Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy policjant zagranicą może zatrzymać ,,paszport''.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 03.04.2009 19:24

Jedziemy za szybko ,ale chcemy sprawdzić czy jechaliśmy za szybko i wtedy policjant mówi , to zatrzymuję paszport lub teraz dowód osobisty ,aż pan sobie sprawdzi i niech pan jedzie tam za tą górkę tam jest radiowóz z radarem. Czy wogóle jest możliwe zatrzymanie dowodu tożsamości przez policjanta? I czy mam sobie jechać gdzieś sprawdzać przekroczenie np. prędkości bez dowodu tożsamości ?
tur69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tur69 » 03.04.2009 20:44

Co kraj to obyczaj, ale taka sytuacja jest tochę dziwna. Dokument tożsamości to nie jest zastaw. Nic mnie jednak nie jest w stanie zaskoczyć. Swoją drogą jak dają Ci możliwość zapoznania się z zapisem a Ty uważasz, że jechałeś przepisowo to skorzystaj.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 03.04.2009 21:14

Było to dosyc dawno temu. Jechałem z koleżanką i kolegą autostopem do Włoch. Granicę Austrii z Włochami przekroczyliśmy pieszo na jakimś małym przejściu w okolicach Tarvisio. Był wieczór, minimalny ruch na drodze więc kilka kilometrów za przejściem na skrawku płaskiej łąki (teren górzysty) rozbiliśmy namiot.
Rano obudziło nas szarpanie za linki namiotu.
Po otwarciu zamka zobaczyliśmy wycelowane w nas karabiny.
Włoscy karabinierzy nie byli kumaci po angielsku więc na migi wyjaśniliśmy co tu robimy, że jedziemy się wspinac do Włoch, pokazaliśmy liny, sprzęt wspinaczkowy. Byli mało gościnni.
Nie pomogło. Jeden został nas pilnować (z karabinem w pogotowiu) a drugi zabrał nasze paszporty i pojechał na przejście graniczne żeby potwierdzić że legalnie przekroczyliśmy granicę.Po godzinie wrócił, oddał paszporty i odjechali.
Trochę nie na temat policji drogowej, ale to dowód że kiedyś zabieranie dokumentów było możliwe.
Czy zgodne z prawem?
Tego nie wiem, ale nawet jak nie to jakie mieliśmy wyjście?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 03.04.2009 21:19

...moze zaczimac w Chorwacji i lepiej tego doswiadczeniea nie miec na koncie...to znacza ze w sadzie do spraw wikroczenia (jakiego kolwiek) jestescie z reguli strona wyna zajsciu....
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 03.04.2009 21:23

Mibi napisał(a):Trochę nie na temat policji drogowej, ale to dowód że kiedyś zabieranie dokumentów było możliwe.

Zawsze jest możliwe jeśli jedna strona ma karabin a druga nie :lol: Czy zgodne z prawem to inna bajka.
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 03.04.2009 23:13

Na Łotwie za przekroczenie prędkości o 40km/h na autostradzie policjant chciał mi zabrać nawet prawko,ale rozmowa do kieszeni pomogła ;)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.04.2009 05:48

AndrzejJ. napisał(a):Jedziemy za szybko ,ale chcemy sprawdzić czy jechaliśmy za szybko i wtedy policjant mówi , to zatrzymuję paszport lub teraz dowód osobisty ,aż pan sobie sprawdzi i niech pan jedzie tam za tą górkę tam jest radiowóz z radarem. Czy wogóle jest możliwe zatrzymanie dowodu tożsamości przez policjanta? I czy mam sobie jechać gdzieś sprawdzać przekroczenie np. prędkości bez dowodu tożsamości ?

Zatrzymuję Ci świadectowo maturalne, aż 100 razy nie przepiszesz poprawnie "policjant za granicą" :wink: .

A co do meritum, to może bronić się przez atak czyli nie przyjmować do wiadomości tego przekroczenia prędkości, jeżeli dowody na nie są gdzieś za górką i kręcić numer do ambasady?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 04.04.2009 07:32

AndrzejJ. napisał(a):Jedziemy za szybko ,ale chcemy sprawdzić czy jechaliśmy za szybko i wtedy policjant mówi , to zatrzymuję paszport lub teraz dowód osobisty ,aż pan sobie sprawdzi i niech pan jedzie tam za tą górkę tam jest radiowóz z radarem. Czy wogóle jest możliwe zatrzymanie dowodu tożsamości przez policjanta? I czy mam sobie jechać gdzieś sprawdzać przekroczenie np. prędkości bez dowodu tożsamości ?

Moja opinia:
- paszport jest zatrzymani jako gwarancją, że wrócisz,
- wystarczy, że za pośrednictwem radia, kolega policjanta powtórzy numer rejestracji samochodu i szybkość jazdy

:?
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.04.2009 07:42

A może jednak ktoś wie jak stanowi w tej sprawie prawo?
Wydaje mi się, że wojsko w każdym kraju ma prawo zatrzymać ci chwilowo paszport, jeśli mają np. jakieś wątpliwości co do twojego legalnego przebywania w danym kraju, ale czy podobne upoważnienia ma policja?
Chorwacji tu nie uwzględniam, bo Chorwacja jeszcze nie jest w UE i na pewno będzie musiała sporo zmienić w swoich przepisach (głównie wątki paramilitarne, które tam się wyczuwa w policjantach.. no, ale jakoś ich usprawiedliwia niedawna wojna.. )
Ale jak stanowią przepisy unijne w kwestii zatrzymywania paszportów? Kiedy i w jakich okolicznościach policja lub inne urzędy mogą zatrzymać paszport?
No bo rozumiem, że mogą zatrzymać dowód rejestr. jeśli mają jakieś podejrzenia, że popełniłeś przestępstwo drogowe. Ewentualnie nawet prawo jazdy mogą zatrzymać do wyjaśnienia... itp. Ale paszport?
A Słowacja ponoć jest już w UE.. 8)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.04.2009 09:56

Powiem, jakie doświadczenia miałam z pl turystami, którzy ulegli wypadkowi drogowemu, a konkretnie przewrócili się podczas jazdy na skuterze czyli popełnili wykroczenie drogowe, a nie zgłosili tego na miejscu. Kiedy pojawili się w ambulatorium, obsługa medyczna, ponieważ jest do tego zobowiązana, zawiadomiła policję. Funkcjonariusz zabrał paszport. Poszkodowany nie chciał przyjąć mandatu za stworzenie niebezpiecznej sytuacji na drodze, więc policjant paszport zabrał (ma takie prawo!) i skierował sprawę do rozpatrzenia przez sędziego ds. wykroczeń. Tenże sędzia następnego dnia, po "spotkaniu" z turystami - sprawcami wykroczenia zasądził wysokość mandatu. Z kwitkiem potwierdzającym opłacenie mandatu turyści mogli na posterunku policji odebrać dokument.

Z czystego lenistwa, nie szukam teraz przepisów potwierdzających, że policjanci mają takie prawo; ale mają; mają prawo zatrzymać dokument obcokrajowcowi, który popełnił wykroczenie (zwłaszcza, gdy ten, kto wykroczenie popełnił, nie chce poddać się sancjom, jakie prawo za dane wykroczenie przewiduje), do momentu aż sprawa zostanie wyjaśniona np. przez sędziego ds. wykroczeń (sud/sudac za prekršaje).
Byłam "świadkiem" ( w pewnym sensie) bardzo wielu zdarzeń jak wyżej; procedura zawsze była taka sama.
Pozdrawiam
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 04.04.2009 15:50

....janniko od Dzisz Chorwacja jest w NATO, czy ta organizacja dopuscila by w organizacje kraj z policja ktora ma watki paramilitarne, chiba ze to NATO chce od nas przijanc te "nowe" standardi. U nas niema strazy miejskej jaka jest w Polsce, czy to jest jednostka paramilitarna i czy przez ich obecnosc czujecie sie bezpieczniej lub sa wasze wolnosci obiwatelske bardziej skurczone. W Splicie na riwie morzesz otworzic puszke piwa i napic sie na miejscu publicznim. Czy mozesz to zrobic w Wroclawie na targu? Ja pod domem lub w mieszcie moge zostawic otwari samochod bez wielkiego zamrtwienia ze zniknie, czy przed tym w Polsce uchroni was Straz miejska?
Reasumujanc jake watki paramilitarne zauwarzlesz u chorwackich policjantow? A ktorich brak w Polsce.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 04.04.2009 16:20

janniko napisał(a):A może jednak ktoś wie jak stanowi w tej sprawie prawo?

O ile wiem, to nie ma wspólnych dla całej UE uregulowań prawnych w tej materii. W PL podstawą do zatrzymania dokumentu tożsamości może być np. uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa przy jego użyciu lub jego podrobienia, sfałszowania. A jak jest w innych krajach, to trzeba poprzeć w "ichnie" przepisy ...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.04.2009 16:24

"Zadałam sobie trud" i mogę zacytować:

Zakon o sigurnosti prometa na cestama
(Ustawa o bezpieczeństwie ruchu drogowego)
čl. 294 (art. 294):
(3) Radi osiguranja izvršenja kazne ili zaštitne mjere, odnosno osiguranja nazočnosti u prekršajnom postupku, policijski službenik može osobi koja nema prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj narediti mjeru opreza privremenog oduzimanja putne ili druge isprave za prelazak državne granice, do prestanka razloga, a najduže osam dana.

czyli

W celu zabezpieczenia możliwości wyegzekwowania kary lub też jako środek ostrożności czy aby zapewnić uczestnictwo (obecność) osoby, która popełniła wykroczenie w postępowaniu wyjaśniającym, funkcjonariusz policji w stosunku do osób niezameldowanych ( czasowo, czy na stałe) na terenie RH może zastosować środek zapobiegawczy w postaci czasowego zatrzymania dokumentu podróży lub innego dokumentu tożsamości koniecznego do przekroczenia granicy aż do momentu, kiedy przestanie istnieć powód do zatrzymania dokumentu, ale nie dłużej niż 8 dni.

I uważam, że to całkiem w porządku przepis.

To samo dotyczyć będzie np. zakłócania porządku publicznego itp.

Pozdrawiam
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.04.2009 18:34

gospodarz napisał(a):

Zatrzymuję Ci świadectowo maturalne, aż 100 razy nie przepiszesz poprawnie "policjant za granicą" :wink: .

A co do meritum, to może bronić się przez atak czyli nie przyjmować do wiadomości tego przekroczenia prędkości, jeżeli dowody na nie są gdzieś za górką i kręcić numer do ambasady?

Już jestem przy 99 . :wink: Rozumiem kontrola graniczna, pogranicznik zabiera paszport i po sprawdzeniu zwraca.Jak przekraczam prędkość w Polsce nikt mi nie mówi zatrzymuję pana dowód osobisty aż pan sobie sprawdzi . :D Myślę ,że jednak dowod tożsamości należy do nas i nikt nie ma go prawa zatrzymać .Może go spisać ,ale zatrzymanie to nadinterpretacja władzy!
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 04.04.2009 18:40

Andrzeju-Katarzyna zacytowała przepis o który pytałeś. Więc Twoje przemyślenia co należy do Ciebie i nie może zostać zabrane są błędne.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone