Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto jechać tylko we dwie osoby?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 15.04.2011 20:15

Z góry przepraszam jeśli powielam temat lub zaśmiecam forum ale mamy z moja druga połówka pewnien problem.
Otóż nasi kompani podróży są jakoś malo zdecydowani czy jechac w tym roku czy nie. Nie wiemy czy pojedziemy w 8 osób czy w 6 i czy wogóle pojedziemy. Dlatego zacząlem rozważać wyjazd we dwie osoby. Pytanie czy to się kalkuluje.
Koszt apartametnu będzie tylko nieco droższy niz w przypadku 4 czy 8 osób natomiast podróży przy aktualnych cenach za paliwo już niestety nie.
Jeste jeszcze jeden ważny aspekt, jadąc w dwa auta zawsze raźniej i bezpieczniej. Czy ktoś miał podobny problem lub jeździł badź jeździ tylko we dwie osoby nie zważajac na koszty?
poziomek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 15.04.2011 20:21

Rok temu 1dnym autem w 4 osoby.
W tym roku planujemy z żoną samotną wyprawę. Generalnie smutniej bez bratnich duszyczek ale lepiej tak niż 9h wlec się nad polskie morze i modlić się o pogodę ;)

Zalety wpadu we 2je:
- jako taka szansa na stosunkowo wygodne przespanie się na parkingu .
- jesteście wolni jak ptaki w planowaniu na codzień planu zajęć

Mam nadzieję,że jako driver dam radę. Rok temu jakieś 80% trasy i tak sam za kierownicą zrobiłem więc wiem,że to możliwe ale lekko nie będzie :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.04.2011 20:22

Ponieważ małżonka nie dostała urlopu, a nie chciałem zawieść dziecka, to ...

Po prostu wsiadłem w samochód i pojechaliśmy.
Trochę było nam przykro, bo po chamsku potraktowali żonę w robocie (okres rekonwalescencji po operacji zakwalifikowali jaklo urlop :evil: ), ale za to powstała kolejna Śródziemnomorska.

Natomiast, wybacz, ale koszty są dość indywidualną sprawą, więc trudno określić, co się komu opłaca, a co nie.

W końcu na pół roku nie jedziecie, a wakacje się należą po prawie roku pracy, jak psu buda. :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.04.2011 20:23

wojciechmw napisał(a):Czy ktoś miał podobny problem lub jeździł badź jeździ tylko we dwie osoby nie zważajac na koszty?

Zawsze, od lat jeździmy we dwójkę, do Chorwacji i nie tylko, i oczywiste jest że nie wyobrażam sobie jechać inaczej.
A koszty... to tylko sprawa umiejętnej organizacji wyjazdu...
Cały wyjazd, łącznie z promami na wyspy, kwaterami, benzyną, zamyka się mniej więcej w kwocie 2500zł. Fakt, w drugiej połowie września.
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 15.04.2011 20:26

Oczywiście, że warto we dwoje. Koszty transportu rzeczywiście wyższe, ale wrażenia... bezcenne. Kiedyś jeździliśmy w kilka rodzin z dziećmi. Najpierw zaczęli wykruszać się znajomi, potem zestarzały się dzieci :D , więc pojechaliśmy sami - było super. W zeszłym roku pojechaliśmy sobie najpierw pooglądać Wenecję, a potem na nasz ukochany Paljesać. Luz, blues, słowem - bajka. A samotnej drogi nie masz się co obawiać, na pewno szybciej się jedzie samemu, a jak ma się coś stać, to i cała kolumna znajomych nie pomoże...
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 15.04.2011 20:33

Heh.. podobny dylemat :D rok temu po raz pierwszy jechalismy naszym autkiem w 4 osoby, było świetnie, koszt przejazdu na głowę wyszedł coś koło 500 złotych, no i było ciekawie i rozrywkowo, nie obyło sie bez małych zgrzytów, bo jednak dwa tygodnie non stop razem przy różnistych charakterkach.. ale suma sumarum wyjazd jak najbardziej udany :D w tym roku jedziemy tylko we dwoje z mężem, koszty nas trochę przerażają bo nasz opel staruszek sporo spala ( jestesmy na etapie szukania nowego, ale nie wiem czy zdązymy, póki co warsztat i generalny przegląd zaliczony oraz o ponad 1000 zetów ubożsi ) :? ale.. postanowiliśmy wrócić za wszelką cenę i nie istotne w jakim składzie, w sumie to od slubu tzn od 4 lat śmigalismy na urlop tylko we dwoje, ale nigdy tak daleko, najdalej w Tatry, mój mąz pełen optymizmu ja trochę ale tylko trochę "przerażona" .. nie mniej jednak i wbrew obawom kwaterka ( ta sama co rok temu ) zaklepana i opłacona, postój w Mikulovie również, teraz tylko sprzyjająca aura i ... śmigamy, a co tam !! Będzie superancko :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.04.2011 20:39

Od zawsze, czyli od początku wyjazdów do Cro, jeżdżę tylko z żoną.
Nie wyobrażam sobie wyjazdu z "balastem".
Koszty--to tak jak wspomnieli przedmówcy, indywidualna sprawa, ale ---ile zaoszczędzisz zabierając kogoś do auta :?: Czy ok 500 zł ma wpływ na wyjazd :?: Dla mnie nie, nie dlatego, że kasy mam zbyt dużo, tylko dlatego, że przy ogólnych kosztach i pełnym luzie w podróży, to jest mała część wydatków koniecznych.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.04.2011 20:44

Jadąc w dwa auta ryzyko awarii wzrasta o 100% ... Tylko we dwoje i to pod każdym względem :!:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.04.2011 20:50

mkm napisał(a): (...)ryzyko awarii wzrasta o 100%(...) we dwoje i to pod każdym względem :!:

Zgadzam się :wink: :)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.04.2011 20:57

wojciechmw napisał(a):Dlatego zacząlem rozważać wyjazd we dwie osoby. Czy ktoś miał podobny problem lub jeździł badź jeździ tylko we dwie osoby nie zważajac na koszty?

Zawsze gdziekolwiek jedziemy to jeżdzimy sami z żoną , a do Cro mogę wsiadać za kierownicę i jechać jeszcze dziś nie zważając na koszty i mając w d..... myśli cokolwiek może się zdarzyć.
Żyjemy w 21 więku!

Ponadto od zawsze wnerwia mnie jazda parami w kilka aut , więc nawet jak
jadę gdziekolwiek z kimś to umawiam się w punkcie docelowym.
Wiadomo każdy ma inny styl jazdy, temu się zachce papu , tamtemu siku innemu kupę ........mnie to drażni.
Jadę sam i robię sam co chcę i kiedy chcę.

Szerokości :wink:
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 15.04.2011 21:00

maniust napisał(a):Jadę sam i robię sam co chcę i kiedy chcę.

i to mnie kręci :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.04.2011 21:01

maniust napisał(a):Zawsze gdziekolwiek jedziemy to jeżdzimy sami z żoną , a do Cro mogę wsiadać za kierownicę i jechać jeszcze dziś nie zważając na koszty i mając w d..... myśli cokolwiek może się zdarzyć.
Żyjemy w 21 więku!

Ponadto od zawsze wnerwia mnie jazda parami w kilka aut , więc nawet jak
jadę gdziekolwiek z kimś to umawiam się w punkcie docelowym.
Wiadomo każdy ma inny styl jazdy, temu się zachce papu , tamtemu siku innemu kupę ........mnie to drażni.
Jadę sam i robię sam co chcę i kiedy chcę.

Nic dodać , nic ująć ... czysta prawda 8)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.04.2011 21:07

Ja też jeżdżę we dwoje. Z żoną. Choć pewnego razu jak się pakowaliśmy to patrzymy,a tu... dziecko. Zabraliśmy. (A na liście Jacunia nie było).Nastepnym razem - dzieci. Też zabraliśmy. Dzieci pewno kiedyś stwierdzą, że jazda ze "starymi" to juz "obciach". I znowu będę jeździł we dwoje...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.04.2011 21:10

romuald22 napisał(a):Dzieci pewno kiedyś stwierdzą, że jazda ze "starymi" to juz "obciach". I znowu będę jeździł we dwoje...

Tak koło 16 roku życia stwierdzą że to obciach. :lol:
Nasza jedyna ma 20 lat i w końcu mam "Święty Spokój" , bo od 4 lat nie pcha nam się do auta :lol:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.04.2011 21:12

romuald22 napisał(a):. Dzieci pewno kiedyś stwierdzą, że jazda ze "starymi" to juz "obciach". I znowu będę jeździł we dwoje...

... już tak mam od paru lat ... i nie ma czego żałować :wink:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone