Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czy obwodnica Cieszyna jest płatna?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 21.08.2009 08:32

Odcinek drogi R48 od przejścia granicznego z Polską do zjazdu nr 70 na Żilinę nie jest płatny. Potwierdzenie poniżej.
1. Rysunek przedstawia miejsce (zjazd 70), którym zjeżdżamy z R48 w kierunku na Żylinę.
Obrazek
2. Powiększony fragment mapy jednoznacznie wskazuje, że jest to zjazd nr 70
Obrazek
3. Wyciąg ze strony http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/dalnicni-znamky który informuje o płatnych odcinkach dróg w Czechach. Wynika z niego, że droga R48 jest płatna na odcinku Frydek-Mistek - Cieszyn zjazd70. Dalej do granicy nie jest płatny.
Obrazek
Myślę, że chyba nic więcej nie potrzeba - dla mnie wszystko jest jasne. Tym bardziej, że podróżowałem tą drogą już wiele razy, moi znajomi również i nigdy - odkąd istnieje - ten odcinek nie był płatny.
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 21.08.2009 13:32

Ten akurat odcinek objechałem 5. sierpnia przez miasto (nawigacja wytyczyła ładną, nieuczęszczaną trasę bocznymi ulicami), ale cały odcinek od Svrcinovca był dla osobówek bezpłatny. Tylko TIRy płacą tam myto elektroniczne.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 22.08.2009 20:10

Mosqito napisał(a):Kierujesz się za czerwoną strzałką. Od granicy masz trzy węzły: Český Těšín-sever, następnie Český Těšín-západ, potem 71 Český Těšín-jih i na czwartym: 70 Žukov skręcasz na drogę 11/E75 na Zilinę, Mosty u Jablunkowa. Bezpłatnie. Jakbyś nie zjechał na tym zjeździe a pojechał dalej R48na Frydek, to od tego momentu obowiązuje Cię winieta

Obrazek

Dokładnie tak jak opisane. Za free przejazd do Żyliny i z powrotem. Dzisiaj rano w Żylinie i okolicach Policja słowacka z laserami i suszarkami czatowała w 6 miejscach
:D
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 23.08.2009 21:47

Mosqito napisał(a):Dokładnie tak jak opisane. Za free przejazd do Żyliny i z powrotem. Dzisiaj rano w Żylinie i okolicach Policja słowacka z laserami i suszarkami czatowała w 6 miejscach
:D

Co za paździochy :? - trzeba będzie się mieć na baczności - dzięki za info.
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 24.08.2009 13:37

A na przejściu Czechy/Słowacja nie patrzą na winietki ?

Bo rozumiem że trasa jaką w razie czego bedę ja jechał (myślałem aby jechac przez Zwardoń ale czytałem że jest kiepsko , ale poczekam może coś sie zmieni na dniach ?)

Czy patrząc na moją trasę:

http://je.pl/64qq

cała trasa przez Czechy jest za darmo i żaden policjant nie ma prawa do mnie się "przyczepić" ? :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2009 14:06

kaszpir napisał(a):

cała trasa przez Czechy jest za darmo i żaden policjant nie ma prawa do mnie się "przyczepić" ? :)

Przecie jest identyczna jak mapka dwa posty wyżej.
Z czym masz problem?
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 24.08.2009 20:11

kaszpir napisał(a):
hepik napisał(a):
kaszpir napisał(a):

Z czym masz problem?

Chodzi o dalszą część trasy aż do granicy Słowackiej :)

A dokładnie czy CAŁA E75 na terenie Czech jest bezpłatna ?

Bo AutoMapa 5.5.3 wyznaczyła mi trasę przez : Ropice,Nebory,Oldrichovice,Vendryne,Hradek ...

Cały czas naprawdę dobrą drogą , ale boję się że nie będzie ona bezpłatna :(

Granica Czesko - Słowacka to tylko kilka budek i żywej duszy nie ma. Nikt nie sprawdza winiet bo ten odcinek jest bezpłatny ! icon_cool2.gif
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 25.08.2009 08:03

skywalker_01 napisał(a):
kaszpir napisał(a):
hepik napisał(a):
kaszpir napisał(a):

Z czym masz problem?

Chodzi o dalszą część trasy aż do granicy Słowackiej :)

A dokładnie czy CAŁA E75 na terenie Czech jest bezpłatna ?

Bo AutoMapa 5.5.3 wyznaczyła mi trasę przez : Ropice,Nebory,Oldrichovice,Vendryne,Hradek ...

Cały czas naprawdę dobrą drogą , ale boję się że nie będzie ona bezpłatna :(

Granica Czesko - Słowacka to tylko kilka budek i żywej duszy nie ma. Nikt nie sprawdza winiet bo ten odcinek jest bezpłatny ! icon_cool2.gif

Do granicy ze słowacją nie jest płatna - tyle.
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 25.08.2009 11:27

hepik napisał(a):
kaszpir napisał(a):

Z czym masz problem?

Po prostu czy ta trasa od samego początku do samego końca:

http://tnij.org/d5a1

jest w 100% bezpłatna ??? :)

Bo patrząc na mapy wygląda to na dobre drogi , a jak są dobre to prawie zawsze płatne ;)
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 25.08.2009 13:47

kaszpir napisał(a):
Po prostu czy ta trasa od samego początku do samego końca:

http://tnij.org/d5a1

jest w 100% bezpłatna ??? :)

Bo patrząc na mapy wygląda to na dobre drogi , a jak są dobre to prawie zawsze płatne ;)

Po 1. Czemu nie czytasz tego co wcześniej napisano? Chcesz wszystko na tacy?
Po 2. Z mapy nie wyczytasz, które drogi są płatne.
Zaglądnij tutaj http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/dalnicni-znamky
Po 3. Cuda - jak doszedłeś, patrząc na mapę do tego, że droga jest dobra? 8O

Ale odpowiem - zaznaczona przez Ciebie trasa jest niepłatna. Od granicy fragment 48 do zjazdu nr 70, KTÓRY TY ZAZNACZYŁEŚ - jest niepłatny. Potem cały odcinek E75/11, KTÓRY TY ZAZNACZYŁEŚ, również do granicy ze Słowacją nie jest płatny.
Moja sugestia - nie wjeżdżaj na 468 do miejscowości Trinec, tylko objedź ją drogą E75/11 - nie pchaj się w miasto.
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 25.08.2009 14:30

PETERENZO napisał(a):Moja sugestia - nie wjeżdżaj na 468 do miejscowości Trinec, tylko objedź ją drogą E75/11 - nie pchaj się w miasto.

Dzięki !

Po prostu myślałem że trzeba przez Trinec bo bałem się że jadąc cały czas E75 czyli przez Ropice,Nebory,Zavist może być potrzebna winieta , bo "prosta" droga prowadzi przez Trinec.

Ale z tego co mówisz cała E75 od Cieszyna aż do granicy jest bezpłatna ???

Po prostu trasę zaplanowaliśmy przez Zwardoń (wyjazd za 2 tygodnie) ale podobno trasa przez Zwardoń jest obecnie dośc problematyczna i wolna ...
Czech się bałem , bo bałem się kary za brak winiety , ale jeśli wszyscy jadą przez Czechy i sporo szybciej i przyjemniej i bez winiety to czemu też nie pojechać ...

Dziękuję !
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 25.08.2009 14:36

kaszpir napisał(a):
PETERENZO napisał(a):Moja sugestia - nie wjeżdżaj na 468 do miejscowości Trinec, tylko objedź ją drogą E75/11 - nie pchaj się w miasto.

Dzięki !

Po prostu myślałem że trzeba przez Trinec bo bałem się że jadąc cały czas E75 czyli przez Ropice,Nebory,Zavist może być potrzebna winieta , bo "prosta" droga prowadzi przez Trinec.

Ale z tego co mówisz cała E75 od Cieszyna aż do granicy jest bezpłatna ???

Po prostu trasę zaplanowaliśmy przez Zwardoń (wyjazd za 2 tygodnie) ale podobno trasa przez Zwardoń jest obecnie dośc problematyczna i wolna ...
Czech się bałem , bo bałem się kary za brak winiety , ale jeśli wszyscy jadą przez Czechy i sporo szybciej i przyjemniej i bez winiety to czemu też nie pojechać ...

Dziękuję !

Często prywatnie i biznesowo ja moi koledzy jeździmy tamtędy dlatego bez obaw. Poza tym dojazd do Cieszyna to rarytas w porównaniu z dojazdem do Zwardonia.
Aktualnie praktycznie w całej gminie Węgierska Górka trwają roboty drogowe dlatego przejazd jest męczący. Korki i aktualnie objazd zamkniętego mostu w WG przez Cięcinę. Nie polecam.
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 25.08.2009 14:44

PETERENZO napisał(a):Nie polecam.

Bardzo dziekuję !

To jedziemy przez Czechy. Jeśli cała E75 od Cieszyna aż do granicy Czesko-Słowackiej jest za darmo , a droga lepsza niż do Zwardonia to nie ma się nad czym zastanawiać :)

To jedziemy tak jak zasugerowałeś czyli od Cieszyna E75 , omijamy Trinec (także E75) i jesteśmy na granicy ...
I za darmo (bez winiety).

Jeszcze raz dzięki !!!
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 25.08.2009 19:18

Uuuuf... Nareszcie dotarło. To chyba już można zamknąć ten wątek, bo jak jeszcze ktoś się zapyta, czy aby na pewno jest bezpłatna ? To będzie szczyt szczytów. :lool: :nice:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 26.08.2009 07:01

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

czy obwodnica Cieszyna jest płatna? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone