Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy nadal są korki przed Cieszynem?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomk » 06.09.2005 16:18

Witam,

W piatek 9 września wyruszamy do Chorwacji.
Pierwszego dnia planujemy dojechac Z Warszawy do Mikulova, granice przekraczając w Cieszynie.
Kiedys czytalem tutaj, ze na drodze dojazdowej do Cieszyna sa przebudowy i korki.
Poniewaz jednak bylo to jakis czas temu oraz sezon wakacyjny jest juz bliski konca to chcialbym sie zapytac czy warto bawic sie w szukanie drogi objazdowej.
Byc moze teraz szybciej bedzie juz zwykłą drogą (E 75).

Jakiekolwiek wskazowki dotyczące drogi W-wa - Cieszyn - Mikolov (w piatek) i pozniej z Mikulova przez Wieden, Graz, Zagrzeb do Sibenika (w sobote) sa mile widziane.
Czy we wrzesniową sobote nadal mozna spotkac kolejki na przejsciach granicznych w Slowenii i Chorwacji?

Pozdrowienia,
Tomek
Jarek D.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek D. » 06.09.2005 20:45

Witam,

Jechałem do Cro 19.08./20.08. Z Bielska-Białej do Cieszyna przejechałem płynnie, ale był to środek nocy. W tamtą sobotę do końca Słowenii (ale ja jechałem na Istrię) nie było żadnych korków, na przejściach nikt nawet nie oglądał naszych paszportów. Po drodze nie spałem.

Wracałem 31.08/1.09. i wtedy na drodze Cieszyn-BB był horror. Jeden pas drogi na całej długości wyłączony, a samochody poruszały się "na żabkę" ze średnią szybkością 20-30 km/h. W BB główne skrzyżowanie w remoncie, nie zauważyłem drogowskazu na Katowice (myślałem, że będzie na W-Wę) i pojechałem prosto, zamiast skręcić w lewo.

Spałem właśnie w Mikulovie. Polecam. Po prawej stronie drogi, obok Shell-a hotel Zamecek, 4 osoby po 20Euro każda, ze śniadaniem.

Szerokiej drogi
JD
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 06.09.2005 20:57

Jarek D. napisał(a):Witam,

Jechałem do Cro 19.08./20.08. Z Bielska-Białej do Cieszyna przejechałem płynnie, ale był to środek nocy. W tamtą sobotę do końca Słowenii (ale ja jechałem na Istrię) nie było żadnych korków, na przejściach nikt nawet nie oglądał naszych paszportów. Po drodze nie spałem.

Wracałem 31.08/1.09. i wtedy na drodze Cieszyn-BB był horror. Jeden pas drogi na całej długości wyłączony, a samochody poruszały się "na żabkę" ze średnią szybkością 20-30 km/h. W BB główne skrzyżowanie w remoncie, nie zauważyłem drogowskazu na Katowice (myślałem, że będzie na W-Wę) i pojechałem prosto, zamiast skręcić w lewo.

Spałem właśnie w Mikulovie. Polecam. Po prawej stronie drogi, obok Shell-a hotel Zamecek, 4 osoby po 20Euro każda, ze śniadaniem.

Szerokiej drogi
JD

"Z leksza" przydrogawo :/
W zeszłym roku spałem w Pasohlavkach - z 10km przed Mikulovem - płaciłem chyba 200KC za 2 osoby :)
Warunki komfortowe nie były ale wszystko ładne i czyste :)
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 06.09.2005 21:30

niestety prace cały czas.......korki i dopiero w maju przyszłego roku bedzie już dwupasmówka
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 06.09.2005 22:06

...to zależy od pory dnia...wracaliśmy w maju z Cro i była TRAGEDIA...

...drugi raz jadąc na początku sierpnia, udało się przemknąć bez większych problemów...objazd jest ale jakoś poszło...:D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 06.09.2005 23:02

Tomk, z tego co wiem wykopki są tylko na odcinku Bielsko-Cieszyn. Wcale nie musisz tamtędy jechać, w Katowicach zamiast prosto 86-ką dawaj króciutki kawałek autostradą w prawo i na 81 przez Żory i Skoczów. W ten sposób omijasz rozkopany odcinek.
pzdr i sretan put!
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 07.09.2005 08:54

Droga rozkopana, korki potężne...
Zgadzam się z przdmówcą- z Katowic kierunek Skoczów/Wisła, za Pawłowicami skręcić na Cieszyn (przez miejscowośc Pruchna, lub trochę dalej przez Bąków)- korków brak, robót tyz ;)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone