Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy nie kursuje na wakacjach??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lunat
Podróżnik
Czy nie kursuje na wakacjach??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lunat » 15.05.2011 18:16

Witam, ostatnio przeglądałem stronkę http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1522 i nie wiem czy dobrze rozumiem, ale prom z drvenik do sucuraj nie kursuje w okresie wakacyjnym? Z tego co ja rozumiem to kursuje tylko w terminie od 1 stycznia do 31 maja i od 1 października do 31 grudnia. TO oznacza że jak chciałbym się dostać na hvar to musiałbym płynąć ze splitu?
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 15.05.2011 18:35

A dlaczego miałby nie kursować?
Trzeba zobaczyć trochę niżej. Prom pływa według innego rozkładu czyli po prostu częściej:
01.06. - 30.09.2011 - http://www.jadrolinija.hr/pdfs/632.ljeto.2011.hr.pdf (tu akurat po chorwacku).
A mam wrażenie, że jeżeli w weekendy jest potrzeba jeszcze częstszego kursowania, to tak sie też dzieje ...
Lunat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lunat » 15.05.2011 18:52

dziękuję za odpowiedź. Dzięki bo już myślałem że będę miał dłuższą przejażdżkę promową;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.05.2011 18:58

Generalnie to pływa bez rozkładu :lol: Ładuje się, jest pełny odpływa i tak w kółko :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2011 20:49

Lunat napisał(a):dziękuję za odpowiedź. Dzięki bo już myślałem że będę miał dłuższą przejażdżkę promową;)

lepiej napisz gdzie jedziesz, bo może ta dłuższa przeprawa promowa się bardziej opłaca niż "rajd" po serpentynach z Sucuraja do Jelsy
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 15.05.2011 21:05

Z całą pewnością kursuje całe lato. To zdjęcie zrobiłem z promu 28 czerwca. W oddali widać Drvenik jak byk. Sprawdź dokładniej.... :wink:

Obrazek
wewior
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wewior » 17.05.2011 07:41

Rysio >> czyli nie ma sensu rezerwować bo jak się przyjedzie w miarę do południa to raczej zabiorą? duży ruch tam jest pod koniec czerwca?

arturac >> a jest co zobaczyć po drodze? czy to tylko droga do przejechania? bo będziemy jechać z okolic Dubrownika więc nie chciałbym nadkładać drogi do Splitu, tam jednak chcemy płynąć z Hvaru, bo potem jedziemy dalej w kierunku Szybenika, a na Hvar podobno drogi są fest niebezpieczne więc też nie chcę przesadzać

Tomasz W >> coś pochmurny ten Dvernik... taka była pogoda smętna wtedy czy po prostu przy górach trzymało chmury?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.05.2011 09:03

Nie ma sensu ani możliwości rezerwacji. Po prostu stajesz w kolejce, idziesz po bilet, wracasz do auta i czekasz na swoją kolej żeby na prom wjechać.

Trasa Sucuraj - Jelsa jest bardzo fajna i w miarę widokowa. Są niestety tacy kierowcy u których wzbudza przerażenie, a bo to wąsko, a bo to barierek nie ma, tak jakby barierki pomagały w jeździe :)
Przykładowy filmik i jeszcze jeden. Wg mnie warto się przejechać.

No i koniecznie sięgnij do klasyki naszego forum :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.05.2011 09:49

wewior napisał(a):Rysio, czyli nie ma sensu rezerwować bo jak się przyjedzie w miarę do południa to raczej zabiorą? duży ruch tam jest pod koniec czerwca?

Rysio napisał(a):Nie ma sensu ani możliwości rezerwacji. Po prostu stajesz w kolejce, idziesz po bilet, wracasz do auta i czekasz na swoją kolej żeby na prom wjechać.

Wewior... skoro już sam znalazłeś stronę przewoźnika, to naprawdę wystarczy uważnie ją przeglądać.... Właściwie na pierwszej stronie masz info o rezerwacjach (wystrczy kliknąć na "zajawkę" i pojawia się info)....że na lliniach lokalnych ich nie ma (z nielicznymi, wymienionymi wyjątkami).. To samo było z rozkładem rejsów.. wystrczyło, byś przesunął stronę odrobinę w dół... i już były rozkłady letnie..
Pozdrawiam
wewior
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wewior » 17.05.2011 15:46

Dzięki Rysio, filmiki niezłe. Widziałem ze barierki czasem się pojawiają, ale z miejscem do parkowania do dzikich plaż trochę kiepsko jak widzę ;-)
Z samochodem jeszcze nie płynąłem, tyle tylko co widziałem jak to mniej więcej działa w Zadarze, dlatego może głupie dla niektórych pytania, ale już wszystko jasne.
A na stronę jadrolinija zerknę.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.05.2011 15:54

wewior napisał(a):Dzięki Rysio, filmiki niezłe. Widziałem ze barierki czasem się pojawiają, ale z miejscem do parkowania do dzikich plaż trochę kiepsko jak widzę ;-).

Bez przesady; gwarantuję, że nie będziesz miał problemu, by dojechać na dzikie plaże i zaparkować w pobliżu...
Pozdrawiam
wewior
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wewior » 17.05.2011 16:06

Rysio napisał(a):No i koniecznie sięgnij do klasyki naszego forum :lol:

Czytaliśmy wspólnie z żoną i jesteśmy pod wrażeniem talentu Jacunia, zawodowy tekst :-)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone