Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy ktoś może mi pomóc trasa Kielce - Budapeszt - Vodice

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lisartur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisartur » 11.07.2011 07:26

Witam
Czy ktoś z Was jechał tą trasą może już w tym roku
mam kilka pytań
1. Czy na Słowacji kupuję winietę i bez znaczenia czy jadę autostradą czy nie muszę ją mieć, czy kupuję ja tylko po to aby jechać autostradą
2. Jak wygląda na Węgrzech czy tam wystarczy sama winieta czy dodatkowo opłaty za autostrady

Jeżeli ktoś jechał tą trasą proszę o przybliżone koszty jakie są związane z opłatami i czy jedziecie autostradami czy omijacie je bo nie opłaca się bo są zbyt krótkie

Dzięki wielkie za wszystko
PS. I jak to jest z paszportami vzy trzeba je mieć czy nie?
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 11.07.2011 07:44

Słowacja - opłaty za autostrady - winietka.
http://www.ndsas.sk/index/index.php
http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html
Węgry - opłaty za autostrady. Jak będziesz kupować winietkę np na stacji to nie dostajesz jej do ręki. Podpisujesz kwitek i Twój pojazd jest w systemie. Ja byłem w sumie 11 dni i kupiłem od razu 2 sztuki na 4 dni zaznaczając datę powrotu.
Ceny
https://www.virpay.hu/en/autopalya-matr ... on=ODk1Mzg

Oczywiście najlepiej jest kupić winietkę w danym kraju na stacji benzynowej.

Paszporty są Ci potrzebne bo na granicy UE tj węgiersko- chorwackiej sa kontrolowane. Poza tym w ośrodkach wymagają Twojego paszportu do rejestracji mieszkańca.
wojteK#
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteK# » 11.07.2011 07:52

Paszporty na wjazd do Chorwacji?
Byłem pewny że można wjechać na dowód...
Może ktoś mnie utwierdzić , bo nie chciał bym się wracać z pod granicy.
lisartur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisartur » 11.07.2011 08:01

No właśnie mam ten sam ból nie mam paszport a jadę za tydzień nie wiem czy urząd zdąży wyrobić bo złożyłem 28.06.2011
Proszę o jedno znaczą opinię
Czy ktoś z Was przejeżdżał na sam dowód?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 11.07.2011 08:05

Nie trzeba paszportów, by wjechać do Chorwacji.
Ale są sytuacje, w których paszport może się przydać, więc lepiej go mieć, niż nie mieć :-)
viggen_wawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 11.07.2011 08:06

lisartur napisał(a):No właśnie mam ten sam ból nie mam paszport a jadę za tydzień nie wiem czy urząd zdąży wyrobić bo złożyłem 28.06.2011
Proszę o jedno znaczą opinię
Czy ktoś z Was przejeżdżał na sam dowód?

Ludziska ten temat jest wałkowany od dłuższego czasu. Do Chorwacji można wjechać na dowód osobisty. Nie wiem, kto rozpuszcza plotki na tym forum, że tylko paszport uprawnia do przekroczenia granicy.
lisartur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisartur » 11.07.2011 08:07

Wiem że są sytuację
Wykupuję dodatkowe ubezpieczenie
Ale mnie chodzi czy mnie wpuszczą i wypuszczą z chorwacji na dowód
viggen_wawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 11.07.2011 08:17

lisartur napisał(a):Wiem że są sytuację
Wykupuję dodatkowe ubezpieczenie
Ale mnie chodzi czy mnie wpuszczą i wypuszczą z chorwacji na dowód

Nie stresuj się wpuszczą Cię. W ubiegłym roku na granicy SLO-HR podałem Pani celniczce i paszporty (Ci co mieli) i dowody. Bez problemu wjechaliśmy.
Wypuścili nas też.
Udanych wakacji.
lisartur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisartur » 11.07.2011 08:44

Dzięki wielki
Mam pytanko jeszcze jedno
Ludzi piszą że na Słowacji omijając autostradę banska bystrzyca zwolen
i jadą obok drogą
Czy to prawda że wtedy nie trzeba kupować winiety i czy to się opłaca czy nie ma co kombinować
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 11.07.2011 08:58

Prawda. Trzeba zjechać na drogę 69 równoległą do R1.
Nie opłaca się wydawać 7EUR; na 20km autostrady, bo tyle liczy ten płatny odcinek.
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 11.07.2011 09:14

Na głównej forum, w pierwszym dziale FAQ, czerwonymi literkami jest taki zapis:
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania.
Zaglądnij tu zanim zadasz pytanie. Być może temat był już omawiany i odpowiedź na Twoje pytanie już tu jest.

Po kliknięciu pojawia się zestaw pytań, na które już ktoś kiedyś udzielił odpowiedzi ... forum/viewforum.php?f=27

To tak tylko dla pytających, żeby ich ktoś nie wprowadzał w błąd :wink:
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 11.07.2011 09:22

Ja rozsiewam takie plotki bo tak mi się zdarzyło w tym roku. W moim przypadku padło pytanie o paszport. Też od Pani celniczki :) Do tego zażyczyła sobie otwarcia okna ( ciemna szyba w kombi ) i przeglądając paszporty oglądała czy się zgadza. Na 7 latka nie miałbym dowodu, że to moje a nie na handel :)
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta
trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 11.07.2011 10:53

lisartur napisał(a):Dzięki wielki
Mam pytanko jeszcze jedno
Ludzi piszą że na Słowacji omijając autostradę banska bystrzyca zwolen
i jadą obok drogą
Czy to prawda że wtedy nie trzeba kupować winiety i czy to się opłaca czy nie ma co kombinować

cześć
my też startujemy z Kielc -22 lipca przez budapeszt i dalej na Pag (mamy opracowaną fajną-prostą trasę ,jesli jestes zainteresowana to daj maila podeśle ci ją..
pozdrawiam
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 11.07.2011 15:36

Mayki napisał(a):Ja rozsiewam takie plotki bo tak mi się zdarzyło w tym roku. W moim przypadku padło pytanie o paszport. Też od Pani celniczki :)

No to na pytanie o paszport w przypadku posiadania dowodu trzeba podać dowód ... Grunt, żeby mieć jeden z tych dwóch dokumentów - albo paszport, albo dowód. Prawo jazdy lub legitymacja członkowska nie wystarczą :wink:

A w przypadku siedmiolatka też można się wylegitymowć jego dowodem osobistym. I miałbyś wtedy dowód, że on to on, a on miałby swój dowód na dowód, że on to on :wink:

Szerokiej drogi do Chorwacji :lol:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone