Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czy sie rozpoznajemy?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
noyle
Cromaniak
czy sie rozpoznajemy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 28.08.2005 10:49

mam pytanko czy bedac na wakcjach w HR rozpoznajecie naszych rodaków np po rysach twarzy , ubiorze itp?
Pomimo ze jest nas prawie 40 milionow nie mialem z tym najmniejszych problemow.
pozdrav
j.p
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 28.08.2005 11:02

Ja rozpoznawałem przede wszystkim po minach. Jeśli ktoś szedł z miną naburmuszoną, wściekłą albo drwiącą to na 90% byli to Polacy. Miałem też taką jedną sytuacje którą może warto opisać. W Makarskiej w porcie podszedł do nas Chorwat i dość ładną polszczyzną przekonywał do wycieczki łodzią. W czasie jego opowieści dołaczyli sie do nas inni Polacy. W cenie wycieczki było między innymi picie i jedzenie. Rozstaliśmy sie z Chorwatem i nasi "znajomi" polacy podeszli do swoich znajomych z którymi widocznie byli na wakacjach i zaczęli im opowiadać o wycieczce. Wtedy z ust ich kolegi padło "no to kurwa jedziemy".... ocho pomyslałem będzie dobrze... wtedy ten który słuchał chorwata stwierdził ze w cenie jest tyle alkoholu ile zdołają wypić... na to tamten odrzekł jakże piękną rodzimą mową "no to będzie się trzeba nawpierdalać na wieczór tłustego i pokażemy im ile antałków będą musili wyciagnąć....." Po prostu szok....... nie mówiąc już że jeżeli jakaś banda dzieciaków wrzeszczała i gwizdała a matki obok stojące nie reagowały to też musieli być na 90% polacy.... ja wiem ze moze innych nie rozumiem (włochów, słoweńców, czechów) i dlatego uważam że zachowują sie lepiej przyjaźniej itd ale powiem Wam szczerze ze większosć naszych rodaków w Cro odbierałem jako bydło, chamstwo i takie typowe drobnomieszczaństwo (co to nie ja - mam kase przyjechałem tutaj więc mogę robić co chce). Jednoczesnie zaznaczam że spotkaliśmy także przejawy zachodniej "kultury" młodych francuzów na promie skaczących jak małpy po ławkach, niemców rzucajacych niedopałki na ziemie w krka czy słoweńców którym wydawało sie ze zawsze to ich samochody mają pierwszeństwo niezaleznie od znaków....
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 28.08.2005 11:10

Tomek O. napisał(a):J "no to kurwa jedziemy".... ocho pomyslałem będzie dobrze....

o zachowaniu naszych rodakow bylo tu wiele napisane
mnie chodziło raczej o cechy antropologiczne
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 28.08.2005 11:28

noyle napisał(a):mam pytanko czy bedac na wakcjach w HR rozpoznajecie naszych rodaków np po rysach twarzy , ubiorze itp?
pozdrav
j.p

Nie tylko w HR ale w innych krajach za granicą, ja nie mam z tym żadnego problemu, no może moja skutecznośc wynosi 90 %, ale cały czas mam na myśli cechy antropologiczne :wink:
Pozdrawiam
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 28.08.2005 13:07

noyle napisał(a):mam pytanko czy bedac na wakcjach w HR rozpoznajecie naszych rodaków np po rysach twarzy , ubiorze itp?
pozdrav
j.p

Uwzględniając cechy antropologiczne to ciężko.

Uwzględniając ubiór bez problemu:

Nasi noszą jednakowe klapki w kolorze granatowym z białymi paskami zakupione na targowisku lub bazarze za 7-10 zł. Sam podobne mialem :D

Poza tym po sposobie dożywiania się:

Ławeczka pod murami obronnymi w Dubrovniku od strony portowej. Siateczka, tytki, soczki w kartonikach, jajka na twardo, skorupki :lool: 8O
dh_biker
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dh_biker » 29.08.2005 00:42

przemilcze ten temat... hahah :lol: :lol:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone