Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy macie strony o faunie morskiej?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
meeg
Cromaniak
Czy macie strony o faunie morskiej?

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 08.09.2003 08:36

Witam.

Czy macie może namiar na jakieś strony z opisem fauny chorwackiego adriatyku? Jestem ciekawa czym są "stwory" które widziałam w wodzie, a jeszcze bardziej ciekawi mnie to co widziałam w niej nocą.

meeg
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 21.10.2003 14:44

No właśnie
Ja też jestem ciekaw jak nazywa się stworzenie, które widziałem i nawet wyciągnąłem z wody. Wyglądało to jak wieeeeeelka pijawa, leżąc na dnie miała ok. 35 cm długości i 10 cm średnicy. Po wyciągnięciu skurczyła się do ok. 20 cm. Nie wiadomo gdzie miało toto początek a gdzie koniec.
Spód był trochę jaśniejszy od grzbietu i miał mnóstwo takich małych wypustek (pewnie do pełzania po dnie). Wyglądało dość ochydnie i nie miałem odwagi dotknąć tego zwierza.

Pozdrowienia
Sławek K
petris
Cromaniak
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 21.10.2003 16:21

strzykwa :lol: [/b]
co miales z zoologi w szkole podstawowej? :?: :?:

/

/

/
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 21.10.2003 17:15

Czy to chodzi o takie jakby"wielkie" ....KUPY.Jak się to wyciągnęło to sikało wodą. :roll:
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 22.10.2003 14:52

Drogi SZOP-ie

Miło mi, że nie tylko ja nie wiedziałem jak nazywają się te stworzenia, o których mowa. Na pewno jest jeszcze wiele żyjątek, których w naszym Bałtyku nie można zobaczyć a dzięki forum je poznajemy chociaż nazwy znamy ale gorzej z rozpoznaniem wyglądu.

Drogi petris

Ten sarkazm jest zupełnie niepotrzebny.
Mam nadzieję, że Twoja wiedza jako eksperta nie kończy się wyłącznie na poziomie szkoły podstawowej i nie jest to jedyna rzecz, którą zapamiętałeś i pragniesz się tym teraz chełpić.
Słowo strzykwa nie jest mi oczywiście obce i nawet jeżeli było o tym w szkole podstawowej to tylko hasłowo i nie brali nas z tego powodu w ramach lekcji zoologii nad ciepłe morza w celu prezentacji.
Przykro mi, że to forum mające skupić ludzi o pdobnych zainteresowaniach, którzy pragną wymienić opinie, doświadczenie, poszerzyć swoją wiedzę i wyjaśnić wątpliwości staje się dla niektórych areną zarozumialstwa, pychy i buty.
Zdaję sobie sprawę z tego, że tytuł eksperta niektórzy osiągają ilością napisanych postów, a nie inteligencją i wiedzą.
Ci, którzy mają do przekazania wartościowe informacje najczęściej są bardzo skromni i życzliwi. Wypowiadają się wtedy, kiedy wnoszą coś konstruktywnego do dyskusji.
No, ale w każdym stadzie znajdzie się jakaś czarna strzykwa, o przepraszam - owca.

Pozdrowienia
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 22.10.2003 15:42

To chyba jednak nie są strzykwy,a przynajmniej zdjęcia takowych,które znalazłem w sieci nie przypominają osobnika wyłowionego przeze mnie...Więc co to było?Faktycznie,obrzydzenie nie pozwoliło mi tego dotknąć ręką,ale wyłowiłem TO siatką i dotknąłem patykiem-sikało wodą.Leży To na dnie,bez ruchu,kolor ciemno-brunatny(może czarny).Może jednak ktoś wie,bo ja nie wiem czy się TEGO bać,czy nie... :? Pozdrawiam
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 22.10.2003 16:58

ja bym tego do rąk nie wzioł, a co do tytułu "ekpert" to zgadza się że jest od dodawany dzięki dużej ilości napisanych postów, ale czy były one (posty) konkretne i życzliwe to można sprawdzić klikając "zobacz wszystkie posty", ale to tak na marginesie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2003 20:20

My z kolegą nazwaliśmy toto...kupal :lol: :lol:
(swojego stopnia z zoologii nie pamiętam już dzisiaj :wink: )
Pzdr
petris
Cromaniak
po prostu temat

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.10.2003 19:23

slawekk napisał(a):Drogi SZOP-ie

Miło mi, że nie tylko ja nie wiedziałem jak nazywają się te stworzenia, o których mowa. Na pewno jest jeszcze wiele żyjątek, których w naszym Bałtyku nie można zobaczyć a dzięki forum je poznajemy chociaż nazwy znamy ale gorzej z rozpoznaniem wyglądu.

Drogi petris

Ten sarkazm jest zupełnie niepotrzebny.
Mam nadzieję, że Twoja wiedza jako eksperta nie kończy się wyłącznie na poziomie szkoły podstawowej i nie jest to jedyna rzecz, którą zapamiętałeś i pragniesz się tym teraz chełpić.
Słowo strzykwa nie jest mi oczywiście obce i nawet jeżeli było o tym w szkole podstawowej to tylko hasłowo i nie brali nas z tego powodu w ramach lekcji zoologii nad ciepłe morza w celu prezentacji.
Przykro mi, że to forum mające skupić ludzi o pdobnych zainteresowaniach, którzy pragną wymienić opinie, doświadczenie, poszerzyć swoją wiedzę i wyjaśnić wątpliwości staje się dla niektórych areną zarozumialstwa, pychy i buty.
Zdaję sobie sprawę z tego, że tytuł eksperta niektórzy osiągają ilością napisanych postów, a nie inteligencją i wiedzą.
Ci, którzy mają do przekazania wartościowe informacje najczęściej są bardzo skromni i życzliwi. Wypowiadają się wtedy, kiedy wnoszą coś konstruktywnego do dyskusji.
No, ale w każdym stadzie znajdzie się jakaś czarna strzykwa, o przepraszam - owca.

Pozdrowienia

biala

nie- blondynka- swietny pomysl z ta skromnoscia i zyczliwoscia, forum moze tez uczyc pisac na poziomie szkoly podstawowej a ja mam pyche zaroz umialstwo i bute, skonczylam podstawowa szkole i uczylam sie o amebach. :twisted: punkty zdobylam bzdetami ,bije sie w piersi :twisted:
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 24.10.2003 23:29

Może trochę zbyt impulsywnie zareagowałem, ale trochę się wściekłem.
Szanowna petris, przykro mi, że akurat na Ciebie popadło ale na tym forum coraz więcej pojawia się złośliwych odpowiedzi na pytania, może głupich i oczywistych dla niektórych. Nikt przecież nie jest omnibusem i chyba chodzi o to, żeby ten co wie napisał temu co nie wie.
Nie za bardzo podoba mi się traktowanie "nowych" na forum. Może nie wiedzą jeszcze jak się po nim poruszać, po co komentarze typu: to było przerabiane w zeszłym roku, albo - zajrzyj do historii. Czyż nie lepiej (nawet po raz kolejny) odpowiedzieć - to przecież tylko dobrze o nas świadczy, wzbudza sympatię i nawet stanowi pewne przypomnienie dla "starych" forumowiczów.
Mam nadzieję, że zakończymy ten nieprzyjemny wątek i powrócimy do właściwego tematu "fauna i flora ..."

meeg - sorry za wywody nie na temat.

Samych przyjemnych doznań i pozdrowienia.
slwekk
petris
Cromaniak
strzykwa

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 25.10.2003 15:10

slawekk napisał(a):Może trochę zbyt impulsywnie zareagowałem, ale trochę się wściekłem.
Szanowna petris, przykro mi, że akurat na Ciebie popadło ale na tym forum coraz więcej pojawia się złośliwych odpowiedzi na pytania, może głupich i oczywistych dla niektórych. Nikt przecież nie jest omnibusem i chyba chodzi o to, żeby ten co wie napisał temu co nie wie.
Nie za bardzo podoba mi się traktowanie "nowych" na forum. Może nie wiedzą jeszcze jak się po nim poruszać, po co komentarze typu: to było przerabiane w zeszłym roku, albo - zajrzyj do historii. Czyż nie lepiej (nawet po raz kolejny) odpowiedzieć - to przecież tylko dobrze o nas świadczy, wzbudza sympatię i nawet stanowi pewne przypomnienie dla "starych" forumowiczów.
Mam nadzieję, że zakończymy ten nieprzyjemny wątek i powrócimy do właściwego tematu "fauna i flora ..."

jestes mily! przepraszam za ta szkole podstawowa.ale czytajac forum nieraz wzbiera w czlowieku zlosliwosc,za niektore powtarzajace i durne pytania. no i niektorzy tez maja za bujna wyobraznie a to tez moze wyprowadzic z cierpliwosci.biala owca

meeg - sorry za wywody nie na temat.

Samych przyjemnych doznań i pozdrowienia.
slwekk
leon1

Nieprzeczytany postnapisał(a) leon1 » 25.10.2003 23:21

Witam kochanich Polakow,
zycie morskie lub flora i fauna jest moja praca i miloscia po zonie i dzieciach. Troszke na ten temat wiem ale jak Boga kocham na prawde mam zbit malo czasu a i moj polski jest skromni ze by wam tutaj o tym wiele pisac. To co opisujecie sa strzikwi. Rzeczewiscie nieciekawi organiz ale bardzo porziteczni poniewarz z dna zjadaja materija organiczna i w ten sposub "oczisczaja" dno morskie. Na dalekim wschodzie tym sie zajadaja bo uwarzaja ze ma wlasciwosci lecznicze, afrodizijakalne itd ale na to pacze z primruzeniem oba oka...Podobnie sa ksiazki dla nurkow w ktorich jest opisane troche zycie adriatyku w jeziku Polskim. Serdecznie pozdrawiam z Splitu Leon
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.10.2003 19:29

leon1 napisał(a):Witam kochanich Polakow,

No i jak tu nie lubić tego faceta :lol:
Pozdrowienia z Wrocka :D
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 28.10.2003 00:10

Już proponowałem:idealny materiał na konsula honorowego RP w Splicie!
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 02.03.2004 21:15

Rzeczewiscie nieciekawi organiz ale bardzo porziteczni poniewarz z dna zjadaja materija organiczna i w ten sposub "oczisczaja" dno morskie

Ja te dziwne stworzonka widywałam tylko tam gdzie woda nie była krystaliczna...rejon Splitu i Trogiru. Poprostu na dnie było ich mnóstwo....
Może działają jak filtr lub odkurzacz!

p.s. ..... chyba podzielam obawy pozostałych co do ewentualnych doznań przy dotyku....więc poprzestałam na oglądaniu ich pod wodą!
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone