Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto jechać tylko we dwie osoby?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 15.04.2011 21:13

maciek1956 napisał(a):Od zawsze, czyli od początku wyjazdów do Cro, jeżdżę tylko z żoną.
Nie wyobrażam sobie wyjazdu z "balastem".
Koszty--to tak jak wspomnieli przedmówcy, indywidualna sprawa, ale ---ile zaoszczędzisz zabierając kogoś do auta :?: Czy ok 500 zł ma wpływ na wyjazd :?: Dla mnie nie, nie dlatego, że kasy mam zbyt dużo, tylko dlatego, że przy ogólnych kosztach i pełnym luzie w podróży, to jest mała część wydatków koniecznych.

Maciek1956 już wszystko wyjaśnił , my też jeździmy we dwoje ( ja z żoną).
Zatrzymujemy się gdzie chcemy, zwiedzamy co chcemy, jemy gdzie mamy ochotę, postoje robimy tam gdzie nam pasuje i nie musimy dostosowywać się do innych lub oni do nas.
W tym roku będzie to nasz wspólny 10 wyjazd do Chorwacji ( autem w ciemno) :D .
Często znajomi pytają się czy nie boimy się sami jeździć ( nie tylko do Chorwacji).
Zawsze odpowiadamy "Czego". :?:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.04.2011 21:26

We dwoje super :) Dlatego ja jadę w 26 osób :):)
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 15.04.2011 21:28

no to zaczynam się uspokajać, że nie my pierwsi i nie ostatni, ale ten pierwszy raz zawsze jest trochę "straszny" a zarazem ekscytujacy :D
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 15.04.2011 21:32

poprzestań na tym "ekscytującym"... :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.04.2011 21:36

Madzik68 napisał(a):no to zaczynam się uspokajać, że nie my pierwsi i nie ostatni, ale ten pierwszy raz zawsze jest trochę "straszny" a zarazem ekscytujacy :D

Dla mnie nadal, mimo 30 lat po ślubie, jest także romantyczny
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 15.04.2011 21:36

mab napisał(a):poprzestań na tym "ekscytującym"... :D

Tak jest !! :D
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 16.04.2011 06:08

Jeździłem sam z zoną, jeździłem też jednym autem w dwie pary + dzieciak...

1. W dwie pary raźniej, bo gębę można do kogoś otworzyć... i koszt trochę niższy, bo paliwo, promy i opłaty ma autostradzie dzielimy przez dwa.

2. We dwoje... cóż, koszt rośnie, lecz za to rośnie i komfort podróży, i niezależność. Pomimo, iż współtowarzysze podróży nie byli uciążliwi, a głos decydujący zawsze należał do mnie, to jednak to nie to samo co romantyczne wakacje we dwoje... Pomimo całej mojej sympatii dla tychże współtowarzyszy. Nawet głupia drzemka na parkingu w aucie wypchanym pięcioma osobami nie wchodzi w grę, bo ciasno i niewygodnie. Fakt, ci drudzy chętnie by mnie za kierownica zmienili, ale jak tu komuś dać macać swoją ukochaną kierownicę? Więc jedzie człek dalej i marzy, żeby to się już skończyło...

AWARIA: Jadąc we dwoje miałem awarię samochodu, ale nawet jadąc w dwie pary nie uniknąłbym jej i byłoby tak samo ponuro...

Reasumując: Na podstawie własnych doświadczeń mogę z całą stanowczością stwierdzić, że moim zdaniem zdecydowanie samemu lepiej...
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 16.04.2011 08:20

wojciechmw napisał(a): i czy wogóle pojedziemy. Dlatego zacząlem rozważać wyjazd we dwie osoby. Pytanie czy to się kalkuluje.

Jak nie chcesz jechać własnym samochodem, zobacz dział auto-stop, może Was ktoś zabierze.
klik
Kalkulację zostaw na bok, zapewniam ,że się opłaca. Niby zaoszczędzisz na kosztach dzieląc to na osoby, ale za to masz większy balast
:wink: i większe zużycie paliwa. Jak już poprzednicy napisali niewiele zyskasz, albo niewiele stracisz ,a jechać trzeba. :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.04.2011 08:56

Mamy bardzo fajnego smarkla (w maju 15 lat), ale już marzę o chwili, gdy gnoja damy na całe lato do babci lub na jakiś obóz, a my z moją kochaną żoną sami, we dwoje i tylko we dwoje sami wyruszymy w długą trasę.
Może to będzie Turcja, może Hiszpanio-Portugalia... jeszcze się zobaczy.
W każdym razie na razie po 15 małżeństwa (i 20-tu znajomości) mam takie ciche marzenie...
dzieci są fajne... ale głównie na Święta, przy sprzątaniu, ewentualnie, gdy przyniosą do domu świadectwo z czerwonym paskiem (jak to głównie przynosiłem swoim staruszkom czerwone uwagi w dzienniczku), no i generalnie dzieci same w sobie są fajne!
Ale urlop powinno się wykorzystywać na wypoczynek! Wakacje powinny kojarzyć się z przyjemnością, a nie np. z wysłuchiwaniem textów, że "najpiękniejszy dzień moich wakacji w Sarti nad morzem, był ten, gdy pozwoliliście mi zostać przez cały dzień w domu i mogłem sobie pograć na komórce, popisać sms-y i na GG i generalnie posiedzieć w pokoju ze spuszczonymi żaluzjami"... ło Jezu!... jak se przypomnę, to od razu zastanawiam się, dlaczego nie dokonałem w młodości zabiegu ubezpłodniającego...
może jak podrośnie będzie sympatyczniej.. :)
:sm: :sm: :sm:
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 16.04.2011 09:13

Madzik68 napisał(a):no to zaczynam się uspokajać, że nie my pierwsi i nie ostatni, ale ten pierwszy raz zawsze jest trochę "straszny" a zarazem ekscytujacy :D

W ubiegłym roku mieliśmy jechać tak jak w poprzednich latach w 4 osoby , ale Żona i Syn nie mogli pojechać więc aby Córka nie była zawiedziona i sam chciałem odpocząć wiec pojechaliśmy w 2 osoby .
- Droga bez problemów sam prowadzę , jeden dzień i byłem na miejscu Starigrad Paklanica
- Co do kosztów noclegów w przeliczeniu na osobe to jest 10-15 EUro
więc nie ma róznicy .
- dla 2-ch osób łatwiej dostać kwaterę .
- Co do wyżywienia to my część bierzemy z Polski , jadąc we dwie osoby łatwiej zabrać " wszystko" i na dłużej wystarcza i można obniżyć koszty .
-koszty przejazdu wyższe dzielą sie na 2 a nie na 4 osoby
- Ja w tym roku też nie wiem jak mi się poukłada i nie wiem ile osób "zostanie" z naszej 4-rki no chyba że zostanę sam to chyba nie pojadę
Mnie ciągnie morze i klimat
We dwie osoby nawet jutro jadę
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.04.2011 09:24

Jeździmy od zawsze tylko rodzinnie, tzn. Żona i dzieciaki.
Paru Znajomych spotykamy w Cro, na marginesie tam lub z Forum poznanych.
Nie widze wspolnego spedznia kilkunastu dni w obcym sosie... :roll:
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 16.04.2011 09:35

maniust napisał(a):Wiadomo każdy ma inny styl jazdy, temu się zachce papu , tamtemu siku innemu kupę ........mnie to drażni.
Jadę sam i robię sam co chcę i kiedy chcę.

Szerokości :wink:

No i to jest najlepsze w jeździe we dwójkę(ewentualnie tylko ze swoją osobistą rodzinką).Masz całkowitą niezależność
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 16.04.2011 19:10

janniko napisał(a):Mamy bardzo fajnego smarkla (w maju 15 lat), ale już marzę o chwili, gdy gnoja damy na całe lato do babci lub na jakiś obóz, a my z moją kochaną żoną sami, we dwoje i tylko we dwoje sami wyruszymy w długą trasę.
Może to będzie Turcja, może Hiszpanio-Portugalia... jeszcze się zobaczy.
W każdym razie na razie po 15 małżeństwa (i 20-tu znajomości) mam takie ciche marzenie...
dzieci są fajne... ale głównie na Święta, przy sprzątaniu, ewentualnie, gdy przyniosą do domu świadectwo z czerwonym paskiem (jak to głównie przynosiłem swoim staruszkom czerwone uwagi w dzienniczku), no i generalnie dzieci same w sobie są fajne!
Ale urlop powinno się wykorzystywać na wypoczynek! Wakacje powinny kojarzyć się z przyjemnością, a nie np. z wysłuchiwaniem textów, że "najpiękniejszy dzień moich wakacji w Sarti nad morzem, był ten, gdy pozwoliliście mi zostać przez cały dzień w domu i mogłem sobie pograć na komórce, popisać sms-y i na GG i generalnie posiedzieć w pokoju ze spuszczonymi żaluzjami"... ło Jezu!... jak se przypomnę, to od razu zastanawiam się, dlaczego nie dokonałem w młodości zabiegu ubezpłodniającego...
może jak podrośnie będzie sympatyczniej.. :)
:sm: :sm: :sm:

Początkowo chciałem skopiować któreś z Twoich zdań i potwierdzić zdaniem w stylu "Święta racja", czy czymś tego typu. Po krótkim zastanowieniu zacytowałem całość i komentuję z pełnym przekonaniem: ŚWIĘTA RACJA w 100%!!!
I dodam z własnego doświadczenia, że czeka Cię janniko jeszcze ładnych parę lat wysłuchiwania głupich textów :twisted: Mój ma 20lat, a wciąż mi się wydaje, że dopiero się rozkręca... :roll:

Tak naprawdę, to wolę już jeździć ze znajomymi, niż z potomkiem...
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 16.04.2011 19:29

2 lata temu bylismy w 4 osoby - z bliskimi przyjaciółmi - było rewelacyjnie.
Rok temu byliśmy w dwójkę i też było super. Było drożej ;) ze względu na transport i kwaterki ale warto było.
Teraz jedziemy w 6 osób - powtórka sprzed 2 lat plus drudzy bliscy przyjaciele - generalnie ludzie, których znam od 17 lat i wiemy że mają takie same zainteresowania i upodobania, nie marudzą i nie są konfliktowi.

Dlatego nie obawiać się i jechać we dwie osoby. Jeśli wolicie kilka aut to mozna zawsze sie zgadać z kimś z 'auto-stopu' czy z kalendarza wyjazdowego i sie z autkiem dołączyć.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.04.2011 19:33

Tylu, ilu się wypowiada, tyle będzie opinii...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czy warto jechać tylko we dwie osoby? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone