Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czy obwodnica Cieszyna jest płatna?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majkello
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkello » 25.05.2009 13:50

[quote="Mosqito"]Kierujesz się za czerwoną strzałką. Od granicy masz trzy węzły: Český Těšín-sever, następnie Český Těšín-západ, potem 71 Český Těšín-jih i na czwartym: 70 Žukov skręcasz na drogę 11/E75 na Zilinę, Mosty u Jablunkowa. Bezpłatnie. Jakbyś nie zjechał na tym zjeździe a pojechał dalej R48na Frydek, to od tego momentu obowiązuje Cię winieta

wszystko super, tylko gdzie teraz kupić winiete w czechach jezeli chce jechac na frydek mistek. pamietam ze rok temu znalazłem stację dopiero we frydku, a teraz ten odcinek jest płatny. zna ktoś jakąś meline przy granicy z wienietami ?
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 27.05.2009 11:51

jadąc na Żyline z Cieszyna gdzie zakupić winiete na Słowacje?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.05.2009 12:17

natuchna napisał(a):jadąc na Żyline z Cieszyna gdzie zakupić winiete na Słowacje?

Na najbliższej stacji benzynowej......
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 27.05.2009 12:29

otwarte 24h ? i takie są?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.05.2009 12:30

natuchna napisał(a):otwarte 24h ? i takie są?

natuchna - spokojnie, wszystko będzie dobrze...
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 27.05.2009 12:31

Będzie dobrze jak sie wszystko dokładnie zaplanuje:) a jak nie to róznie bywa. musimy wiedziec wszystko dokładnie.
Minor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Minor » 27.05.2009 13:18

Mosqito napisał(a): Jakbyś nie zjechał na tym zjeździe a pojechał dalej R48na Frydek, to od tego momentu obowiązuje Cię winieta

Dokładnie. Jeżdżę ostatnio w Beskidy właśnie przez Cesky Tesin i w niedzielę zwróciłem na to specjalnie uwagę. W punkcie 4 na mapce, dosłownie 20m za znakiem zjazdu na Żylinę i Mosty u Jablunkova stoi znak "Droga ekspresowa" a pod nim tabliczka z obowiązkiem posiadania winiety.
Ostatnio edytowano 27.05.2009 13:24 przez Minor, łącznie edytowano 1 raz
Minor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Minor » 27.05.2009 13:23

natuchna napisał(a):Będzie dobrze jak sie wszystko dokładnie zaplanuje:) a jak nie to róznie bywa. musimy wiedziec wszystko dokładnie.

Bez obaw. Pierwszy punkt, gdzie można kupić winietę na Słowację to przejście graniczne CZ/SK, czyli Mosty/Svrcinovec - na parterze w budynku po prawej stronie. Druga możliwość to stacja Slovnaft 300m dalej. Kolejna to stacja OMV przy wjeździe do Cadcy po lewej stronie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.05.2009 13:32

EDIT - do usunięcia. Przepraszam - zły adres.
majkello
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkello » 28.05.2009 09:52

Minor napisał(a):
natuchna napisał(a):Będzie dobrze jak sie wszystko dokładnie zaplanuje:) a jak nie to róznie bywa. musimy wiedziec wszystko dokładnie.

Bez obaw. Pierwszy punkt, gdzie można kupić winietę na Słowację to przejście graniczne CZ/SK, czyli Mosty/Svrcinovec - na parterze w budynku po prawej stronie. Druga możliwość to stacja Slovnaft 300m dalej. Kolejna to stacja OMV przy wjeździe do Cadcy po lewej stronie.

ponawiam pytanie gdzie kupić winiete na czechy skoro droga na frydek mistek jest juz płatna ?
rok temu rozglądałem sie za stacją benz. i była dopiero we frydku, chyba ze coś przeoczyłem ?
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 28.05.2009 10:29

a gdyby tak,...normalnie na dawnym przejściu granicznym PL-CZ? :wink:

Tych budek z winietkami na Czechy, Słowację i Austrię jest tam naprawdę sporo, do wyboru, do koloru. Jedyna uwaga - jak chcesz taniej, to przejedź pod zadaszeniem i dopiero tam się zatrzymaj i kup winietkę. Ceny winietek w "pawilonie" są od zawsze wyższe.
Porada praktyczna dla tych co dawno przez to przejscie nie jechali, a chcą nabyć winietki na przejściu (w budkach - za zadaszeniem) - dojeżdżając do granicy trzymajcie się prawego pasa - on prowadzi jakby do parkingu, ale też i pod zadaszenie, a stamtąd do owych budek:)
Jak ktoś pojedzie skrajnie lewym pasem..., to może być ciężko za zadaszeniem, wykręcić na parking koło budek z winietami.

Jak się uprzesz, żeby winietę czeską kupować na stacji benzynowej w Czechach gdzieś za dawnym przejściem (pewnie jakieś 4zł taniej?), to też się da, tylko,...po co kombinować;)
majkello
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkello » 28.05.2009 11:57

jotem napisał(a):a gdyby tak,...normalnie na dawnym przejściu granicznym PL-CZ? :wink:

Tych budek z winietkami na Czechy, Słowację i Austrię jest tam naprawdę sporo, do wyboru, do koloru. Jedyna uwaga - jak chcesz taniej, to przejedź pod zadaszeniem i dopiero tam się zatrzymaj i kup winietkę. Ceny winietek w "pawilonie" są od zawsze wyższe.
Porada praktyczna dla tych co dawno przez to przejscie nie jechali, a chcą nabyć winietki na przejściu (w budkach - za zadaszeniem) - dojeżdżając do granicy trzymajcie się prawego pasa - on prowadzi jakby do parkingu, ale też i pod zadaszenie, a stamtąd do owych budek:)
Jak ktoś pojedzie skrajnie lewym pasem..., to może być ciężko za zadaszeniem, wykręcić na parking koło budek z winietami.

Jak się uprzesz, żeby winietę czeską kupować na stacji benzynowej w Czechach gdzieś za dawnym przejściem (pewnie jakieś 4zł taniej?), to też się da, tylko,...po co kombinować;)

bardzo mi pomogłeś dziękuję,
w zeszłym roku pojechałem własnie skrajnym lewym pasem i nawet niespecjalnie patrzyłem na te budy zakładając że to relikty z przeszłości...było pusto, cicho i zero aktywności, gdybym widział inne auta, które tam podjezdzają to pewnie bym powęszył :)
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 28.05.2009 13:36

majkello napisał(a):bardzo mi pomogłeś dziękuję,
w zeszłym roku pojechałem własnie skrajnym lewym pasem i nawet niespecjalnie patrzyłem na te budy zakładając że to relikty z przeszłości...było pusto, cicho i zero aktywności, gdybym widział inne auta, które tam podjezdzają to pewnie bym powęszył :)

Chyba nie Ty jeden wybrałeś lewy pas i potem w konsekwencji budki były Ci troche nie po drodze :wink: .
W sumie tak jest trochę prowadzona "nawigacja" oznaczeń na kilkuset metrach dojazdowych do dawnego przejścia... trochę bez sensu dla tranzytowców jadących raz w roku...
Miejsc gdzie można nabyć winiety jest chyba z 10 na tym przejściu, są nawet w dawnych budkach celników:). Jedyny figiel... to wybrać odpowiedni pas przy dojeździe do przejścia - prawy pas(!) i po zatrzymaniu się można je wszystkie oblecieć i kupić tam gdzie najtaniej:)
majkello
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkello » 29.05.2009 08:33

pamiętam, ze w zeszłym roku na ostatniej stacji przed granicą pl-cz bodaj BP były dzikie kolejki do zakupu winiet ! dlatego niniejszym podnoszę: LUDZIE opanujcie się :))) !!! nie dajcie zarabiać krwiożercom przepłacając w Polsce :))) !!! nawet pomimo faktu iż podnosicie tym sposobem produkt krajowy brutto ! ;)

pzdr.
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 29.05.2009 08:40

majkello napisał(a):pamiętam, ze w zeszłym roku na ostatniej stacji przed granicą pl-cz bodaj BP były dzikie kolejki do zakupu winiet ! ...pzdr.

Nawet nie wiedziałam, że tam winiety sprzedają na tej stacji..., no ale ja lokalna jestem i nie mam powodu na ostatnią stację przed granicą (czytaj - najdroższą w kraju zapewne) zajeżdżać :wink:

PS
BP nie jest ostatnia przed granicą :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

czy obwodnica Cieszyna jest płatna? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone