napisał(a) Skubi » 01.06.2005 16:53
Kir napisał(a):Uta napisał(a):Kir, toż ta Twoja trasa to jeszcze ambitniejsza od mojej
)
No ale u mnie nie ma Hvaru który zajmie co najmniej 2 dni z długą i droga przeprawą promową
Można odpuścić sobie Orebicz (trochę za mało ciekawy) i Korczulę (niby Dubrownik w pigułce ale wielu wróciło rozczarowanych) bo to dzień w plecy choć żal.
Aby zwiedzić i dobrze poznać Hvar-wyspę (a jest tego warta), to nie wystarczą nawet dwa dni, chyba że na zasadzie wycieczki objazdowej i tylko "zaliczania" kolejnych miejscowości czy ciekawych miejsc.
Przeprawa na Hvar (ze Splitu do Starigradu) wcale nie jest taka taka długa i droga, jeżeli przekalkuluje się wszystkie korzyści.Sama przeprawa trwa nieco ponad 2 godziny, a jadąc samochodem ze Splitu to w tym czasie dojedziemy zapewne do Drvenika, skąd jest tańsza (bo krótsza) przeprawa promowa do Sucuraj.No ale stąd to trzeba jechać przez całą wyspę, żeby dojechać do miasta Hvar. Taki wariant jest zupełnie bez sensu, jeżeli znów mielibyśmy wracać z powrotem na prom do Sucuraj.
Myślę, że jeżeli ktoś chce odwiedzić wyspę Hvar w drodze do Dubrovnika (lub generalnie na południe) lub wracając z niego, to najlepszym rozwiązaniem jest właśnie skorzystanie z promu Split-Starigrad lub Starigrad-Split, a nie dwukrotne przejeżdżanie całej wyspy.Tym sposobem nie tracimy także uroków Makarskiej Riviery czy Omisia, bo zwykle i tak w jedną stronę musimy tam przejechać.
Orebic, moim zdaniem, faktycznie można sobie odpuścić, ale miasteczko Korcula to co innego
. Oczywiście, po Dubrovniku nie robi ono takiego wrażenia, ale warto mimo tego je zobaczyć.Jest ciekawa zabudowa, katedra św.Marka, kilka kościołów, muzeum ikon i dom Marco Polo.
Jadąc na prom do Orebica trzeba przejechać przez cały półwysep Peljesac, skąd w niektórych miejscach można nacieszyć oczy pięknymi widokami. Jest też kilka miejscowości, gdzie można wypocząć.
Pzdr
Skubi