W tym roku pierwszy raz wybieramy się z rodzinką autem do Cro - gdzie ja będę kierowcą, a nie małym pasażerem.
Ponieważ nie znalazłem miejsca na to pytanie, założyłem nowy temat: "Czy taka trasa ma sens?".
Przeczytałem mnóstwo wątków na forum i biorąc je pod uwagę, planuję urlop, może jednak ktoś będzie miał jakieś sugestie/rady odnośnie naszej trasy - mojej wizji, czy taki przejazd ma sens...? Jako, że poza mną cała reszta osobników nigdy nie była za granicą, chciałbym po drodze trochę jeszcze zobaczyć/zwiedzić - żeby to nie było 13h w aucie, a jednak fajna przygoda.
Urlop zaczynam odpalając silnik, więc 2h różnicy w zamian za atrakcje nikogo z nas nie zbawią.
Kilkanaście lat temu jeździliśmy do Istrii, teraz już sami jedziemy do Podstrany (okolice Omisia).
Plan podróży.
Jedziemy w 6 dorosłych osób + dziecko (roczne). Jedziemy na 2 auta, kierowcy (2) drugiego nie są mistrzami kierownicy, więc pędzić nie będziemy... Ruszamy z Bydgoszczy na Łódź, Kato, Brno, Wiedeń(zwiedzanie+obiad), Graz, Maribor(piwko+nocleg), Zagrzeb, Zadar, Split i do Podstrany.
Start.
Biorąc pod uwagę maleństwo, które w nocy dobrze śpi i ruch na trasie przy okazji weekendów, wymyśliłem, że ruszymy w poniedziałek(28.08) nad ranem (około 2-3 w nocy), na granicy (około 460 km) chciałbym być około 6-7, zatankować i na 11 dojechać do Wiednia (780km).
Wiedeń - 11:00-16:00
Postój (może ktoś poleci jakiś parking?) trochę zwiedzania (jakieś sugestie?) i innych rozrywek, obiadek i w trasę do Mariboru.
Maribor - 19:00-
W Mariborze mam zabukowany nocleg na samej starówce, chciałbym tam zrobić jakiś spacer, zjeść lekką kolację, wypić piwko na starówce i się zdrzemnąć.
Nie mam pojęcia o której powinniśmy stąd wyruszyć we wtorek, żeby sensownie przejechać Chorwację i dotrzeć na miejsce (do przejechania 500km)
Podstrana
29.08-7.09 URLOP
Powrót - 7.09
Drogę powrotną mamy zaplanowaną na tej samej trasie (już bez zwiedzania po drodze), z tą różnicą, że spać chcemy w Brnie, które to chcemy zobaczyć. Do przejechania mamy jakieś 900km, czyli zakładam z postojami i jakimś obiadkiem 11h, tam bym chciał coś zobaczyć i zjeść oraz i się przespać. Więc pewnie trzeba będzie wyjechać skoro świt (6 ).
Wyjechać musimy tak wcześnie, bo na 10 w piątek musimy być w Łodzi, a żeby nie gnać na trasie, wolę sobie jak najmniej km zostawić na pt...
A może inny powrót
Rozważam jeszcze wersję powrotu przez Węgry / Bratysławę - głównie ze względu na towarzyszy podróży - pytanie, czy taka trasa ma sens, czy lepiej wrócić tak jak przyjedziemy?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie / propozycje / doświadczenia, chciałbym się dobrze przygotować, bo niestety, ale jestem jedyną osobą, która planuje i ogarnia trasę i noclegi - reszta czuje się jak na wczasach z biura podróży...