Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Makarska jest droższa?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
iap11
Globtroter
Czy Makarska jest droższa?

Nieprzeczytany postnapisał(a) iap11 » 31.01.2013 21:24

Jak w temacie, czy Makarska jest droższa od innych miejscowości typu Trogir, Ciovo itp. Wydawało by się że im więcej ludzi tym niższe ceny (konkurencja). Z drugiej jednak strony....popularność może przekładać się na wyższe ceny (apartamenty, jedzenie, restauracje, życie i potrzeby codzienne).
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 01.02.2013 08:48

Apartamenty są droższe, ale jest bardzo duży wybór restauracji co przekłada się na ceny.
W 2012 właśnie to podobało nam się w Makarskiej. Bardzo dużo atrakcji dla dzieci i nie tylko. Ceny chyba jak nad Bałtykiem. Tylko znaleźć tanią kwaterę jest ciężko. Za studio 3 os.(klima) 350m od plaży 55euro w środku sezonu. Lecz przez biura podróży ciężko znaleźć w tej cenie.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.02.2013 13:15

Bylem tam w 2011 r. i nie zauważylem żadnych róznic cenowych pomiędzy Makarską a innymi miejscowościami. Ceny apartamentów normalne (o ile nie ma się wymagań typu 100 m od brzegu), w restauracjach też. Na pewno sporo taniej niż np. w Basce na Krku. Ja jeżdżę co prawda w ciemno, ale często przeglądam w necie strony z noclegami i Makarska jest na tym samym mniej więcej poziomie co inne miejscowości.

Za to główna zaleta Makarskiej to łatwość znalezienia apartamentu - jest tego mnóstwo i w ogóle nie trzeba szukać, bo właściciele sami zaczepiają na ulicach i oferują noclegi.
barteq_lodz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) barteq_lodz » 02.02.2013 22:30

W przypadku Makarskiej ceny są mocno zróżnicowane:
- apartament - cena indywidualna i uzależniona od potrzeb - moim zdaniem nie odbiega od cen w innych dalmatyńskich miastach. W sezonie na "Zelence" ceny zaczynają się od 35-40 E za studio
- sklepy - tu akurat można zrobić tańsze zakupy w dużych marketach (Kerum, Lidl)
- jedzenie w restauracjach - wybór przebogaty, najdrożej przy promenadzie, choć kilkadziesiąt metrów od niej można zjeść pyszny zestaw grilowana makrela + frytki + surówka za 40 kun. Konkurencja wymusza spadek cen w miejscach oddalonych od punktu "0"

P.S. "Za to główna zaleta Makarskiej to łatwość znalezienia apartamentu - jest tego mnóstwo i w ogóle nie trzeba szukać, bo właściciele sami zaczepiają na ulicach i oferują noclegi." - z tym akurat nie mogę się zgodzić jeśli jedziesz w szczycie sezonu. W ubiegłym roku na przełomie lipca i sierpnia musieliśmy się sporo naszukać wolnych miejsc w odpowiadającym nam przedziale czasowym i kwotowym. W agencjach robili wielkie oczy gdy usłyszeli, że przyjechaliśmy w ciemno :)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 03.02.2013 12:34

Wg. mnie Makarska to rozsądny wybór - argumenty są powyżej.
Ceny na pewno konkurencyjne w stosunku do innych miejscowości riviery makarskiej.
Porównując z Trogirem czy Ciovo - jest drożej - ale im bardziej na południe tym drożej ;)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 03.02.2013 16:21

Apartamenty droższe to na pewno,ale czy im dalej na południe tym drożej to bym polemizował chyba,że Dubrownik.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 04.02.2013 00:18

Chorwacja podlega tym samym regułom kraju popularnego w sezonie letnim co inne takie kraje.
Miejsca popularne ale mające renomę i uznawane jako wyjątkowo ładne (np. ze względu na położenie) zawsze mają wzięcie i jakieś wyróżniki wpływające na ceny. Posiadają większe zaplecze i więcej oferują turystom, także ostatecznie- nawet gdy ceny samych noclegów są na zbliżonym poziomie- to reszta tego co oferuje miejscowość (wypożyczalnie szybkich łodzi motorowych, skuterów, banany, lepsze knajpy, dyskoteki itd.) wyciska z nas więcej pieniędzy.
Nie bez znaczenia jest też ilość obiektów o wyższym standardzie niż średni. Hotele i pensjonaty oferują więcej niż rodzinny apartman. I to ma przełożenie na to, co nazywamy średnimi cenami w danym miejscu.
Większość z nas interesuje się apartmanami a nie wyższym komfortem i luksusami. Jednak to one decydują o poziomie i klasie miejsca w znaczeniu miejsca dla przyjezdnych z bogatej zagranicy.
emi13214
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi13214 » 06.02.2013 16:43

Zarezerwowałam sobie apartament w Makarskiej poprzez biuro podróży w październiku, na początku nowej oferty i otrzymałam z tego tytułu 30% rabatu. Przy rezerwacji wpłaciłam 50% ceny oraz otrzymałam gwarancję rezygnacji bez podawania przyczyny na 21 dni do wyjazdu. W lipcu zapłaciłam pozostałą kwotę i w ten sposób miałam opłatę rozłożoną na raty a za cenę 40 euro otrzymałam piękny apartament z klimatyzacją, pełnym wyposażeniem , 150 metrów od plaży.
Z zakupem obiadków nie ma problemu, gdyż idąc promenadą w stronę portu jest ogromny wybór knajpek, konob i pizzerii z pełną różnorodnością cenową oraz lokalnymi promocjami cenowymi(niedrogie prżene lignje - pychota, ogromne pizze za 30 kuna ).
Śniadanka niedrogo kupowane w pobliskim markecie Kerum.
Naprawdę ten pobyt nie kosztował mnie drożej niż poprzednie np. w Kvarnerze ( Krk).

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone