Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy ktoś może wie, może Leon ????

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bruno
Cromaniak
Czy ktoś może wie, może Leon ????

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 03.09.2002 06:57

Czy ktoś może wie co to za budynek znajdujący się na wzgórzu nad Dubrownikiem. Bardzo jestem tego ciekaw, czy można tam dojechać bo widoki z tamtąd są napewno extra
Pozdrawiam
robertkraków
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertkraków » 03.09.2002 13:23

z tego co się orientuję to jest budynek po stacji narciarskiej. widziałem tam pozostałości po wyciągach narciarskich
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 05.09.2002 09:01

Robercie z krakowa co jak co ale twoja wiypowiedz jest chiba najlepsza ze wszistkich perel na tym forum)))))) smiejemi sie w praci do lez tym bardziej ze jest tutej ze mna pare osub z Dubrownika ))))))
Bila kiedisz tam forteca twierdza obrona ktora w tim celu sluzila i w ostatniej wojnie. Tam bila ostatnia linija obroni Dubrownika. Wyciang sluzil do wiciagania turistow ze wzglendu na widok i inne atrakcje turisticzne kture tam bile
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 05.09.2002 09:18

Leon wielkie dzięki, sam się zastanawiałem co by ci narciarze tam robili :D :D .
Jeszcze jedno te wyciągi widziałem ale mam pytanie czy można tam wjechać samochodem czy są jakieś opłaty za to, a jeśli nie można tam wjechać autem to ile kosztuje ten wyciąg i skąd on prowadzi
A podstawowe pytanie czy można wogóle tam wejść (teren wojskowy)

Dużo tych pytań ale tak mnie to zainteresowało że w przyszłym roku chciałbym tam podjechać bo widoki skoro z Jardańskiej są fajowe to z tamtąd musi być super.
Pozdrówka
Amar
Globtroter
wyciąg w Dubrovniku

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amar » 05.09.2002 10:36

Z tego co mi powiedział "mój" gospodarz i facet z biura informacji turystycznej, a także z własnych obserwacji, to:
- wyciąg nie działa od wojny,
- przy parkingu ( w stronę dubrovnika jadąc od cavtat, przed zjazdem do miasta) są schodki, dosyć zapuszczone, ale konsekwentnie wiodące w górę. Weszliśmy trochę na tę górę, ale niestety nie na szczyt, żadnych wojskowych ostrzeżeń nie widzieliśmy, co nie znaczy, że można tam łazić (miny? ;-))
- szczytem biegnie granica z BiH, więc pewnie jakieś ograniczenia są.
Jak ktoś był na górze niech się podzieli informacjami, chętnie też tam się wybiorę...
pzdr,
robertkraków
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertkraków » 05.09.2002 13:01

sorki wielkie za tego posta o wyciągach narciarskich. zostawiłem komputer zalogowany na forum a reszta to już mój kochany braciszek
michal_k
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal_k » 07.09.2002 17:36

Leon napisał(a):Robercie z krakowa co jak co ale twoja wiypowiedz jest chiba najlepsza ze wszistkich perel na tym forum)))))) smiejemi sie w praci do lez tym bardziej ze jest tutej ze mna pare osub z Dubrownika ))))))
Bila kiedisz tam forteca twierdza obrona ktora w tim celu sluzila i w ostatniej wojnie. Tam bila ostatnia linija obroni Dubrownika. Wyciang sluzil do wiciagania turistow ze wzglendu na widok i inne atrakcje turisticzne kture tam bile

No Leon nie wiem czy biroąc pod uwage pogode jaka była tego lata w Chorwacji, nie należało by tego wyciągu szybko odbudować. Można by zrobić niezłą kase w zimie. Już widze te reklamy polskich biur podróży "DUBROWNIK- CHORWACKIE ZAKOPENE" albo włoskich" CORTINA ADRIATYKU". Tłumy Włochów płynąćę promami Jadroliniji z Bari i ANKONY. Można by zorganizować regaty bojerowe dookoła Korczuli. W górach w okolicy Splitu też można by wybudowac pare wyciągów. Tylko co by zrobili biedni Włosi jak by im uciekinierzy z Albanii zaczęli na piechote przechodzić. Ech ten braciszek ... :lol:

Michał
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 09.09.2002 10:10

bilo bi dobre dla tych co uprawiaja para...cos tam ale ze wzglendu na niedaleke lotnjisko jest to niemozliwe.
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 07.06.2005 18:45

Będzie ponownie uruchomiona kolejka linowa na górę Srdj w Dubrowniku. Podjęto już decyzje (www.chorvatsko.cz dział Aktuality, informacja z 18.03.2005 r.). To dopiero będzie atrakcja, nowoczesna kolejka budowana przez Austriaków.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko