PiotrLis napisał(a):Zasługi na szalę z przewinieniami ?
To była dygresja dotycząca zupełnie innej sprawy (zresztą jak widac na załączonym obrazku wilk z lasu został skutecznie wywołany )
PiotrLis napisał(a):Natomiast nie mogę zgodzić się z tym stwierdzeniemadmin1 napisał(a):Z drugiej strony patrząc, zakres użytku dozwolonego nie jest precyzyjnie zdefiniowany i nikt tak na prawdę nie wie jak by
sąd potraktował dzielenie się opublikowanym materiałem w ramach forum dostępnego wyłącznie dla zalogowanych.
Dostęp do wielu tematów (w tym również do działu "Jak nie Chorwacja to ... ???" oraz "FotoCroClub - dyskusja"
jest możliwy bez zalogowania.
To też był z mojej strony skrót myślowy, którego nie rozwinąłem z powodu późnej pory. Sprawa Adama jest dla mnie oczywista, a pisząc o mało precyzyjnej definicji użytku dozwolonego miałem na myśli wklejanie przez różne osoby zdjęć pobranych z internetu zwłaszcza w wątkach barowo-rozrywkowych.
Pytań jest wiele, choćby takie, czy jest różnica pomiędzy tzw. głębokim linkowaniem, a pobraniem zdjęcia na fotosika, czy inny serwer hostujący grafiki? Czy fakt dostępności forum tylko dla zalogowanych wyczerpuje kwalifikację czytelników do kręgu znajomych?
Napisałem to pod Twoim postem demaskującym działalność Adama, bo tam też są cudze zdjęcia, co prawda opatrzone informacjami o autorach, ale jednak w dziale dostępnym dla wszystkich. Dylemat trochę podobny do popularnego paradoksu fryzjera, czy zgłoszenie przestępstwa może samo w sobie być przestępstwem? Moim zdaniem nie i ja zastosowałbym tu prawo cytatu, ale nie jestem pewien, czy wszyscy prawnicy podzielą moje zdanie.
Poziom wiedzy na temat prawa autorskiego jest w społeczeństwie skandalicznie niski, ale nawet ci którzy chcą zgłębić temat napotykają na więcej pytań niż odpowiedzi.
pozdrav K