Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy mieliście taki przypadek w Austri

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lisartur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisartur » 20.08.2012 13:08

Dojechaliśmy do Wiednia koło 22 był korek może z 10km droga 3 pasmowa i w pewnym momencie auta zjeżdżały na lewy i prawy pas środkowy zostawiając pusty no to myślę mam wolne to rura a tu na mnie trąbią i blokują mnie nie wiedziałem o co chodzi po jakimś czasie zjechałem w końcu na prawy pas ale środek cały czas był wolny
Czy wiecie o co im chodziło ? :) Czy mieliście coś podobnego?
no_fear
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) no_fear » 20.08.2012 13:14

lisartur napisał(a):Dojechaliśmy do Wiednia koło 22 był korek może z 10km droga 3 pasmowa i w pewnym momencie auta zjeżdżały na lewy i prawy pas środkowy zostawiając pusty no to myślę mam wolne to rura a tu na mnie trąbią i blokują mnie nie wiedziałem o co chodzi po jakimś czasie zjechałem w końcu na prawy pas ale środek cały czas był wolny

ehhh ręce opadają :|
masz farta, że nie capnęła Cię policyja :papa:

wolny pas dla karetek itp...
Toro
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toro » 20.08.2012 13:17

Austria dla zwiększenia bezpieczeństwa na autostradach i dwujezdniowych drogach ekspresowych wprowadziła obostrzenia w sytuacji gdy na drodze pojawia się korek. Od 1 stycznia 2012 roku niezależnie od tego czy w pobliżu przejeżdża pojazd ratunkowy czy też nie - stojąc w korku będziemy musieli trzymać się pewnych reguł. Wg nowego prawa każdy kierujący będzie musiał się poruszać boczną krawędzią jezdni tworząc swego rodzaju tunel, przez który w razie wypadku poruszać się będą pojazdy ratunkowe. Każdy z kierowców będzie musiał zwracać uwagę na zachowanie odpowiedniej odległości przed pojazdem go poprzedzającym.

System poruszania się na autostradach i dwujezdniowych drogach ekspresowych w korkach posiada dwa warianty:

Dwa pasy w jednym kierunku:
Poruszając się lewym pasem jezdni powinniśmy zjechać możliwie najdalej lewej krawędzi jezdni poruszając się lewym poboczem. W momencie poruszania się prawym pasem zjeżdżamy oczywiście na pobocze znajdujące się po prawej stronie naszego pojazdu. Nowy system poruszania się dotyczy zarówno kierowców samochodów osobowych, motocyklistów, kierowców autobusów i ciężarówek.

Trzy lub więcej pasów w jednym kierunku:
Dla kierowców poruszających się lewym pasem jezdni całość procedury pozostaje bez zmian, natomiast dla pojazdów znajdujących się na pozostałych pasach ruchu obowiązuje system zastosowany dla pojazdów poruszających się prawym pasem, tzn. wszystkie pojazdy muszą poruszać się możliwie najbliżej prawej krawędzi jezdni.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 20.08.2012 13:32

Praktycznie przy każdym wjeździe na autostradę są znaki informujące o tym przepisie ilustrujące zachowanie kierującymi pojazdami
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.08.2012 13:35

Tak to jest jak się nie czyta forum
;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.08.2012 14:12

lisartur napisał(a): to myślę mam wolne to rura a tu na mnie trąbią i blokują mnie

Że też tylko Polak tak pomyślał...
boro2511
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boro2511 » 20.08.2012 14:44

Samo to,że wszyscy się tak zachowywali powinno skłonić do króciutkiej refleksji-"...po coś to robią..."-i zrobić to samo, eh...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.08.2012 14:47

no_fear napisał(a):ehhh ręce opadają :|
masz farta, że nie capnęła Cię policyja :papa:

wolny pas dla karetek itp...

A ja myślę, że szkoda, że go nie capnęła!

Jakby taki jeden czy drugi zapłacił z 500 euro mandatu, to by się nauczyli czytać przepisy krajów, do których się jedzie.
luckyboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luckyboy » 20.08.2012 14:49

Wstyd mi za rodakow takich jak Ty. Chyba powinny byc jakies certyfikaty na opuszczanie kraju :-)
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 20.08.2012 14:49

uwaga-wazne-droga-ratunkowa-w-austrii-t35669.html

Czytanie nie boli! Myślenie też bywa przydatne. I może uchronić przed zrobieniem czegoś, delikatnie mówiąc, głupiego...

Dołączył kolega lisartur do niechlubnego grona kierowców z Czech i Niemiec, którzy wk... mnie do białości, kiedy ładowali się środkiem Drogi Ratunkowej, jakby wszyscy inni na autostradzie specjalnie dla nich robili wolny przejazd...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 20.08.2012 14:55

Chłopaki co tak jedziecie po lisartur , jak po "łysej kobyle".....nie bronię go ......bo odje.... babola.
Będzie miał nauczkę , każdy czasem nie pomyśli i odpi......coś głupiego.
Zdarza się........

Pozdrav
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 20.08.2012 14:55

Temat jest czy mieliśmy taki przypadek w Austri
Odpowiedz jest
Tak spotkaliśmy się z takim zachowaniem jak opisałeś
lisartur napisał(a):Dojechaliśmy do Wiednia koło 22 był korek może z 10km droga 3 pasmowa i w pewnym momencie auta zjeżdżały na lewy i prawy pas środkowy zostawiając pusty no to myślę mam wolne to rura a tu na mnie trąbią i blokują mnie nie wiedziałem o co chodzi po jakimś czasie zjechałem w końcu na prawy pas ale środek cały czas był wolny

Mieliśmy taką sytuacje i zachowaliśmy sie tak jak inni i zrobiliśmy miejsce(ty już tez wiesz ze masz tak zrobi kolejnym razem)
Proponuje zakończy temat
boro2511
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boro2511 » 20.08.2012 14:57

PabloX napisał(a):Dołączył kolega lisartur do niechlubnego grona kierowców z Czech i Niemiec, którzy wk... mnie do białości, kiedy ładowali się środkiem Drogi Ratunkowej, jakby wszyscy inni na autostradzie specjalnie dla nich robili wolny przejazd...

No może kolega PabloX "poszedł" teraz nieco za ostro, w każdym razie opisywana tu sytaucja nie należała do tych za którą klepie się po plecach ze stwierdzeniem "nic się nie stało" albo "no to ładnie poszedłeś po bandzie". Należy chyba przyjąć,że lisartur poprostu nie wiedział, nie zorientował się i głupio wyszło. Teraz napewno już zapamięta :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.08.2012 15:02

boro2511 napisał(a): Należy chyba przyjąć,że lisartur poprostu nie wiedział,

Dokładnie tak jak napisałeś: nie wiedział!

I w takim wypadku nie powinien w ogóle do Austrii wjeżdżać! Bo potem wstyd że znów Polak coś odwalił!

Ciekawe, czy gdyby mu np. na Słowacji prawko zabrali za 0,2 promila alkoholu (u nas dopuszczalne, na Słowacji nie), to też by się tłumaczył, że nie wiedział.

Zasada jest prosta: jedziesz do jakiegoś kraju - naucz się ich przepisów!
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 20.08.2012 15:08

Nie czuję, żebym "poszedł za ostro"... ani bardzo, ani nawet nieco... Droga Ratunkowa jest fajnym patentem, sprawnie idzie jej tworzenie, a potem środkiem sunie jakiś .... ......, któremu się wydaje, że to dla niego? Że wszyscy inni są głupkami, którzy się tłoczą po bokach, kiedy środek wolny? Widuję podobne akcje na polskich drogach w takie dni jak wczoraj, kiedy są mega korki, a co pewien czas jakiś idiota wyprzedza po kilka samochodów, ryzykuje czołówkę z nadjeżdżającymi z naprzeciwka i liczy, że przecież zawsze ktoś go dalej wpuści.
A potem przenoszą takie zachowania poza Polskę i robią obciach wszystkim, którzy na rejestracji mają "PL".
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone