Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy potwierdzacie praktyki słoweńskiej policji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yellow
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) yellow » 22.05.2012 18:28

Bardzo cieszę się, że w sumie niewielu z Was spotało się z takim procederem - być może znaczy to, że i ten kraj powoli się cywilizuje. Ja natomiast na Słowacji nie miałem złych doświadczeń a jechałem kilka razy. Z waszych postów wynika jednak, że bardziej na Słowacji niż na Słowenii trzeba uważać na przepisy.
Co do symanteki to za lipne wskazanie można moim zdaniem uważąć zarówno zawyżone jak i nie moje. W końcu jak zawyżone to tez nie moje.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.05.2012 18:50

Cywilizuje? Czyli tam było gorzej? Skąd te dane? Mógłbym żyć w takim buszu z takim dochodem brutto na mieszkańca...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2012 18:51

Omijałem już 4 razy, zawsze widziałem Policję, zawsze jechałem godnie z przepisami aby nie kusić losu, nigdy mnie nie zatrzymali, nigdy nie płaciłem...

Nie, nie potwierdzam tych informacji dlatego nadal będę omijał a w tym roku po raz piąty :wink:
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 22.05.2012 20:33

Bocian napisał(a):Cywilizuje? Czyli tam było gorzej? Skąd te dane? Mógłbym żyć w takim buszu z takim dochodem brutto na mieszkańca...

Nie wiem jaki jest tam dochód brutto na mieszkańca, ale nigdy nie widziałem tam zaniedbanych, zrujnowanych czy zaśmieconych gospodarstw. Wszędzie zadbane, kolorowe domy tonące w kwiatach...
Krzyniu
Podróżnik
Słoweńska winietka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyniu » 22.05.2012 21:07

Historia z dzisiejszego poranka: z powodu prognozowanych w okolicy Plitvickich opadów postanowiliśmy je zwiedzić wracając. A skoro wypadła rezygnacja z noclegu w Plitvickich postanowiłem do Splitu i dalej na Vis dojechać "ciągiem". Aby nie tracić czasu na objazdy zaraz po opuszczeniu Czech w Mikulowie zakupiłem po austriackiej stronie winietki: austriacką i słoweńską. Przejechałem Austrię, wjeżdżam do Słowenii i po chwili (nie wiem ile to ale max kilka km - miejsce jeszcze przed pierwszą stacją benzynową) drogę po "chamsku" zajechał mi VW Transporter (na tyle po "chamsku", że go odruchowo długaśnym klaksonem potraktowałem. Patrzę kto tak drogę zajeżdża? A tu słoweńskie służby! W okolicach 4-tej nad ranem w maju na auta z PL-ką polują. Pisze celowo, że polują bo jechałem w "sznurku" aut głównie na austriackich tablicach - wybrali mnie ze środka. Bardzo byli rozczarowani kiedy zobaczyli moją nowiutką winietkę na szybie :P
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 22.05.2012 21:12

Ciekawe, jakie mieli miny :lol:
Krzyniu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyniu » 22.05.2012 21:24

No niezbyt szczęśliwe, bo jak sądzę aby nową "przyczajkę" na PL-ki ustawić musieli trochę objechać do następnego zjazdu i nawrotki.
Przy okazji: ktoś wie jak się zachowywać w Słowienii przy kontroli?
Bo mnie uczono, ze w PL siedzisz i czekasz na Policjanta. No to jak mnie zatrzymali to siedzę i czekam ... po kilkudziesięciu sekundach bezruchu z obu stron wygramoliłem się z auta i idę pytać o co idzie... ale czy to dobrze? czy źle?
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 22.05.2012 21:37

Pierwsza stacja benz. w Słowenji, jest raczej ok 100m. za granicą! Czy się mylę :?:
Krzyniu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyniu » 22.05.2012 21:43

Coś w sumie tam te 100m za granicą jest, ale nie wiem co to - jakiś oświetlony "bunkier" - pewnie można nawet tam winiete kupić ale chyba nie stacja benzynowa, a nawet jeżeli jest tam stacja to umówmy się - mam mam na myśli tę drugą - oznakowaną neonami jak to stacje bywają - kilka minut od granicy
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 23.05.2012 05:46

Krzyniu napisał(a):Przy okazji: ktoś wie jak się zachowywać w Słowienii przy kontroli?
Bo mnie uczono, ze w PL siedzisz i czekasz na Policjanta. No to jak mnie zatrzymali to siedzę i czekam ... po kilkudziesięciu sekundach bezruchu z obu stron wygramoliłem się z auta i idę pytać o co idzie... ale czy to dobrze? czy źle?

Może jeszcze chcieli Cię sprowokować żebyś odjechał? Nie wiem czy ja bym tak nie zrobił?
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 23.05.2012 06:07

Krzyniu napisał(a):Coś w sumie tam te 100m za granicą jest, ale nie wiem co to - jakiś oświetlony "bunkier" - pewnie można nawet tam winiete kupić ale chyba nie stacja benzynowa, a nawet jeżeli jest tam stacja to umówmy się - mam mam na myśli tę drugą - oznakowaną neonami jak to stacje bywają - kilka minut od granicy

Jest tam kolego stacja, w ub.roku kupowałem na niej winietkę. Z tego, co pisze kolega powyżej /Krzyniu/ rozumiem, że na granicy w Austrii można kupić winietkę słoweńska? On jechał od Czech, a ja w lipcu będę "leciał" od strony Słowacji.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 23.05.2012 08:45

walp napisał(a):Czy potwierdzacie praktyki słoweńskiej policji?

NIE potwierdzam praktyk Słoweńskiej policji.

Pytanie należało zadać tu forum/viewtopic.php?t=18549
a nie zakładać nowy temat

Temat do kosza.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.05.2012 08:53

surfing napisał(a):
walp napisał(a):Czy potwierdzacie praktyki słoweńskiej policji?

NIE potwierdzam praktyk Słoweńskiej policji.

Pytanie należało zadać tu forum/viewtopic.php?t=18549
a nie zakładać nowy temat

Temat do kosza.

Popatrz na tytuł tematu a później feruj wyroki. To że każdy temat choćby brzmiał "najpiękniejszy biust Słowenki" schodzi na winiety nie oznacza że jest tożsamy z winietami.
tees
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tees » 23.05.2012 14:39

Krzyniu napisał(a):Przy okazji: ktoś wie jak się zachowywać w Słowienii przy kontroli?

Ja zawsze spotykałem się z informacją, że:

"Jeśli chodzi o to jak powinniśmy się zachowywać, obowiązują dokładnie takie same zasady jak w Polsce. To policjant podchodzi do zatrzymanego auta - a nie odwrotnie, a po zatrzymaniu nie robimy nic do czasu kiedy funkcjonariusz poprosi nas o dokumenty".

I tak jest chyba najsensowniej i najbezpieczniej.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 23.05.2012 15:26

trzy razy przejeżdżałem Policję było widać na drodze ale żadnych złych ruchów z ich strony nie było

Nazyr napisał(a): ... Raz zdarzyło mi się nawet jechać, przez rondo w Mariborze, które jest płatne....

czyżbym o czymś nie wiedział????
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czy potwierdzacie praktyki słoweńskiej policji? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone