Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto jechać przez pogrążone kryzysem Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

W tym roku pojadę do Chorwacji przez:

Czechy, Austrię, Słowenię
56
58%
Słowację, Węgry, Bośnię i Hercegowinę
19
20%
Czechy, Austrię, Węgry
2
2%
Niemcy, Austrię, Włochy, Słowenię
1
1%
Czechy, Słowację, Węgry, Słowenię
16
16%
Inne, np. dla szalonych przez Ukrainę
3
3%
wolę samolotem
0
Brak głosów

Liczba głosów : 97

Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 23.03.2009 22:45

Co do mojego doświadczenia w trasie:
Lbn-Węgry-Chorwacja .... to:

1) ostatnio jadąc w stronę chorwacji zaliczylismy 1dniowy pobyt nad Hajduszloboszlo (drogo i mizerne warunki)

2) Powrót: Trogir-Węgry-Lublin ...odbyl sie praktycznie jazdą ciągla aż do Lublina bez większych przerw - jedyne przerwy to:

-Węgry (miejscowość nad Balatonem,której i tak nie mogę spamiętac a co jeszcze wymówić- przerwa na GULASZ) 8)
-Węgry (Tesco Budapeszt)
-Slowacja (Presov Tesco)

Najgorszy i najcięższy kawalek trasy to w jazd do PL ... minus autostrady to fakt ze po 500km przejechanych ciurkiem ... troche boli prawa noga :lol: :lol: ale kierowców na zmiane mielismy 3-ech więc ...wyjechalismy jednego dnia ok 13:00 z trogiru ...a juz o 9:30 drugiego dnia bylismy w LUBLINIE :)
tomek.psp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek.psp » 26.03.2009 13:39

dasuch napisał(a):W tym roku jadę po raz trzeci do Cro i po raz trzeci przez Węgry z noclegiem w Zalakaros. Pozdrawiam

Czy mogę dostać jakieś namiary na ten nocleg?
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 27.03.2009 22:39

Dr Seselj napisał(a):Można rozważyć nocleg w Koszycach i zwiedzanie pięknej starówki, ewentualnie zatrzymać się już w Tokaju.

ooo wlasnie o ten drugi postój mie bardzo interesuje ... ahh tokaj 8) to przemawia za Węgrami raczej. Z drugiej strony - to 2dni postoju trzeba bo 1dzień na trzeźwienie :D :lol: :lol: :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2009 08:07

tomek.psp napisał(a):
dasuch napisał(a):W tym roku jadę po raz trzeci do Cro i po raz trzeci przez Węgry z noclegiem w Zalakaros. Pozdrawiam

Czy mogę dostać jakieś namiary na ten nocleg?

Noclegi w rejonie od Balatonu do pasa granicznego ze Słowenia i Chorwacją możesz szukać na zasadzie do wyboru, do koloru np. TU
tomek.psp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek.psp » 28.03.2009 13:28

Dziękuję, za informację. Mam nadzieję że uda mi się coś znaleźć.
Aga1508
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga1508 » 29.03.2009 13:13

Witam wszystkich !!!

Jadę przez Niemcy Austrię Słowenię interesuje mnie gdzie kupić winietki w Austrii i Słowenii i ile kosztują?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.03.2009 14:11

Aga1508 napisał(a):Witam wszystkich !!!

Jadę przez Niemcy Austrię Słowenię interesuje mnie gdzie kupić winietki w Austrii i Słowenii i ile kosztują?

Wszystkiego dowiesz się TU
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 30.03.2009 10:54

Jest opcja w ankiecie dla szalonych np. Ukraina, a ja przez Grecję, Albanię do Chorwacji to wnioskuję, że też jestem szalony.
wojciech70
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 02.04.2009 11:44

bukmacher3 napisał(a):Jest opcja w ankiecie dla szalonych np. Ukraina, a ja przez Grecję, Albanię do Chorwacji to wnioskuję, że też jestem szalony.

Nie, raczej normalny. Ankieta dotyczyła dojazdu do Chorwacji z Polski. W lutym wybrałem się własnym samochodem do Lwowa. Moim zdaniem, musiałbym być szalony, żeby jeszcze raz wybrać się na "drogi" Ukrainy, które przypominają ser szwajcarski.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 02.04.2009 23:23

Aga1508 napisał(a):Witam wszystkich !!!

kupujesz na stacji benzynowwej .... w zeszłym roku chyba 7,5 euro Austria za 10 dni a Słowenia jakieś 120zł chyba roczna .. ja jechałem Czechy Austria Słowenia więc w Słoweni ominąłem płatne ....
tomek.psp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek.psp » 06.08.2009 11:32

Jechałem w tym roku przez Słowację i Węgry. Niesamowita zmiana jakości dróg na Węgrzech. Obwodnica Budapesztu (ciężko na nią trafić) już jest i co najważniejsze, autostrada prowadzi od Budapesztu do samej chorwackiej granicy (przejście graniczne na autostradzie). Koszt winiety na 4 dni to ok. 26zł. Polecam tą drogę
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.08.2009 11:50

warto jechać przez Węgry ze względu na ich zupęgulaszową i kotlety schabowe większe od talerza - dżisas, jakie oni mają dobre jedzenie!!!!!!!!!
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 06.08.2009 12:20

HEJ ja już po więc dodam coś od siebię wiec hmm WARTO ;) a tak na poważnie naraeszscie nie pogubiłem sie za Bratysławą skorzystalem z rad na forum ( chyba bo pewny nie jestem co do drogi jaka jechalem ) ale wygladalo to tak : Kraków - Cieszyn- Zylina - Bratysława --> zjazd 85 ? na Szombately potem odbicie Zalagerszeg.glehejdbgwhb ... nastepnie Letenye - Gorican trzeba tylko ominac kawalek autostrady z Budapesztu co nie jest trudne bo jak byk sa znaki :) ja jak zwykle Węgry traktuje jako odpoczynek i lece sobie ok 120 wiec relax dla samochodu i baku... ;) w nocy jest calkiem ok a od Letenye 450 km autostrady do Szibenika
ps jak sie niepotrzebnie i nieprawidłowo wywnętrznilem to sorki ;)
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 18.08.2009 12:27

Warto przez Węgry ze względu na rocznikowe tokaje po 700 HUF :D
Zresztą winka z najniższej półki za 200 HUF też się dają wypić :)
Zakup za równowartość 100 zł wystarczył na cały pobyt w Chorwacji, a zakup w drodze powrotnej za 170 zł wystarczy mam nadzieję na więcej niż miesiąc :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czy warto jechać przez pogrążone kryzysem Węgry - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone