Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy nasze fotografie są bezpieczne??

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.04.2012 00:08

No dobrze, zatem nauczcie go.
(edytowałem ostatni post, trochę tam więcej napisałem).

A o wrzodzie była już (nawet między nami) nie raz mowa.
Czy to wrzód, czy szarańcza czy tyfus plamisty- czy nawet co jakiś czas zakała forum- jedno jest pewne- że on się nie zmieni.
Pytanie tylko czy my musimy uznać to za konieczność i tolerować jego- czy on powienien uznać nas, że takich tu nie chcemy. Kto ma większość i mocniejsze argumenty? I kto ma rację?
(piszę my i nas, bo doskonale wiem, że takich co myślą w tej sprawie jak ja jest wielu- zdążyłem się o tym przez ok. 2 lata przekonać).

Oki, idźmy spać ludzie. :lol: :wink:
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 16.04.2012 00:31

Fatamorgana napisał(a):No dobrze, zatem nauczcie go.

Co było do zrobienia już zrobiliśmy. Nie wiemy czy go nauczyliśmy, czy nie ale na razie go tu nie ma, więc trudno oceniać.

Fatamorgana napisał(a):Czy to wrzód, czy szarańcza czy tyfus plamisty- czy nawet co jakiś czas zakała forum- jedno jest pewne- że on się nie zmieni.
Pytanie tylko czy my musimy uznać to za konieczność i tolerować jego- czy on powienien uznać nas, że takich tu nie chcemy. Kto ma większość i mocniejsze argumenty? I kto ma rację?

Zacznę od końca. Nawet jeśli jest jakaś większość (czego nie możesz stwierdzić bez przeprowadzenia referendum) to nie ma ona żadnego znaczenia, bo na tym forum nie rządzi demokracja, tylko ja. A ja na jednej szali kładę upierdliwość, a na drugiej zasługi dla tego forum. W większości przypadków jedna szala mocno przeważa i wtedy jest łatwa decyzja, ale czasem szale są w równowadze i wtedy zawsze rozstrzygam na korzyść kontrowersyjnego użytkownika.

Tak na prawdę to każdy bywa czasem dla kogoś kontrowersyjny, nawet Ty i ja, ale moja filozofia jest taka, że forum jest dla wszystkich. Dla Ciebie, dla mnie i dla wrzodów też, a Ty i ja i wszyscy inni powinni okazać minimum tolerancji i czasem zadać sobie trochę trudu i poszukać głębszej myśli pod przykrywką ciętego języka.

Fatamorgana napisał(a):(edytowałem ostatni post, trochę tam więcej napisałem).

To co tam pisałem o użytku dozwolonym nie dotyczyło sprawy Adama, bo ta sprawa jest bezdyskusyjna.

Fatamorgana napisał(a):Oki, idźmy spać ludzie. :lol: :wink:

Jestem za. Laku noć.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.04.2012 06:30

PiotrLis napisał(a):Delikatna sugestia użytkownika weldon ....

Takie wyrwane z kontekstu cytowanie jest równie bez sensu, jak korzystanie z cudzych fotek.
Od tamtej pory sporo się zmieniło.
Osoby zainteresowane, niektóre przynajmniej, zajęły stanowisko w tej sprawie reszta to zwykłe bicie piany.

Mam tylko nadzieję, że wszyscy którzy zostali wmieszani w tę żenującą sytuacje zostali w sposób satysfakcjonujący przeproszeni, a ponieważ sprawa sięgnęła dalej, poza forum, toteż mam nadzieje, że administratorzy, w miarę swoich możliwości dopilnowali, żeby równie satysfakcjonujące przeprosiny otrzymała Pani Lidija, gdyż taka sytuacja rzutuje na jej - i nie tylko jej przypuszczam - opinie o nas wszystkich.

Oczywiście, że pozostaje pewien niesmak i pewnie w konsekwencji, z powodu naruszonego przez nas zaufania, nie zobaczymy wielu wspaniałych zdjęć, których autorzy, mam nadzieję, że tylko przez pewien czas, nie będą nam pokazywać, ale to pewnie minie.

Mam nadzieję również, że, w przyszłości, ci, którzy jako pierwsi zauważą tego rodzaju incydent, będą reagować szybciej, zamiast robić sobie swego rodzaju eksperymenty socjologiczne.

Życzę im, żeby nie byli nigdy postawieni w takiej sytuacji, jak madzia1981, turan, nero, agniecha0103, Krzypol, Minor czy pani Lidija

Pozostając z szacunkiem do wszystkich, którzy potrafili z rezerwą podejść do sprawy.

Piotrek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.04.2012 06:43

admin1 napisał(a):PS. Bociana, Anakina i pozostałych rozmywaczy uprzejmie (na razie) proszę o znalezienie sobie innego wątku.

Może wskażesz jakiś? :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.04.2012 06:54

Fatamorgana napisał(a):P.S. Na koniec małe wyjaśnienie dla tych co nie wiedzą "o co kaman" i czemu ten Fata sie tak wpiep..ł w tę sprawę.
Ano temu, że sam robi zdjęcia, jest to również jego praca i jemu też kiedyś rąbnięto zdjęcia (w dodatku do celów komercyjnych), więc dobrze wie jak to jest i co to jest i świetnie rozumie innych fotografów oraz ich troskę o swe dobra.

Niestety, ale świadomość, że prawa autorskie to też czyjaś własność jest w Polsce tragicznie mała. Potwierdzają to wpisy w tym wątku. Jeśli komuś choć trochę otworzyły się po lekturze oczy to zdecydowanie warto było sprawę nagłośnić.
PiotrLis
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrLis » 16.04.2012 09:51

Nie zajmuję stanowiska dopóki nie jestem czegoś całkowicie pewien.
Użytkownik Adam.B - zapewniał, że posiada zgodę autorki.
Owszem, robił to w "dziwny" sposób, ale zrzucałem to na ten przysłowiowy głupi wiek.

Opierając się nadal na przykładzie powyższego użytkownika.
Moim zdaniem, to dobra lekcja dla ludzi, którzy do tej pory nie zdawali sobie sprawy z powagi sytuacji.
Uważam, że nie można podchodzić do tego jak do błahostki nie wartej uwagi.
Machnięcie ręką w takiej sytuacji niczego dobrego nie wróży.
Jak sami widzicie, nasza świadomość pewnych spraw dopiero pączkuje.

"Zapożyczenie" zdjęcia jest kradzieżą !
Niestety, większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że nie każda fotografia jest "pstrykiem" z marszu.
Na nią często składa się wiedza, umiejętności, czas, odpowiedni sprzęt i wiele innych, równie cennych rzeczy.

Czy możemy ukraść sąsiadowi samochód, a gdy zostaniemy złapani za rękę powiedzieć :
- Ale ja chciałem jedynie przewieźć kolegę. Ja takiego dobrego samochodu nie mam.
Nie chciałem, drogi sąsiedzie, daleko szukać skoro taki ładny stoi pod naszym blokiem.
A, że wjechałem przy okazji w drzewo . . . mógł sobie sąsiad przecież i od tego, ubezpieczyć ten samochód.

Czy rozumiecie, że to nie drobnostka ?
Przywłaszczając sobie (kradnąc) czyjąś własność, nigdy nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę jest ona warta :!:
Odnosi się to również do wartości zdjęć.

Zasługi na szalę z przewinieniami ?
Mając na uwadze powyższe.
Przez dłuższy czas, poprzedzający kradzież owego samochodu, "kumplujemy" się z naszym sąsiadem.
Przy okazji przynosimy mu rano gazetę, wyprowadzamy czasem psa na spacer, pomagamy mu nawet myć ten samochód, . . . resztę dopowiedzcie sobie sami.

Każde złe zachowanie staramy się sobie zawsze jakoś wytłumaczyć.
Ale wypadałoby abyśmy zdali sobie wreszcie sprawę, że cudze - nie tykaj!

Moim założeniem nie jest zbawianie świata - chciałem jedynie rozpocząć dyskusję na temat, który mnie jak najbardziej dotyczy.
Zdaję sobie sprawę, że nie jest to forum fotograficzne, ale też wiem, że gdyby nim było świadomość przeciętnego użytkownika byłaby trochę wyższa
i raczej taka sytuacja nie miałaby miejsca.

Nie podchodźmy do sprawy : to ja już nie zamieszczę tu żadnego zdjęcia, bo się boję, bo mi je zaraz ktoś ukradnie itd.
Nie tędy droga.
Sam mając pokaźną galerię zdjęć, zostałem kiedyś z jej części w perfidny sposób ograbiony i proszę mi wierzyć, nie jest to przyjemne.
Nie każdy chce "być sławnym" i widzieć się tam, gdzie nigdy by się tego nie spodziewał.

Zdążyłem się już trochę zorientować w "przyzwyczajeniach" tego forum i proszę (przynajmniej w tym temacie) nie łapać mnie za słowa.

Adminie:
Moje słowa
PiotrLis napisał(a):Czy potrzeba coś więcej?
Czy tak ciężko zrozumieć, że to jest problem.

były skierowane do tych osób, które wyraziły zdumienie rozdmuchaniem takiej sprawy.

Natomiast nie mogę zgodzić się z tym stwierdzeniem
admin1 napisał(a):Z drugiej strony patrząc, zakres użytku dozwolonego nie jest precyzyjnie zdefiniowany i nikt tak na prawdę nie wie jak by
sąd potraktował dzielenie się opublikowanym materiałem w ramach forum dostępnego wyłącznie dla zalogowanych.

Dostęp do wielu tematów (w tym również do działu "Jak nie Chorwacja to ... ???" oraz "FotoCroClub - dyskusja"
jest możliwy bez zalogowania.

Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.04.2012 10:09

PiotrLis napisał(a):Przez dłuższy czas, poprzedzający kradzież owego samochodu, "kumplujemy" się z naszym sąsiadem.
Przy okazji przynosimy mu rano gazetę, wyprowadzamy czasem psa na spacer, pomagamy mu nawet myć ten samochód, . . . resztę dopowiedzcie sobie sami.

Czy aby nie przesadzasz? Można wywnioskować z tego tekstu, przynajmniej ja to wywnioskowałem, że Adam przez pewien czas zdobywał zaufanie ludzi z forum tylko po to aby ukraść im zdjęcia. A wg mnie tak nie było. Wykorzystał zdjęcia niezgodnie z prawem, sądzę, że przez nonszalancje i niewiedzę a nie z wyrachowania i z premedytacją. Głupio się później tłumaczył, co można złożyć na karb wieku, co nie uwalnia go od winy. Chciał się na fejsbuku pochwalić dobrymi technicznie zdjęciami i zrobił to w sposób dla siebie najprostszy. Nie wystawiał ich na konkursy, nie czerpał z nich żadnych profitów oprócz zachwytu frendów z fejsbuka. Nie bagatelizuje sprawy, ale kaesa raczej za to w sądzie by nie było...
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 16.04.2012 10:14

admin1 napisał(a):
PETERENZO napisał(a):W miejsce, które zostało usunięte wkleja się obraz, zdjęcie informujące jaka część została usunięta i na jakiej podstawie.
Wszystkie portale wstawiają taką informację. Daleko nie trzeba szukać -
imageshack: This file removed due to violation... itd

Na temat prawa może coś "liznąłeś" ale na lekcjach logiki z pewnością spałeś, albo wagarowałeś. Skąd wywiodłeś dowód, że wszystkie portale tak robią? Wystarczy wskazać jeden który tak nie robi, aby obalić Twoją tezę.

Wstawienie słowa - wszystkie - to rzeczywiście jawna przesada. Masz pełne prawo obalić moją tezę.
Padło natomiast pytanie co zrobić - zaproponowałem. Spotkało się z krytyką. Teraz wiem, że uwidocznienie takiej działalności nie jest realne.

PETERENZO napisał(a):I ta informacja jest nieusuwalna! To trudne?

admin1 napisał(a):Nie tylko trudne, ale wręcz niewykonalne. Na nośniku elektronicznym, w odróżnieniu od papierowego wszystko da się usunąć. Jak ktoś wie jak to zrobić, to może też usunąć bez śladu.

A ja myślałem, że jest na odwrót. Papier można spalić, a z elektronicznego nośnika, aby na stałe coś usunąć to trzeba się nieźle natrudzić. Ale - może się nie znam... :?

admin1 napisał(a):Z pozostałymi Twoimi twierdzeniami nie dyskutuję, bo piszesz tak pokrętnie, że nie potrafię odczytać co masz na myśli.
Staram się pisać otwarcie - wskaż, gdzie wypowiadam się pokrętnie, a postaram się rozjaśnić co mam na myśli.

PS.
Nie wiem dlaczego piszesz, że mimo wszystko pozdrawiasz. Nie musisz jeżeli prywatnie jesteś uprzedzony.

Ja zwracam się do admina, a nie osoby prywatnej.
Pozdrawiam.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 16.04.2012 10:51

Bocian napisał(a):...Wykorzystał zdjęcia niezgodnie z prawem, sądzę, że przez nonszalancje i niewiedzę a nie z wyrachowania i z premedytacją...

A to nie było wyrachowanie i premedytacja?

Lidija_Zizic napisał(a):...But my permission was to put that one (1) photo to the forum, NOT my whole gallery, and especially NOT as him signed as author, with all my copyright watermarks cut off from the photos in Photoshop.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.04.2012 11:41

dasuch napisał(a):
Bocian napisał(a):...Wykorzystał zdjęcia niezgodnie z prawem, sądzę, że przez nonszalancje i niewiedzę a nie z wyrachowania i z premedytacją...

A to nie było wyrachowanie i premedytacja?

Lidija_Zizic napisał(a):...But my permission was to put that one (1) photo to the forum, NOT my whole gallery, and especially NOT as him signed as author, with all my copyright watermarks cut off from the photos in Photoshop.

Wg mnie nie taka o jakiej myślisz. Niewiedza. Nie zwalniająca od odpowiedzialności.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 16.04.2012 11:46

Bocian napisał(a):Niewiedza. Nie zwalniająca od odpowiedzialności.

I tu masz rację. Pozdrav
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.04.2012 12:16

Fatamorgana napisał(a):...:

pierwszy sprawiedliwy wsród narodów
Fata. :D
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 16.04.2012 12:29

Adam.B&Gosia napisał(a):czlowieku :)

.. weź ogarni mózg typku. 3 postowy trolu .

Nie będę z tobą trolu dyskutował ;]

"Adam.B&Gosia" - szacun za te słowa :(
Niech wiedzą kto jest kto i niech wiedzą co zrobić by nastukać posty

Przykładu z ciebie nie wezmę ale będę wskazywał ciebie jako przykład

NIE pozdrawiam
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 16.04.2012 12:37

AndrzejJ. napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):...:

pierwszy sprawiedliwy wsród narodów
Fata. :D

Chcesz się znowu bić z Fatą, to idź sobie do innego wątku. Tu używamy poważnych argumentów, a nie wywlekamy co się da do trzeciego pokolenia włącznie.
PiotrLis
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrLis » 16.04.2012 12:58

Bocian napisał(a):
PiotrLis napisał(a):Przez dłuższy czas, poprzedzający kradzież owego samochodu, "kumplujemy" się z naszym sąsiadem.

Czy aby nie przesadzasz? Można wywnioskować z tego tekstu, przynajmniej ja to wywnioskowałem, że Adam przez pewien czas zdobywał zaufanie ludzi z forum tylko po to aby ukraść im zdjęcia. A wg mnie tak nie było. Wykorzystał zdjęcia niezgodnie z prawem, sądzę, że przez nonszalancje i niewiedzę a nie z wyrachowania i z premedytacją. Głupio się później tłumaczył, co można złożyć na karb wieku, co nie uwalnia go od winy. Chciał się na fejsbuku pochwalić dobrymi technicznie zdjęciami i zrobił to w sposób dla siebie najprostszy. Nie wystawiał ich na konkursy, nie czerpał z nich żadnych profitów oprócz zachwytu frendów z fejsbuka. Nie bagatelizuje sprawy, ale kaesa raczej za to w sądzie by nie było...

Zupełnie nie tak. Źle to zinterpretowałeś.

Cytując dłuższy tekst
PiotrLis napisał(a):Czy możemy ukraść sąsiadowi samochód, a gdy zostaniemy złapani za rękę powiedzieć :
- Ale ja chciałem jedynie przewieźć kolegę. Ja takiego dobrego samochodu nie mam.
Nie chciałem, drogi sąsiedzie, daleko szukać skoro taki ładny stoi pod naszym blokiem.
A, że wjechałem przy okazji w drzewo . . . mógł sobie sąsiad przecież i od tego, ubezpieczyć ten samochód.

Czy rozumiecie, że to nie drobnostka ?
Przywłaszczając sobie (kradnąc) czyjąś własność, nigdy nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę jest ona warta :!:
Odnosi się to również do wartości zdjęć.

Zasługi na szalę z przewinieniami ?
Mając na uwadze powyższe.
Przez dłuższy czas, poprzedzający kradzież owego samochodu, "kumplujemy" się z naszym sąsiadem.

Nie miałem zupełnie na uwadze, jak to nazwałeś -zdobywania zaufania-.
Chciałem jedynie, w kontekście położenia na szali zasług i przewinień, uzmysłowić, że w takiej sytuacji, raczej nikt orzekający i wymierzający karę, nie będzie brał pod uwagę czy my zrobiliśmy wcześniej coś dobrego dla tego sąsiada.

Zdaję sobie sprawę, że to jest forum. Jest administrator i to on podejmuje decyzje.
Ale gdy jest forum, musi być i dyskusja.

_________

Proszę o zajmowanie stanowiska w sprawie, a nie urządzanie tu prywatnych porachunków.
Przygląda się temu kilka osób z zewnątrz (w tym również pokrzywdzeni) i to o nas dobrze nie świadczy.

Proszę moderatora lub administratora o "posprzątanie" w tym temacie.

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Czy nasze fotografie są bezpieczne?? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone