Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy mogę wynająć swój jacht w Chorwacji znajomym??

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
brokers7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brokers7 » 26.10.2009 12:49

mirko napisał(a):Rejestrowacz jacht na banderę CH.

http://www.crs.hr/hrv/prviupis.asp

Zgodnie z informacjami, dotyczącymi rejestracji firmi, są dwie możliwości:

1. Rejestracja firmy (przez adwokata) 21000kn koszt depozytu + 6000kn koszt adwokata.
2.Jahtu sprzedać (fikcyjne) spółki do czarteru.

Myślę, że najlepiej skontaktować się z prawnikiem w Chorwacji.

:?

A jak mam znajomego Chorwata?? Pracuje u nas w firmie taki jeden Dragon z Crikvenica. Mógłbym z nim coś w tym temacie załatwić??
brokers7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brokers7 » 26.10.2009 13:20

1. Rejestracja firmy (przez adwokata) 21000kn koszt depozytu + 6000kn koszt adwokata.

Ma Pan może jakieś namiary na takiego prawnika w okolicach Baśka Voda??
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.10.2009 13:37

brokers7 napisał(a):

Jest Internet, to chyba żaden problem znaleźć prawnika ...
W j.chorwackim adwokat to odvjetnik. Wrzuć zatem w net hasło odvjetnik makarska (ponieważ większe miasteczko w okolicy, która Cię interesuje, to Makarska i raczej tam bym poszukiwała)....i gotowe.
Pozdrawiam
brokers7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brokers7 » 26.10.2009 14:10

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
brokers7 napisał(a):

Jest Internet, to chyba żaden problem znaleźć prawnika ...
W j.chorwackim adwokat to odvjetnik. Wrzuć zatem w net hasło odvjetnik makarska (ponieważ większe miasteczko w okolicy, która Cię interesuje, to Makarska i raczej tam bym poszukiwała)....i gotowe.
Pozdrawiam

Po prostu pomyślałem o jakimś sprawdzonym w Państwa regionie. Zawsze to lepsza rozmowa.

W każdym razie bardzo dziękuję za ten słownik :-)
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 26.10.2009 14:15

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Prawnicza nomenklatura nie jest moja specjalnoscią, ale, moim zdaniem:
uredba- przepisy wykonawcze lub/i regulacja prawna
naredba - rozporządzenie, normatyw, akt normatywny

Članak - artykuł
točka - punk/paragraf
stavak - paragraf

zakon- ustawa

Dzięki.

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Co do ustawy, faktycznie w jej treści nie dopatrzyłam się ani słowa o tym, że na pokładzie musi być właściciel...ale może "czort tkwi" w przepisach wykonawczych i w interpretacji...

Wszystkie przepisy wykonawcze są dostępne na stronie Ministarstva Mora, Prometa i Infrastrukture i ja tam takich ograniczeń nie widzę. Gorzej może być z interpretacją na szczeblu Lučkoj Kapetaniji :D

Problem pytającego leży w czym innym. Użył słowa czarter, a to co chce zrobić nie jest czarterem w rozumieniu chorwackiego prawa.

pozdrav K
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 10.11.2009 22:59

wg mojej wiedzy mozesz udostępnić znajomemu swoją łódkę pod następującymi warunkami:
- nie będzie to odpłatna usługa (czarter)
- znajomy będzie mieć wszelkie wymagane przepisami uprawnienia (żeglarskie i VHF)
- nowa załoga zostanie dopisana do listy osób (Popis osoba) dołączanej do dokumentu potwierdzającego opłacenie pływania, a ilość osób nie przekroczy dozwolonej dla Twojego jachtu. Dopisanie nowych osób należy potwierdzić w Kapitanacie przed wypłynięciem

A co do ewentualnej rejestracji pod banderą chorwacką to chyba lepiej najpierw sprawdzić czy nie grozi w takim wypadku nowy podatek wprowadzony w Cro w tym roku.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_08_94_2361.html
Za jacht o wartości 50.000kn podatek (chyba od luksusu?) wynosi 13%, ale np przy 200.000 zł podatek wyniese już prawie 50%
brokers7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brokers7 » 11.11.2009 01:05

Korala napisał(a):wg mojej wiedzy mozesz udostępnić znajomemu swoją łódkę pod następującymi warunkami:
- nie będzie to odpłatna usługa (czarter)
- znajomy będzie mieć wszelkie wymagane przepisami uprawnienia (żeglarskie i VHF)
- nowa załoga zostanie dopisana do listy osób (Popis osoba) dołączanej do dokumentu potwierdzającego opłacenie pływania, a ilość osób nie przekroczy dozwolonej dla Twojego jachtu. Dopisanie nowych osób należy potwierdzić w Kapitanacie przed wypłynięciem

A co do ewentualnej rejestracji pod banderą chorwacką to chyba lepiej najpierw sprawdzić czy nie grozi w takim wypadku nowy podatek wprowadzony w Cro w tym roku.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_08_94_2361.html
Za jacht o wartości 50.000kn podatek (chyba od luksusu?) wynosi 13%, ale np przy 200.000 zł podatek wyniese już prawie 50%

Bardzo dziękuję za informację.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 11.11.2009 09:48

Ze zwyczajnego lenistwa nie chce mi się "kopać" po przepisach, ale "popis osoba" czyli lista załogowa (nie wiem, czy to "fachowa" polska nazwa w tym wypadku) ma też swoje ograniczenia (czasowe i ilości osób!) czyli przepisy określają, ile różnych osób w określonym czasie może znaleźć się na jednostce pływającej zarówno pod nieobecnosć jej właściciela, jak i w ogóle.
Pozdrawiam
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 11.11.2009 12:15

Też jestem leniwy, ale mam łatwiej, bo wiem gdzie szukać ;) :)

http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/nn-40 ... e-more.htm

Članak 8.
...
Ukupan broj osoba navedenih na Popisu osoba ne može biti veći od dvostrukog kapaciteta uvećanog za 30% jediničnog kapaciteta plovila.
...
Popis osoba jest poimenični popis osoba koje u razdoblju valjanosti vinjete mogu boraviti i ploviti na plovilu iz članka 1.

Članak 7.
...
Rok valjanosti vinjete je godina dana od dana izdavanja, a za jedno plovilo godišnje se može izdati samo jedna vinjeta.

pozdrav K

PS. Lista załogi to popis posade i putnika (Članak 4) . Popis osoba nie ma swojego odpowiednika chyba nigdzie poza Chorwacją i nie bardzo wiadomo jak to nazwać. Ja to nazywam po prostu listą osób.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.11.2009 19:53

czesc namiat cie tutaj bombardowac nepewnim informacjami proponuje sie skontaktowac z panem ktory sprzedal duzo jachtow polskich w Chorwacji, ktory ma swoje jachti i ktory winajmuje. Pan Marek Stryjecki plinie po Adriatyku jusz ponad 10 lat, wistepuje na regatach i zna przepisi.
Niestety znam tylko nazwe jego firmy: odisej-yachting
Sprubuj go odszukac i sie w kontaktach powolaj na mnie.
Pozdrawim Leon
Odpisz o efektach rozmowy
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 14.11.2009 11:16

mariusz nowak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz nowak » 05.01.2010 13:17

sprawa jest bardzo skomplikowana, to nie unia-sprawy dla nas proste są w chorwacji ,,,,troszkę ,,,,bardziej zawiłe.
razem z kolegami próbowałem kupić parcelę-szok w przepisach.
proponuję poczekać aż chorwacja będzie w uni a teraz spisać umowę najmu.
pozdrawiam mn.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.01.2010 13:34

mariusz nowak napisał(a):sprawa jest bardzo skomplikowana, to nie unia-sprawy dla nas proste są w chorwacji ,,,,troszkę ,,,,bardziej zawiłe.
razem z kolegami próbowałem kupić parcelę-szok w przepisach.
proponuję poczekać aż chorwacja będzie w uni a teraz spisać umowę najmu.
pozdrawiam mn.

Od maja zeszłego roku obywatele krajów Unii nie mają już problemów z kupnem parceli i nieruchomości z RH.
Pozdrawiam
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 31.01.2010 21:14

W przypadku jachtów pływających po wodach chorwackich pod obcą banderą konieczne jest posiadanie 12-miesięcznej winiety. Jest to obowiązkowe dla wszystkich jednostek od 3m dł. i kosztuje przykładowo:
3m - 140 kn
4m - 210 kn
5m - 280 kn
7m - 525 kn
8m - 630 kn
9m - 735 kn
10m - 840kn

aż do 1750 kn pow. 30m. (dane z 2005r).

W ramach winiety przez jacht może się "przewinąć" do 2,3* max. ilość osób na jaką jacht jest zarejestrowany (nie wliczając dzieci do lat 12, zaokrąglając w górę czyli dla jachtu 8-osobowego może być max 19 osób).
Przy każdej zmianie stanu załogi konieczne jest wystawienie nowej listy załogi. Koszt wystawienia dokumentu, to 90 EUR dla jachtów do 40stóp dł
gości i 180 EUR dla jachtów większych (w każdym razie tyle kasują chorwackie firmy czarterowe, więc zakładam że obcokrajowcy też tyle muszą płacić).
Ostatnią opłatą o której mi wiadomo jest podatek klimatyczny, o który zapewne upomni się kapitanat portu w którym wystawiana będzie lista załogi. Do roku 2009 podatek ten był wliczany do kosztów postoju, ale ostatnio przepisy zmieniły się i teraz pobiera się go na początku rejsu.
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 01.02.2010 12:54

KonJarek napisał(a):Przy każdej zmianie stanu załogi konieczne jest wystawienie nowej listy załogi. Koszt wystawienia dokumentu, to 90 EUR dla jachtów do 40stóp dł
gości i 180 EUR dla jachtów większych (w każdym razie tyle kasują chorwackie firmy czarterowe, więc zakładam że obcokrajowcy też tyle muszą płacić).
Ostatnią opłatą o której mi wiadomo jest podatek klimatyczny, o który zapewne upomni się kapitanat portu w którym wystawiana będzie lista załogi. Do roku 2009 podatek ten był wliczany do kosztów postoju, ale ostatnio przepisy zmieniły się i teraz pobiera się go na początku rejsu.

Pomieszałeś to co kasują firmy czarterowe z tym co obowiązuje właścicieli jachtów.
Wymagane jest wykupienia zezwolenia na pływanie po wodach Chorwacji, a nalepka /winieta jest potwierdzeniem jego oplacenia.
Wszystkie osoby pływające na jachcie (w ramach dozwolonej ilości) muszą być wpisane na listę osób (Popis osoba) Taką listę dołącza kapitanat do dokumentu o którym mowa wczesniej.
Gdy na jacht ma wsiąść osoba której nie ma na tej liście, listę należy uzupełnić w najbliższym kapitanacie.
Kolejnym dokumentem, który nie jest wszędzie wystawiany (zależy od widzimisię kapitanatu) jest lista załogi (Crew List)
Wpisuje się na nią osoby które faktycznie w danym rejsie są na pokładzie jachtu. Lista ta jest obligatoryjna przy przekraczaniu wypływaniu bądź wplywaniu na wody terytorialne Cro.
Za zmiany w liście osób i liście zalogi nie są pobierane w kapitanacie żadne opłaty!
Firmy czarterowe zrobiły sobie z tego dodatkowe źródło dochodów.

Opłata klimatyczna pobierana jest w marinie w której na stałe stoi jacht wraz z oplata roczną za postój. Płacimy także tą opłatę w każdej odwiedzanej marinie.

Dodatkowo od jakiegoś czasu wymagane jest zameldowanie na pobyt czasowy po przyjeździe do Cro. To równiez załatwia się w marinie w której zaczynamy rejs lub w której stoi jacht. Niektóre mariny nie chca potwierdzać zameldowania, bądź żądają oplat (kilka euro) za wystawienie takiego dokumentu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Czy mogę wynająć swój jacht w Chorwacji znajomym?? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone