Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy ktoś już jechał w tym roku przez BiH?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2006 13:14

Witaj Wiła Wianki!! taka jest róznica , że ja z "kałachem "to na codzien w robocie latam i takie tam inne bomby miny karabiny to na mnie nie robia wrażenia. Pod Karlovcem tez jeszcze widać pozostałości wojny. A tą trase promuję dla pieknych widoków , a niezaprzeczalnie Vrbas i Neretva są piekne. Tylko moja Renata jest piekniejsza!!! :D
jacek_jpj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_jpj » 11.07.2006 13:57

ja ostatecznie zrezygnowalem z drogi "do" bądź "z" Chorwacji przez BiH i bardzo z tego powodu jestem zadowolony.
Krotki wypad do Mostaru wyleczyl mnie z jazdy waskimi o zlej nawierchni drogami gdzie srednia predkosc to cos ok 50km/h a ilosc "suszarek" jest nieziemska. Na trasie Split-Zagreb mielismy srednia prawie 130km/h. Dla mnie wybor jest jasny.
Oddajac sprawiedlowosc nalezy przyznac ze w drodze do Chorwacji srednia predkosc na slynnej autostradzie wyniosla 61km/h (3 korki po ok 10-15km przed tunelami)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.07.2006 14:18

jacek_jpj napisał(a):ja ostatecznie zrezygnowalem z drogi "do" bądź "z" Chorwacji przez BiH i bardzo z tego powodu jestem zadowolony.
Krotki wypad do Mostaru wyleczyl mnie z jazdy waskimi o zlej nawierchni drogami gdzie srednia predkosc to cos ok 50km/h a ilosc "suszarek" jest nieziemska. Na trasie Split-Zagreb mielismy srednia prawie 130km/h. Dla mnie wybor jest jasny.
Oddajac sprawiedlowosc nalezy przyznac ze w drodze do Chorwacji srednia predkosc na slynnej autostradzie wyniosla 61km/h (3 korki po ok 10-15km przed tunelami)

To przepraszam gdzie jest ta korzyść? Prędkość średnia przez BiH to faktycznie jakieś 60 km/h a biorąc pod uwagę że jadąc na południe Dalmacji jest krócej właśnie przez BiH to może się okazać ze i dojazd tamtędy szybszy. Poza tym nie samą prędkością człowiek żyje
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 11.07.2006 16:29

Moja średnia prędkość jadąc przez BiH to właśnie jakieś 60-70 km/h.
Natomiast wyścigi robię sobie w pracy 8)
Mam służbowe auto z ponad stukonnym silnikiem 8) i często wyprzedzam "świetnych" kierowców, którzy potrafią jechać tylko wtedy kiedy są przynajmniej 2 pasy ruchu w jedną stronę i prostą drogę. Aha no i najlepiej jak nie ma na drodze TIR'ów.
Jadąc na wakacje wszystkich wyprzedzających mam w "głębokim" :wink: poważaniu.
pogodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pogodna » 11.07.2006 18:49

Witam zwolenników jazdy przez BiH. mam pytanie:czy ktoś już jechał nową autostradą A6 z Budapesztu na południe Węgier wzdłuż Dunaju .Autostada biegnioe obok drogi nr 6. Według informacji z netu od 11 czerwca część tej autostrady powinna być czynna - do Dunajuvaros tj.około 60 km. Droda ta znacznie przyśpieszy wyjazd z Budapesztu na drogę nr 6 i dalej do Osijeka.[/img]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2006 20:12

Moja średnia prędkość jadąc przez BiH to właśnie jakieś 60-70 km/h.
Natomiast wyścigi robię sobie w pracy icon_cool.gif
Mam służbowe auto z ponad stukonnym silnikiem icon_cool.gif i często wyprzedzam "świetnych" kierowców, którzy potrafią jechać tylko wtedy kiedy są przynajmniej 2 pasy ruchu w jedną stronę i prostą drogę. Aha no i najlepiej jak nie ma na drodze TIR'ów.
Jadąc na wakacje wszystkich wyprzedzających mam w "głębokim" icon_wink.gif poważaniu.

miszcz kierownicy Gumowa Kaczka. napisz jakiś grafik kiedy sie ścigasz po ulicach to metrem pojade!!
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 11.07.2006 20:50

Sławek dziwi mnie, że akurat ty pijesz do mnie. Ale skoro tak jest to chyba masz jakieś kompleksy. A szkoda. Życzę zdrowia. :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2006 21:23

--------------------------------------------------------------------------------

Sławek dziwi mnie, że akurat ty pijesz do mnie. Ale skoro tak jest to chyba masz jakieś kompleksy. A szkoda. Życzę zdrowia.

a cóż to znaczy , że akurat ja? Czy ja się podaję za jakiegoś ściganta? A kompleksy mam jak każdy , uważam ciągle , że brzuch mam za duży!! Mój poprzedni tekst miałbyć żartem ale chyba sie nie powiodło.A Gumowa Kaczka to przecież bohater fajnego filmu! Pozdrav-Bocian
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 11.07.2006 21:47

Sławomir Wocial napisał(a):
--------------------------------------------------------------------------------

Sławek dziwi mnie, że akurat ty pijesz do mnie. Ale skoro tak jest to chyba masz jakieś kompleksy. A szkoda. Życzę zdrowia.

a cóż to znaczy , że akurat ja? Czy ja się podaję za jakiegoś ściganta? A kompleksy mam jak każdy , uważam ciągle , że brzuch mam za duży!! Mój poprzedni tekst miałbyć żartem ale chyba sie nie powiodło.A Gumowa Kaczka to przecież bohater fajnego filmu! Pozdrav-Bocian

Nie ma sprawy. Ja też żartowałem. W końcu każdy jedzie tam gdzie chce i jak chce. Ale wymiana poglądów jest wskazana.
Wiele osób licytuje tutaj jak szybko udało im się dojechać ale w końcu nie chodzi o to żeby jak najszybciej dojechać bo często można wiele przeoczyć po drodze. Ale Ty dobrze o tym wiesz bo w końcu tak jak ja jeżdzisz przez BiH. :D I tak trzymać :!:
:arrow:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.07.2006 22:04

pogodna napisał(a):Witam zwolenników jazdy przez BiH. mam pytanie:czy ktoś już jechał nową autostradą A6 z Budapesztu na południe Węgier wzdłuż Dunaju .Autostada biegnioe obok drogi nr 6. Według informacji z netu od 11 czerwca część tej autostrady powinna być czynna - do Dunajuvaros tj.około 60 km. Droda ta znacznie przyśpieszy wyjazd z Budapesztu na drogę nr 6 i dalej do Osijeka.[/img]

Jeśli Węgrzy oddadzą cały odcinek Budapeszt - Mohacz to trasa przez BiH będzie coraz większą konkurencją dla chorwackich autostrad. Zwłaszcza że Chorwaci też budują odcinek Mohacz - granica BiH a i Bośniacy mają w planie autostradę Mostar-Sarajewo-Zenica-Doboj. To byłaby piekna sprawa z Budapesztu do Dubrownika autostradą via BiH... Na razie pozostaje pomarzyć
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 11.07.2006 22:14

W przypadku jazdy autostradą na wakacje jestem trochę "rozdarty".
Z jednaj strony szkoda urlopu. A z drugiej jazda autostradą jest dla mnie trochę nudna. Owszem widoki też można podziwiać ale to nie to co jazda co prawda dużo wolniej ale zwykłą krajówką. Bo właśnie wtedy mamy okazję zobaczyć kraj, przez który przejeżdźamy taki jakim on jest naprawdę. Czy tak nie jest? Jak uważacie?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.07.2006 22:25

Wiła wianki napisał(a):W przypadku jazdy autostradą na wakacje jestem trochę "rozdarty".
Z jednaj strony szkoda urlopu. A z drugiej jazda autostradą jest dla mnie trochę nudna. Owszem widoki też można podziwiać ale to nie to co jazda co prawda dużo wolniej ale zwykłą krajówką. Bo właśnie wtedy mamy okazję zobaczyć kraj, przez który przejeżdźamy taki jakim on jest naprawdę. Czy tak nie jest? Jak uważacie?

Dokładnie tak jest; albo autostrada i szybka jazda albo mozna zobaczyć kawałek kraju. Ostatnio jadąc do Rzymu włoskimi autostradami zauważyłem że po drodze w ogóle nie widziałem Italii. Na szczęście powrót był po części bocznymi rogami więc nadrobiłem zaległości.
W HR i w BiH autostrady są/będą widokowe bo wiodą przez góry więc pieknych krajobrazów nie zabraknie.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 11.07.2006 22:33

niezawodny napisał(a):Jeśli Węgrzy oddadzą cały odcinek Budapeszt - Mohacz to trasa przez BiH będzie coraz większą konkurencją dla chorwackich autostrad. Zwłaszcza że Chorwaci też budują odcinek Mohacz - granica BiH a i Bośniacy mają w planie autostradę Mostar-Sarajewo-Zenica-Doboj. To byłaby piekna sprawa z Budapesztu do Dubrownika autostradą via BiH... Na razie pozostaje pomarzyć

Niezawodny, ide o zakład, że wcześniej pojedziemy autostradą do Dubrownika via BIH (z Budapesztu oczywiście) niż z Krakowa do wschodniej granicy PL, niestety.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 11.07.2006 23:23

niezawodny napisał(a):Jeśli Węgrzy oddadzą cały odcinek Budapeszt - Mohacz to trasa przez BiH będzie coraz większą konkurencją dla chorwackich autostrad.

A póki co mój najszybszy patent przez Węgry to Komarno - Szekesfehervar - Szekszard - Mohacs. Sporo szybciej niż przez Budapeszt, mało terenów zabudowanych, można nieźle depnąć. Od zeszłego roku tak jeżdżę i sobie chwalę.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 12.07.2006 09:55

Lider16 napisał(a):Niezawodny, ide o zakład, że wcześniej pojedziemy autostradą do Dubrownika via BIH (z Budapesztu oczywiście) niż z Krakowa do wschodniej granicy PL, niestety.

Również nie mam co do tego żadnych wątpliwości. O ile odcinek Kraków - Tarnów wkrótce ruszy z budową (grunty wykupione, plany gotowe, pozwolenia są) o tyle odcinek Tarnów-Przemyśl jeszcze nie istnieje nawet na papierze...co oznacza minimum 10 lat oczekiwania. Koszmar - żyjemy w beznadziei :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czy ktoś już jechał w tym roku przez BiH? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone