Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy ktoś już jechał w tym roku przez BiH?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 12.07.2006 11:28

pogodna napisał(a):Witam zwolenników jazdy przez BiH. mam pytanie:czy ktoś już jechał nową autostradą A6 z Budapesztu na południe Węgier wzdłuż Dunaju .Autostada biegnioe obok drogi nr 6. Według informacji z netu od 11 czerwca część tej autostrady powinna być czynna - do Dunajuvaros tj.około 60 km. Droda ta znacznie przyśpieszy wyjazd z Budapesztu na drogę nr 6 i dalej do Osijeka.[/img]

Z końcem czerwca jechałem tą autostradą w kierunku Budapesztu. Jak na razie nie ma na niej stacji paliw , parkingóe bo dopiero budują.
Ostatnio edytowano 12.07.2006 11:29 przez krakuscity, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2006 11:28

Wiła Wianki! nije bitno , nema problema!! ja też nie lubie kierowców tzw mistrzów prostej co to na kretej drodze mdleją. BiH jest fajna do jazy i dlatego zawsze kombinuje co by nia jechać. Kompromis jest taki , że do Cro , a jedziemy aż na Peljesac , walimy autocesta a nazad przez BiH co czasowo prawie na jedno wychodzi. Odcinek z pod Orebica do Splitu gdzie jest autostrada jedzie sie ładnych pare godzin.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.07.2006 11:33

Poza tym czy jadąc do celu , nawet "starą" drogą przez Cro to czy jest czas na zwiedzanie?? Chyba że są planowane dłuższe postoje albo noclegi! A tak to się jedzie na miejsce , a na miejscu trzeba zwiedzac całą okolice , nawet malutkie osady gdzie jest ta prawdziwa Chorwacja!!!
pogodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pogodna » 13.07.2006 10:12

krakuscity napisał(a):
pogodna napisał(a):Witam zwolenników jazdy przez BiH. mam pytanie:czy ktoś już jechał nową autostradą A6 z Budapesztu na południe Węgier wzdłuż Dunaju .Autostada biegnioe obok drogi nr 6. Według informacji z netu od 11 czerwca część tej autostrady powinna być czynna - do Dunajuvaros tj.około 60 km. Droda ta znacznie przyśpieszy wyjazd z Budapesztu na drogę nr 6 i dalej do Osijeka.[/img]

Z końcem czerwca jechałem tą autostradą w kierunku Budapesztu. Jak na razie nie ma na niej stacji paliw , parkingóe bo dopiero budują.

Dzięki za informację. Nie planuję postoju i tankowania na tym odcinku trasy , byłem ciekaw czy ktoś już tamtędy jechał .Myśle ,że kawałek tej autostrady coć trochę skróci czas przejazdu przez Węgry.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 13.09.2006 09:59

Ja wracałem z Dubrovnika przez BiH. Mostar -> Sarajevo -> Zenica -> Doboj -> Slav. Brod.

Jestem rozczarowany tą trasą jak i całą BiH.
- oznakowania dróg są bardzo słabe a raczej wogóle nie istnieją!
- tunele to po prostu czarne studnie. Brak jakichkolwiek swiatel w tunelach, brak odblasków, brak linii na drogach w tunelach, do tego zdarzaja sie kręte tunele. Porażka na maxa!
- mam atlas shell'a z 2004 roku. W atlasie jest autostrada od sarajeva az za Zenice. W rzeczywistosci autostrada ma tylko lika kilometrów za Sarajevem a pozniej to juz zwykla droga z ograniczeniem do 100 km/h
- od miasta Doboj wszystko, doslownie wszystko (reklamy, oznakowania drog, nazwy miejscowosci) są jedynie w jakims ruskim jezyku! Biorac pod uwage ze w BiH nie ma numerów drog na znakach drogowych tylko nazwy miejscowosci (i to nie wiekszych miast tylko jakichs wsi - przez to minąłem zjazd na Banja Luke a pozniej juz za Dobojem nawet nie wiem kiedy zjechalem z E73 i znalazlem sie na drodze do Slovonski Brod)) to po minieciu Doboj'u zaczyna sie istna katorga dla osob nie operujacych cyrylicą.
- W Doboju stałem 1,5h w korku bo na odcinku 100m byl wymieniany asfalt....
- cieszyłem sie jak dziecko gdy już w końcu po wielu godzinach morderczej jazdy w BiH (wspomne jeszce, ze Bosniacy uwielbiaja wyprzedzac na 3-go) znowu znalzłem sie w cywilizowanym kraju jakim jest Chorwacja
kiur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiur » 13.09.2006 10:10

Jeździłem po Bośni tylko z makarskiej riwiery do Mostaru i na tym odcinku było fatalnie. Jakość nawierzchni najgorsza z napotkanych w tegorocznej wyprawie do Cro. Oznaczenia dróg fatalne. Drogi nawet w płaskim i równym terenie kręte, nie do szybkiej jazdy. Nad wodospadami Kravica spotkałem Cromaniaków (serdecznie pozdrawiam :-))), którzy jechali do Cro przez BiH i na opis trasy mieli tylko jedno słowo "MASAKRA".

Ale jeżeli komuś nie zależy na czasie i chce trochę zoszczędzić na paliwie (1L Pb95 ~ 1E), spokojnie moze jechac przez BiH. Wiele fajnych miejsc do zobaczenia po drodze (Sarajewo, Mostar).
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 13.09.2006 16:31

victoo napisał(a):Ja wracałem z Dubrovnika przez BiH. Mostar -> Sarajevo -> Zenica -> Doboj -> Slav. Brod.

Jestem rozczarowany tą trasą jak i całą BiH.
- oznakowania dróg są bardzo słabe a raczej wogóle nie istnieją!
- tunele to po prostu czarne studnie. Brak jakichkolwiek swiatel w tunelach, brak odblasków, brak linii na drogach w tunelach, do tego zdarzaja sie kręte tunele. Porażka na maxa!
- mam atlas shell'a z 2004 roku. W atlasie jest autostrada od sarajeva az za Zenice. W rzeczywistosci autostrada ma tylko lika kilometrów za Sarajevem a pozniej to juz zwykla droga z ograniczeniem do 100 km/h
- od miasta Doboj wszystko, doslownie wszystko (reklamy, oznakowania drog, nazwy miejscowosci) są jedynie w jakims ruskim jezyku! Biorac pod uwage ze w BiH nie ma numerów drog na znakach drogowych tylko nazwy miejscowosci (i to nie wiekszych miast tylko jakichs wsi - przez to minąłem zjazd na Banja Luke a pozniej juz za Dobojem nawet nie wiem kiedy zjechalem z E73 i znalazlem sie na drodze do Slovonski Brod)) to po minieciu Doboj'u zaczyna sie istna katorga dla osob nie operujacych cyrylicą.
- W Doboju stałem 1,5h w korku bo na odcinku 100m byl wymieniany asfalt....
- cieszyłem sie jak dziecko gdy już w końcu po wielu godzinach morderczej jazdy w BiH (wspomne jeszce, ze Bosniacy uwielbiaja wyprzedzac na 3-go) znowu znalzłem sie w cywilizowanym kraju jakim jest Chorwacja

Zgadzam się z tobą,tylko,że mi wynagrodziły te niedogodności te cudowne widoki jakie są w okolicach Mostaru :D
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 13.09.2006 17:01

Jeździłem po Bośni tylko z makarskiej riwiery do Mostaru i na tym odcinku było fatalnie. Jakość nawierzchni najgorsza z napotkanych w tegorocznej wyprawie do Cro. Oznaczenia dróg fatalne.

Kjur a jak do granicy dojechałeś :?: 8O bo takich jak w Polsce dróg to niespotkałem nigdzie nawet w BiH :wink:
kiur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiur » 13.09.2006 17:36

Kjur a jak do granicy dojechałeś icon_question.gif icon_eek.gif bo takich jak w Polsce dróg to niespotkałem nigdzie nawet w BiH icon_wink.gif

Do czeskiej granicy mam jakieś 100km, drogi spoko, dojechałem bez problemów:-) W Bośni w drodze do Mostaru był kilkukilometrowy kawałek na którym brakowało asfaltu. I nie było tam widać żadnych robót drogowych ;-)
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 13.09.2006 18:23

Bezczelni!!! Drogowskazy i nazwy miast cyrylicą 8O Victoo trzeba było się uczyć w szkole Ruskiego. Jak widać nauka się przydaje. Poza tym jakie kiepskie oznaczenia dróg? O czym wy tu piszecie? Drogi lepsze niż w Polsce - jednym z krajów dumnej UE.
Kręte drogi :D Najlepiej jak by byłe trzy pasy (co najmniej) prosta droga, brak policji (cholera też muszą z czegoś żyć), nie było na drodze tirów i wogóle ruchu. Żeby słańce podczas drogi nie grzało za mocno tylko tak troszeczkę i nie świeciło w oczy kierowcy i pasażerom.Aha i jeszcze tych much żeby nie było co to się rozmazują na waszych TDI, TDCi, JTD, CDTi przy prędkości wyścigowej. Ludzie wasze auta przewyższają wasze umiejętności skoro wstawiacie taką gawędę o trasie przez BiH. Po co jeżdzicie samochodami na wczasy skoro nic Was po drodze nie interesuje??? Latajcie samolotami. To jest dopiero prędkość, nie ma zakrętów tej cholernej policji z suszarką w krzakach. Trasa z wybrzeża do Mostaru tragedia :mrgreen:
A co powiecie o tej drodze.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/x0u ... uu18b.html
Zdjęcie robiłem osobiście. Hardcore prawda?
A dla mnie ot po prostu mile wpominana WAKCYJNA PRZYGODA:)
Sorry za sarkazmy ale nieźle się uśmiałem.
Bok
Ostatnio edytowano 13.09.2006 19:23 przez Wiła wianki, łącznie edytowano 2 razy
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 13.09.2006 19:01

tak ostro bym tego nie ujmował bo rzeczywiście w porównaniu do chorwackich czy słowackiej autostrady droga w BiH jest gorsza lecz najgorszy napotykany szok drogowy jest pomiędzy Polską i krajami sąsiadującymi :?
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 13.09.2006 19:35

Wiła wianki napisał(a):Bezczelni!!! Drogowskazy i nazwy miast cyrylicą 8O Victoo trzeba było się uczyć w szkole Ruskiego. Jak widać nauka się przydaje. Poza tym jakie kiepskie oznaczenia dróg? O czym wy tu piszecie? Drogi lepsze niż w Polsce - jednym z krajów dumnej UE.
Kręte drogi :D Najlepiej jak by byłe trzy pasy (co najmniej) prosta droga, brak policji (cholera też muszą z czegoś żyć), nie było na drodze tirów i wogóle ruchu. Żeby słańce podczas drogi nie grzało za mocno tylko tak troszeczkę i nie świeciło w oczy kierowcy i pasażerom.Aha i jeszcze tych much żeby nie było co to się rozmazują na waszych TDI, TDCi, JTD, CDTi przy prędkości wyścigowej. Ludzie wasze auta przewyższają wasze umiejętności skoro wstawiacie taką gawędę o trasie przez BiH. Po co jeżdzicie samochodami na wczasy skoro nic Was po drodze nie interesuje??? Latajcie samolotami. To jest dopiero prędkość, nie ma zakrętów tej cholernej policji z suszarką w krzakach. Trasa z wybrzeża do Mostaru tragedia :mrgreen:
A co powiecie o tej drodze.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/x0u ... uu18b.html
Zdjęcie robiłem osobiście. Hardcore prawda?
A dla mnie ot po prostu mile wpominana WAKCYJNA PRZYGODA:)
Sorry za sarkazmy ale nieźle się uśmiałem.
Bok

Wiła wianki ja wiem, że Ty jesteś mistrzem kierownicy... wspominałeś już o tym tutaj kilkakrotnie...
Ruskiego w szkole nie miałem... od razu wskoczyłem na angielski.

a co do reszty Twojej wypowiedzi to... bez komentarza.

PS. Z Twoimi umiejętnościami powinieneś wystartować w rajdzie Paryż-Dakar, zwycięstwo jak w banku :P
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.09.2006 07:38

Główne drogi w BiH są OK co widać na zdjęciachObrazekObrazeka tę trasę (Bugojno, Jajce, Banja Luka, okolice rzeki Vrbas) wybrałem aby zobaczyć takie widoki ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek a komu nie pasuje "mordercza droga" , ciemne kręte tunele bez odblasków to niech "zasuwa" chorwackimi autostradami. Dla tych co sie nie śpieszą polecam piękne trasy przez BiH.
Pozdrawiam
mich
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich » 14.09.2006 08:37

nie wiem gdzie jeżdził ten kolega KJUR ale w sierpniu przejechalem dwukrotnie odcinek mohacs, osijek, doboj, sarajewo, mostar, paljesac i zapewniam wszystkich , że nigdzie nie brakuje asfaltu a co więcej życzmy go sobie w takim stanie w naszym kraju. droga bywa kręta i jest duzo policji, ograniczeń prędkości, są w serbskiej części napisy cyrylicą i nie ma numerów dróg ale to nie znaczy (jak pisze kolega) ze nie ma tam cywilizacji, no bez przesady...
te emocjonalne wypowiedzi o bośni są dla tych co nie byli odstraszające (niesłusznie) a dla tych co byli śmieszne lub irytujące.
a droga pomiedzy mostarem a sarajewem wygląda tak:
Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.09.2006 09:12

Wiła Wianki popieram w całej rozciągłości!!!!! Mistrzowie prostej w te i nazad ganiani!! BiH jest super.W Serbi używa się cyrlicy to i w północnej Bośni się używa , jak ktoś nie wie dlaczego to nie mam pytań... A w Chinach to nawet po chińsku piszą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czy ktoś już jechał w tym roku przez BiH? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone