BHP.

Marudzę było pięknie ale brakowało mi klimatu takich uliczek i schodków, które przeklinałam tamtego lata.

1-DSC_0540.JPG
Szybernik czerwiec 2014

1-DSC_0544.JPG
Szybernik czerwiec 2014

1-DSC_0546.JPG
Szybernik czerwiec 2014

1-DSC_0550.JPG
Szybernik czerwiec 2014

1-DSC_0556.JPG
Szybernik czerwiec 2014

1-DSC_0562.JPG
Szybernik czerwiec 2014

W tych uliczkach spędziliśmy kilka godzin snując się i gubiąc, co prawda moje "kuśtykanie" bardzo spowalniało nasze przemieszczanie ale o taki klimat Cro najbardziej zabiegam w naszych wyjazdach.

Czekam jeszcze na Split mam nadzieję, że nie rozczaruję się.

Choć ostatnia relacja ruzica Marty skłania mnie do odwiedzenia jeszcze po drodze Rabu.
Żałuję, że wcześniej nie wiedziałam o Rabie bo pewnie byłby przystankiem w tegorocznej drodze powrotnej.

cdn
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 19.06.2015 23:12

CroAna napisał(a):
21monika napisał(a):

dzięki za przypomnienie- faktycznie w Tesco chyba jest... już lecę sprawdzić! :oczko_usmiech:
fajne fotki, czekam na więcej :papa:

My z tych co wolą miodowy z pianą trunek zwany piwem, niż winiarze ale każdemu kto co woli.
Cieszę się że pomogłam. :wink:
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 20.06.2015 11:30

21monika napisał(a):Zadar jest uroczy ale nam bardziej podobał się zeszłoroczny Szybernik

Miałam tak samo. Znalazłam w Szybeniku to coś, czego zabrakło mi w Zadarze :)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 21.06.2015 15:29

Monika jesteś chyba już 3 osobą, którą udało mi się namówić na odwiedzenie Rabu :D

Chyba władze tego miasta powinny mi zacząć płacić za reklamę :mrgreen:

Magdalena S. napisał(a):
21monika napisał(a):Zadar jest uroczy ale nam bardziej podobał się zeszłoroczny Szybernik

U mnie akurat zupełnie na odwrót, ale to kwestia gustu, każdy ma inny.

A Split podobał mi się, ale dużo fajniejszy jest Trogir- nie wiem czy już byliście :roll:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 21.06.2015 22:40

ruzica napisał(a):Monika jesteś chyba już 3 osobą, którą udało mi się namówić na odwiedzenie Rabu :D

Chyba władze tego miasta powinny mi zacząć płacić za reklamę :mrgreen:

Magdalena S. napisał(a):

U mnie akurat zupełnie na odwrót, ale to kwestia gustu, każdy ma inny.

A Split podobał mi się, ale dużo fajniejszy jest Trogir- nie wiem czy już byliście :roll:

Ha ha ha jak to mówią starzy Krzyżacy (mieszkańcy okolic Ciechanowa ) gdzie dwie gołogłowy to i zdania trzy. 8O (powiedzionko mojego dziadka)

Nie polemizuję co komu się podoba, a Trogir i Split cały czas przede nami i jak tak dalej pójdzie to zacznę myśleć, że to jakieś fatum.

Widziałyście już relację minimartini w tym samym czasie śmigali i dojechali, nawet im mgły nie zaszkodziły za "tunelem" po prostu pech to pech, ale dwa razy :?: :?: :?:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 22.06.2015 10:08

Wczoraj, gdy zobaczyłam Twój wpis u siebie, od razu weszłam tutaj... Przykro mi, że tak wyszło :( Najważniejsze, że "przystojniejszej Połówce" :wink: nie stało się nic poważniejszego... Wiemy, co to znaczy. Mój M. ma nadciśnienie... Zawsze się obawiamy skoków potunelowych...

Mimo wszystko ważne jest to, że nie załamaliście się tylko czerpaliście pełnymi garściami z tego, co mieliście :D

Pozdrawiam serdecznie

Martyna

P.S. a Split i Brač poczekają :wink: stoją w miejscu od lat :wink:
jolini
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolini » 22.06.2015 18:48

21monika napisał(a):[*] (zaczynam się zastanawiać czy ktoś jeszcze tu zagląda :mrgreen: ) zaczynamy zwiedzanie :hut:

CDN

Zagląda, zagląda :) pisz szybko i jak najwiecej bo my już w sobotę do biogradu wyjeżdżamy więc liczę że cenne informacje u Ciebie znajdę (już wiem np ze do Zadaru autobusem pojedziemy :D)
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 22.06.2015 19:40

Nadrobiłam właśnie zaległości.
Dobrze, że ze zdrowiem wszystko ok i zostaliście w pięknej Chorwacji.
Brać czy Split następnym razem :D a teraz czekam na c.d tej relacji :D
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 22.06.2015 19:46

Witam,
Tez czytam Twoją relację :)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 22.06.2015 20:54

minimartini napisał(a):Wczoraj, gdy zobaczyłam Twój wpis u siebie, od razu weszłam tutaj... Przykro mi, że tak wyszło :( Najważniejsze, że "przystojniejszej Połówce" :wink: nie stało się nic poważniejszego... Wiemy, co to znaczy. Mój M. ma nadciśnienie... Zawsze się obawiamy skoków potunelowych...

Mimo wszystko ważne jest to, że nie załamaliście się tylko czerpaliście pełnymi garściami z tego, co mieliście :D

Pozdrawiam serdecznie

Martyna

P.S. a Split i Brač poczekają :wink: stoją w miejscu od lat :wink:

Zawsze staramy się wyciągać pozytywne wnioski z beznadziejnych sytuacji :D
Split i Brać za rok i może lepiej, bo to będzie dłuższy wyjazd i zasada do trzech razy sztuka musi się sprawdzić.

I Martynko pisz i pisz tak pięknie "pozujesz" swoje relacje. BAJKA
:papa:

jolini napisał(a):
21monika napisał(a):[*] (zaczynam się zastanawiać czy ktoś jeszcze tu zagląda :mrgreen: ) zaczynamy zwiedzanie :hut:

CDN

Zagląda, zagląda :) pisz szybko i jak najwiecej bo my już w sobotę do biogradu wyjeżdżamy więc liczę że cenne informacje u Ciebie znajdę (już wiem np ze do Zadaru autobusem pojedziemy :D)

Postaram się dziś Was zabrać na rejs z Biogradu i wskazać Kapitana. :hut:

ELIMAR napisał(a):Witam,
Tez czytam Twoją relację :)

Miło mi 8)
Pamiętam twoją Brać i wiele z niej miałam sprawdzić przed sezonem, ale za rok pewnie się uda :D
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 22.06.2015 20:56

Uda się uda :)
Myśl pozytywnie a marzenia się spełnią :)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 22.06.2015 21:34

Tak więc po krótkiej przejażdżce Zadarskim PKS-em wróciliśmy na kwaterę :D
Zaspokoiliśmy pragnienie, i co siedzieć w karty grać - NIEEEEEEEEEEEEEEEE. :evil:
Nogi troszkę odpoczęły idziemy - Chopie zdrów Pan jest czas zacząć wakacje - :D zmiana obuwia idziemy zwiedzać Biograd - ale co, gdzie :!: - tam gdzie oczy poniosą 8O
Nie zwiedziliśmy jeszcze drugiej strony - Marina Kornati - Ilirija d.d. - podobno jedna z większych przystani jachtowych Wybrzeża Chorwackiego - nie wiem - idziemy sprawdzić.

Po drodze mijamy kilka ciekawych pomników i tu zagadka :?: kto mi wyjaśni co miał na myśli :idea: artysta tworząc tą parę. 8O

1-DSC_0519.JPG

Mam niecne skojarzenia, :oops: moja Przystojniejsza Połowa obeszła to dzieło dookoła 8O i no właśnie i ..... :D tylko jedno jej się nasunęło na myśl :smo: kudłatą myśl :D

A tak to dzieło jest opisane :?: :?: :?: kto przetłumaczy :?: :?: :?:

1-DSC_0522.JPG

Czekam na odp. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Czy warto zamienić BRAĆ na BIOGRAD - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone