Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zamienić BRAĆ na BIOGRAD

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 01.07.2015 11:41

mysza73 napisał(a):
21monika napisał(a):Obrazek

:!: Kurczę, 2x świnka, 3x jagnię (wszystko inaczej przyrządzone, w panierce, z żaru, itd) 2x jajo, frytki i risotto na jednym talerzy co kto lubi ale porcja dla czterech spokojnie by starczyła. :!: 80 kun czy drogo chyba nie :?:

Aż mi ślinka pociekła :oops: ,
a cena chyba "przedsezonowa", bo faktycznie niedrogo :D .

Wiele chyba rzeczy jest przed sezonem tańszych :lol:

Vjetar napisał(a):
21monika napisał(a):Spędziliśmy miło i fajnie czas...

Ja też. :D

Pozdrawiam i dziękuję. :papa:

Mi również :papa:

ELIMAR napisał(a):Miło było pobyć z Wami. :D Do zobaczenia za rok na Brač :D

Obowiązkowo zwłaszcza po waszych relacjach 8O
Magdalena S. napisał(a):
21monika napisał(a):Pobyt faktycznie krótki, ale i tak udany. :wink:
Wielu znajomych uznało nasz wyjazd za szaleństwo tyle kasy za podróż i tylko 6 dni wakacji. :evil:

Bo w życiu musi być trochę miejsca na szaleństwa :D
Lepiej jechać na krótko, niż wcale nie pojechać.
Dzięki za fajną relację.
No i życzę Wam, żebyście następnym razem szczęśliwie dotarli na Brać :papa:

Mój tato mawia, że najfajniejszy czas jest po wychowaniu dzieci ale zanim pojawią się wnuki. :?:
Czyli to jest ten właśnie czas :!:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 01.07.2015 11:58

POWRÓT czwartek 04.06.2015

Po atrakcjach w drodze do ... :mrgreen: Postanowiliśmy wrócić Jadranką do Senji i dopiero tam skierować się na autostradę.

To może nam pozostać na dłużej - nie wiem ale tunel będzie zawsze dla nas teraz lekkim sprawdzianem.

A więc po śniadaniu i pożegnaniu się z naszą przesympatyczną gospodynią w samochód i kierunek Zadar.
Na drodze ruch niewielki (Boże Ciało) dość szybko docieramy do Zadaru i tam w stronę Muravica 8)

1-DSC_0945.JPG

Droga równa i bardzo widowiskowa w końcu to legendarna droga biegnąca wybrzeżem Morza Adriatyckiego. Droga prowadzi wzdłuż malowniczej linii brzegowej, z Rijeki na północy do Dubrownika na południu. Rozciąga się na długości 560 km. :P
Nic dodać nić ująć tylko podziwiać 8O

1-DSC_0947.JPG

1-DSC_0953.JPG

cdn
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 01.07.2015 18:32

Pomykamy dalej :P
Widowiskowy most 8O 8O 8O w oddali

1-DSC_0958.JPG

Mijamy Starigrat w zapędzie zapominamy się zatrzymać na mały rekonesans. :roll:

1-DSC_0959.JPG

Zakręt za zakrętem i Pag po lewej

1-DSC_0962.JPG

I mkniemy dalej zaliczając kolejne zakręty :wink:

1-DSC_0970.JPG

Opelek dzielnie i z lekkością francuza pokonywał zakręty miło nas zaskoczył. :smo:

1-DSC_0973.JPG

1-DSC_0974.JPG

I przed nami Karlobag

1-DSC_0975.JPG

cdn.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 01.07.2015 20:42

Ten dziwny, szczątkowy cud architektury zaintrygował nas do tego stopnia, że pozostaliśmy w miasteczku chwilę. :hut:

Ta chorwacka miejscowość, u podnóża masywu górskiego Velebit, z widokiem na wyspę Pag. Jest świetnym miejscem wypadowym na wycieczki do Zadaru, Parku Narodowego Plitwickie Jeziora czy na pobliskie wyspy. W samym Karlobagu warto zobaczyć XIII- -wieczną Forticę, a także klasztor Kapucynów z kościołem św. Jakuba z 1711r.(cud architektury) Ciekawe, klimatyczne miasteczko. 8)

1-DSC_0976.JPG

I wreszcie na pożegnanie znalazłam mój LAZUR.............. :roll:

1-DSC_0977.JPG

Lampa daje się we znaki, chociaż i dość rozhulał się wiaterek 8) Stwierdziliśmy, że jeszcze tu wrócimy :idea:

Z tej strony nadjechaliśmy :mrgreen:

1-DSC_0978.JPG

A w tą będziemy się kierować. Senji nasz pierwszy raz w Cro.

1-DSC_0981.JPG

1-DSC_0982.JPG

1-DSC_0983.JPG

Upał był coraz bardziej męczący, pomimo pokręciliśmy się. Człowieków prawie wcale nie spotykaliśmy :mrgreen: Co dodało smaczku miasteczku :roll:

1-DSC_0984.JPG

1-DSC_0988.JPG

1-DSC_0989.JPG

1-DSC_0990.JPG

1-DSC_0993.JPG

I powoli zapakowaliśmy się do opelka dalej śmigając po Jadrance. :P
Ten odcinek nie został uwieczniony ponieważ nastąpiła zmiana miejsc za kierownicą. :cry:
I tu uwierzcie mi na słowo odcinek równie malowniczy 8O

Cdn
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 01.07.2015 21:41

Senj - kurort turystyczny i port kanału Velebit.
Miasto znajduje się przy zalesionym zboczu, u skalistych podnóży góry Velebit, od strony których w zimie wieje silny wiatr zwany Bura. Przeprawa przez góry w stronę autostrady nie jednemu przysporzyła sprzątania samochodu. :mrgreen: Serpentynki dają się we znaki :cry: .

Od czasów starożytnych przechodzono przez tę okolicę z głębi lądu do strefy przybrzeżnej. Greccy i Rzymscy historycy i geografowie wspominali port o nazwie Senia, w miejscu gdzie dzisiaj znajduje się Senj. Wszystkie historyczne zagadki i sekrety tego miasta znajdują się obecnie w muzeum miejskim. :hut:

1-DSC_0994.JPG

1-DSC_1004.JPG
W oddali nad miastem Twierdza Nehaj

Miłośnicy historii mogą podziwiać wiekowy charakter twierdzy Nehaj (średniowieczna twierdza z XVI wieku, będąca symbolem miasta Senj), gotycki ratusz (znajdujący się na placu Mala, wyposażony w lodżię z XIV wieku) i pałac Carina (pochodzący z XVIII wieku, będący probostwem, w którym znajdują się biskupie archiwa, duża biblioteka i kolekcja sztuki sakralnej). :hut:
Odwiedzający miasto Senj mogą korzystać ze w pełni wyposażonej publicznej plaży, zatoki Spasovac i kilku mniejszych plaż z krystalicznie czystą wodą.

W 2012 spędziliśmy tu nasze pierwsze Crowakacje :roll:

W tym miejscu wylegiwaliśmy się a Panowie mogli do woli skakać :mrgreen: i tym razem nasz materac, krzesełko, i reszta maneli została rozstawiona do wieczora.
W sentymentalnym geście, :wink: brakowało tylko naszych pociech, które twardo zaparły się, że są już dorosłe i z rodzicielami nie podróżują. :oops:

1-DSC_0998.JPG

1-DSC_0997.JPG

1-DSC_0999.JPG

Po ostatnich kąpielach (woda nadal była zimna) i wygrzewaniu się w promieniach kierujemy się na obiadokolację. 8)

I tu małe cyk, jest to ulubiony pomnik - rzeźba mojej przystojniejszej połowy.
Tym razem i poprzednio, gdy czekaliśmy w kolejce na kugle (5kun/szt. najtaniej w tym wyjedzie) mój mąż podziwiał kunszt rzeźbiarza i całokształt. 8O

1-DSC_1001.JPG

Idziemy zanieść manele do opelka :P

1-DSC_0996.JPG

Spacerek przed kolacją a po kuglach dobrze robi więc się troszkę po włóczymy : :D

1-DSC_1005.JPG

1-DSC_1007.JPG

1-DSC_1008.JPG

1-DSC_1009.JPG

1-DSC_1010.JPG

1-DSC_1011.JPG

1-DSC_1012.JPG

1-DSC_1013.JPG

cdn
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 01.07.2015 22:07

Aby nie być gołosłownym kilka fotek z 2012 r.
Załączniki:
1-DSCF1765.JPG
1-DSCF1582.JPG
1-DSCF1568.JPG
1-DSCF1550.JPG
1-DSCF1534.JPG
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 01.07.2015 22:47

I nastała ostatnie kolacja w tym pięknym kraju :D

1-DSC_1014.JPG

Pizza w Senji bije wszystkie jakie miałam możliwość spróbować. :D
Mnnnniiiaaam :!: :!: :!:

1-DSC_1015.JPG

aż tu nagle dzwony biją, patrzę 20,30 co jest trąby marsza grają 8O 8O 8O
no tak Boże Ciało, :idea: trochę człowieków nie tylko my zajada kolację a tu masz :?: co zrobić :?: :?:
Zapychamy na szybko i ................

1-DSC_1016.JPG

1-DSC_1017.JPG

1-DSC_1018.JPG

Przemaszerowała nam przed nosem procesja 8O
Poczekaliśmy aż przejdzie :wink:
I smutnymi minami udaliśmy się do opelka. :cry:
Koniec wakacji. :evil:
Ruszyliśmy w stronę naszych ulubionych serpentynek pod górę. :wink: Później autostrada i do domu. :papa: :papa: :papa:

1-DSC_0896.JPG

Nawet kamyki pożegnały się z nami z klasą, co byśmy za rok wrócili :D

Po drodze mieliśmy jeszcze zatrzymać się w Ołomunicu, :hut: ale puste drogi i tępo w jakim pokonaliśmy trasę sprawiło, że w Ołomunicu byliśmy około 5 rano. :roll:
Do domu 300 km. :oczko_usmiech: szybka decyzja przystanek na A 1 i do domu, a Ołomuniec jeszcze zdobędziemy. :mrgreen:

I tak dobiegła nasza relacja do końca jak i nasz wyjazd.

Dziękuję Wszystkim za towarzystwo, ciepłe słowa i do zobaczenia :papa:

Czy był udany - pewnie i każdemu polecam Chorwację. 8)
Zwłaszcza teraz gdy sytuacja polityczna (bezpieczeństwo), ekonomiczna w niektórych ciepłych krajach się zachwiała. :evil: :mrgreen:

Rozdepczą nam nasze Cro :!: :!: :!: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2015 06:21

No i fajnie :D

Udany wyjazd 8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.07.2015 07:27

21monika napisał(a):

Dzięki :P ,
fajnie było, choć tak nieciekawie się zaczęło :wink: ,
no i o Brač pamiętaj, bo worto :smo: :papa: .
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 02.07.2015 12:03

21monika napisał(a): brakowało tylko naszych pociech, które twardo zaparły się, że są już dorosłe i z rodzicielami nie podróżują. :oops:

Znam to. Najpierw rodzice zabierali mnie na wakacje, potem byłam dorosła...
A dziś bardzo się cieszę, gdy czasem uda mi się gdzieś z nimi wyjechać.
Z czasem dzieci trochę pokornieją :oczko_usmiech:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 03.07.2015 13:36

mysza73 napisał(a):
21monika napisał(a):

Dzięki :P ,
fajnie było, choć tak nieciekawie się zaczęło :wink: ,
no i o Brač pamiętaj, bo worto :smo: :papa: .

Brać i Rab są na liście na wrzesień 2016r :P :P :P OBOWIĄZKOWO
bo urlop w końcu trzeba mieć :smo:

Magdalena S. napisał(a):
21monika napisał(a): brakowało tylko naszych pociech, które twardo zaparły się, że są już dorosłe i z rodzicielami nie podróżują. :oops:

Znam to. Najpierw rodzice zabierali mnie na wakacje, potem byłam dorosła...
A dziś bardzo się cieszę, gdy czasem uda mi się gdzieś z nimi wyjechać.
Z czasem dzieci trochę pokornieją :oczko_usmiech:

Też tak myślę, że jak już zasmakują wolności i wyszumią się - wrócą, 8O tylko pytanie czy mi wolność za bardzo się nie spodoba. :mrgreen: i nie zacznę kręcić nosem :P
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 03.07.2015 13:38

Lednice napisał(a):No i fajnie :D

Udany wyjazd 8)

I fajnie, miło że zaglądałeś. :D
jolini
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolini » 11.07.2015 23:08

21monika napisał(a):
Zamiast kąpać się, ciekawiej chyba jest pójść na wzgórza po prawej stronie. Na samej górze trafia się na brzeg klifu. 8O 8O 8O Widok z góry na morze,i skalne ściany jest fantastyczny. Aczkolwiek pomimo wrażeń estetycznych, zachować trzeba czujność, żeby wyprawa nie zakończyła się tragicznie – skraj klifu nie jest zabezpieczony a dojście wymaga odpowiedniego obuwia :!: :!: :!:
.

Z tym że na klifie jest ciekawiej zgadzam się zupełnie, nie zgadzam się z tym że wejście niebezpieczne i wymaga obuwia. Nie dalej jak we wtorek wlazłam tam z 7 letnią córką (mąż z pieciolatkiem weszli do pierwszego punktu widokowego i stwierdzili ze idą się moczyć, my poszłyśmy w górę). Obydwie poszłyśmy w sandałkach, ścieżką w górę przez las. Troszkę wystających kamieni było, ścieżka odsunięta od brzegu klifu więc trzebaby się postarać żeby spaść, a punkty widokowe zabezpieczone siatką i płotkami. A widoki są naprawdę cudne :)

Bardzo Ci dziękuję za relację, my tez niestety już wróciliśmy, ale parę inf. przydało się podczas naszego wyjazdu.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 20.07.2015 16:03

jolini napisał(a):
21monika napisał(a):
Zamiast kąpać się, ciekawiej chyba jest pójść na wzgórza po prawej stronie. Na samej górze trafia się na brzeg klifu. 8O 8O 8O Widok z góry na morze,i skalne ściany jest fantastyczny. Aczkolwiek pomimo wrażeń estetycznych, zachować trzeba czujność, żeby wyprawa nie zakończyła się tragicznie – skraj klifu nie jest zabezpieczony a dojście wymaga odpowiedniego obuwia :!: :!: :!:
.

Z tym że na klifie jest ciekawiej zgadzam się zupełnie, nie zgadzam się z tym że wejście niebezpieczne i wymaga obuwia. Nie dalej jak we wtorek wlazłam tam z 7 letnią córką (mąż z pieciolatkiem weszli do pierwszego punktu widokowego i stwierdzili ze idą się moczyć, my poszłyśmy w górę). Obydwie poszłyśmy w sandałkach, ścieżką w górę przez las. Troszkę wystających kamieni było, ścieżka odsunięta od brzegu klifu więc trzebaby się postarać żeby spaść, a punkty widokowe zabezpieczone siatką i płotkami. A widoki są naprawdę cudne :)

Bardzo Ci dziękuję za relację, my tez niestety już wróciliśmy, ale parę inf. przydało się podczas naszego wyjazdu.

Fajnie że się przydało. :D
A jeśli chodzi o klify to na początku sezonu jeszcze siatek nie było a i kamyków sporo.
Ja po ostatnich przygodach jestem może przeczulona :oops: ale wolę dmuchać na zimne.
:papa:
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Czy warto zamienić BRAĆ na BIOGRAD - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone