Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy ktoś zna przepis: na višnjevacę, travaricę

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 04.08.2014 18:31

Przywiozłem z wakacji rakiję, a ponieważ jest bardzo ognista chciałbym ją wykorzystać do zrobienia višnjevacy, medvicy czy travaricy. Czy ktoś ma dobry chorwacki przepis :?:
Na forum nie udało mi się znaleźć.
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 04.08.2014 18:43

Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 04.08.2014 18:56

Dziękuję za przepis na travaricę. :D
A może ktoś podrzuci na višnjevacę :?:
Nasz gospodarz podał nam (dość ogólny) przepis na miodówkę: 2l rakiji + 1 kg miodu + skórka z cytryny (tylko żółta wierzchnia warstwa). Wymieszać odstawić, żeby się przegryzło. W zależności od miodu można uzyskać inny smak. :P
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 06.08.2014 11:46

Czekam na odpowiedź - czy nikt nie zna przepisu na chorwacką wiśniówkę :?: albo jest to tajemnica narodowa :?: :wink:
P.S. Wiśnie nie mogły długo czekać - więc zasypałem je cukrem wg polskiego przepisu, ale może ciąg dalszy przepisu będzie wg wzoru chorwackiego ...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.08.2014 12:37

Marko66 napisał(a):Czekam na odpowiedź - czy nikt nie zna przepisu na chorwacką wiśniówkę :?: albo jest to tajemnica narodowa :?: :wink:
P.S. Wiśnie nie mogły długo czekać - więc zasypałem je cukrem wg polskiego przepisu, ale może ciąg dalszy przepisu będzie wg wzoru chorwackiego ...

Jak możesz to słoik z wiśniami trzymaj na parapecie okna, tak aby słoneczko na nie padało. :D Gdy wiśnie puszczą już sok (powinno wystarczyć 2 tygodnie) wlej do słoika z wiśniami i sokiem rakiję, odstaw do ciemnego miejsca ( słoik zamknij oczywiście) :) , niech to się przegryzie.

Za jakiś czas napisz do mnie na priva to powiem Ci co robić dalej.

To jest mój sposób, chorwackiego przepisu nie znam. :D

P.S. Mam nadzieję, że większość wiśni w słoiku jest wydrylowanych.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 06.08.2014 13:41

krakuscity napisał(a): niech to się przegryzie.

krakuscity napisał(a):powiem Ci co robić dalej.

no chyba tylko wypić :lool: :wink:
taka wiśnióweczka na rakiji palce lizać :hearts: :smo:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.08.2014 13:50

fiolek napisał(a):no chyba tylko wypić :lool: :wink:

Wcześniej trzeba dodać jeszcze spirytus ( jak już się z rakiją owoce i sok przegryzą) więc nie tak szybko będzie gotowa. :D

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone