Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pavio
Odkrywca
Czy warto?

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavio » 31.08.2007 05:48

Witam.W przyszłym roku pierwszy raz wybieram się do Cro w okolice między Splitem a Makarską.Myślimy o jakimś małym miasteczku typu Mimice,Drasnice lub Pisak.Ponieważ przygotowania uznaliśmyz żoną za otwarte :D mam pytanko czy w te rejony warto zaopatrzyć się w maskę z rurką i jakąś obudowę podwodną do aparatu.(lub woreczek do małych aparatów kompaktowych proponowany na allegro-np.

http://www.allegro.pl/item230259238__e]_pokrowiec_podwodny_do_canon_casio_fuji_wp300.html

może ktoś z tego korzystał to chętnie poczytam opinie )

Generalnie chodzi o to czy w tych rejonach na względnie płytkiej wodzie (brak doświadczenia w nurkowaniu :oops: ) toczy się jakieś ciekawe życie podwodne.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 31.08.2007 07:17

Fajnie że już myślisz o następnych wakacjach to podtrzymuje na duchu.
A wracając do tematu - wydaje mi się że wszędzie w Chorwacji znajdziesz coś ciekawego w morzu 8O
mój syn jest początkującym nurkiem ha ha ha i pływa niedaleko od brzegu
wyłącznie z płetwami i rurką ale ciężko było go wyciągnąć z wody 2 tygodnie widzieliśmy tylko rurkę wystającą z wody :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 31.08.2007 08:48

mój syn jest początkującym nurkiem ha ha ha i pływa niedaleko od brzegu
wyłącznie z płetwami i rurką ale ciężko było go wyciągnąć z wody 2 tygodnie widzieliśmy tylko rurkę wystającą z wody

ja już jestem dużym synem i robię to samo :)
moja córka zaczęła w tym roku - z fioletowymi, drącymi ustami wychylała się spod wody i odpowiadała: "nie jeszcze mi nie jest zimno, tatusiu" :wink:
w Pisaku - rozgwiazdy (dość duże), małe krewtki, kolorowe rybki, omułki (nie mylić z: Ołomuńce :wink: ), kraby duże i małe, jakaś taka kałamarnica?, itp - 2 metry od brzegu, obok plaży, w pobliży dużej skały; dalej, od razy przy wysokim skalistym brzegu, tam, gdzie woda wyżłobiła w skale takie mini-jaskinie, to w ogóle harcore - same wielki stwory :wink: , polecam rurkę i maskę z lubością
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 31.08.2007 09:24

ja się dołączę, że na pewno warto zabrać taki sprzęt, bo miejsca dużo nie zajmuje, a fajnie jest zajrzeć pod wodę, co do pokrowca, to mieliśmy właśnie taki i spisał się świetnie! Polecam! wkleje jakieś fotki, jak wrócę do domu...

:papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 31.08.2007 17:09

Czy warto :?: Tosz to sprzęt obowiązkowy :lol: Maska i rurka, bo płetwy to już dla wygody i szybkości poruszania się pod wodą :D.

Pozdrav :papa:
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 31.08.2007 17:49

jezeli chodzi o płetwy w przypadku mojego dzieciaka to miał do wyboru buty do wody których zapomniał lub płetwy których jeszcze nie miał oczywiście wybrał płetwy - buty jak sie póżniej okazało były zbędne
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.08.2007 20:13

Generalnie chodzi o to czy w tych rejonach na względnie płytkiej wodzie (brak doświadczenia w nurkowaniu icon_redface.gif ) toczy się jakieś ciekawe życie podwodne.

Tak , szczególnie jak kąpią sie jakieś fajne laski niedaleko!!! :D :D
Snoorling to podstawa podstaw!!!
APIK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIK » 01.09.2007 20:31

Dla niezbyt dobrze pływającego dziecka /i nie tylko dziecka/ płetwy są bardzo ważne ponieważ pozwalają łatwo utrzymać poziomą pozycję na wodzie. Co ABC to nie AB.
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 05.09.2007 21:06

Nie wiem czy tylko ja miałem taki problem?
Nie dało się nurkować bez płetw. Wypór mocno słonej wody był tak silny, że nie starczało sił do zejścia głębiej. Płetwy obowiązkowo!!!!!!!!! Piszę bo trochę czytałem forum przed wyjazdem, ale na taką radę niestety nie trafiłem.
Poza tym przydałaby się rada dla amatorów nie znających się na sprzęcie - od jakiej ceny zaczyna się sprzęt dobrej jakości. Jak kupiłem maskę i fajkę znanych firm, Speedo i Arena, ale z tych tańszych, wydałem poniżej 100 zł. Maska nie dała sie dopasować do twarzy i od razu zaczęła przepuszczać wodę. Fajka sama z siebie pękła po 10 dniach co uniemożliwiło korzystanie. Totalna porażka :!: :!: :evil:
pavio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavio » 06.09.2007 09:48

marsylia napisał(a):ja się dołączę, że na pewno warto zabrać taki sprzęt, bo miejsca dużo nie zajmuje, a fajnie jest zajrzeć pod wodę, co do pokrowca, to mieliśmy właśnie taki i spisał się świetnie! Polecam! wkleje jakieś fotki, jak wrócę do domu...

:papa:

I co ztymi fotkami?Czekamy

felder*eagles napisał(a):
Poza tym przydałaby się rada dla amatorów nie znających się na sprzęcie - od jakiej ceny zaczyna się sprzęt dobrej jakości. Jak kupiłem maskę i fajkę znanych firm, Speedo i Arena, ale z tych tańszych, wydałem poniżej 100 zł. Maska nie dała sie dopasować do twarzy i od razu zaczęła przepuszczać wodę. Fajka sama z siebie pękła po 10 dniach co uniemożliwiło korzystanie. Totalna porażka :!: :!: :evil:

Dobry pomysł.Może rzeczywiście ktoś poradzi jakiś tańszy sprzęt który wytrzma te 10 dni pod wodą :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.09.2007 22:16

Spoko można kupić technisuba ale trzeba wydać ponad 150 zeta. Mam taką maskę już parę lat, silikonik dobrze dopasowuje się do facjaty, nie paruje. Fajka dobrze gdyby była z zaworem, może być podwójny. Nie wiem dokładnie ale kosztuje na pewno kilkadziesiąt złotych. Oferta na stronie technisuba powinna być . Pozdrav!!!!

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone