Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy ktoś już jechał w tym roku przez BiH?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 07.07.2006 16:05

Witaj Sławek!
Jak widzisz waham się cały czas którędy jechac i pewnie do ostatniej chwili nie będę wiedziała.Raz jestem zdecydowana na Zenicę a raz na Tuzlę,mój mąż decyzję zostawił mnie,raczej ja wybieram trasy,bo bardzo lubię to robić.wyjeżdżamy 10 lipca rano,nocujemy w Bilje,pozdrowię włścicielki od Ciebie,potem zatrzymamy się na noc w Mostarze,do Boza dojeżdżamy 12 lipca.
pozdrawiam,dzięki za rady.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.07.2006 16:17

A to jeszcze macie Mostar na rozkładzie? Z Bilje o której ruszacie? raczej nie za wczesnie bo tam jest śniadanie!
Obrazek
troch tam nas było!
Pamiętaj , że granica BiH/Cro otwarta chyba od 8 dopiero! Przynajmniej tak było jak ja jechałem! Wiec albo jestes na początku i stoisz aż otworza albbo przyjeżdzasz na koncu i stoisz ąz dojedziesz! :D :D Szkoda że omijacie Vrbas , ale Neretva wam to zrekompensuje. zawsze można wracac jeszcze przez BiH!
Miśki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miśki » 07.07.2006 18:41

skolimiak napisał(a):jechałem z Węgier przez kawałek Chorwacji, a potem Banja Luka , Jajce, Mostar a potem do Makarskiej na początku czerwca - mineliśmy 7-8 patroli po drodze - na szczęście nie zatrzymali nas - Bośniacy migają światłami :D

my wracaliśmy z Chorwacji tą właśnie trasą (z Żuljany) i uważam, że trasa jest piękna widokowo, ale niestety średnia prędkość jazdy, to ok 60km/h. Policja rzeczywiście "suszy".
Polecam zajazd na Słowacji w miejscowości Hurbanowo, przed granicą z Węgrami - Zloty Bażant - Twins. Tanio, czysto i bardzo ładnie!!!
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 07.07.2006 20:00

hania731 napisał(a):Czyli mogę spokojnie jechać przez Tuzlę i nie spotka mnie nic ekstremalnie trudnego?
Czy cały czas jest asfalt na drodze?
I czy są bardzo,bardzo wąskie odcinki dorgi między Osijekiem a Sarajewem

Hania, z Sarajewa na północ przez Tuzlę jechałem już w większości po ciemku, ale pamiętam że asfalt cały czas dobry i cały czas jest szerokość.
Bocian woli wariant przez Zenice a ja chyba Tuzle - jak pisalem moze troche wiecej malych gorek ale za to mniej zabudowań. No to Ci namieszalismy :)

Sławomir Wocial napisał(a):Pamiętaj , że granica BiH/Cro otwarta chyba od 8 dopiero!

Bocian, słyszałeś coś czy na północnej granicy HR/BiH też mogą zamykać na jakieś godziny nocne? Bo kurna planuję jechać przez Osijek późną nocą i dobić gdzieś tak do Tuzli na jakąś stację benzynową na kimkę... tak jak rok temu dociągnąłem przez Osijek do Belgradu, odległość podobna.
Chociaż potem wracając właśnie od Sarajewa przejechałem granicę w Żupanji sporo po północy i było otwarte, to chyba nie zamykają w ogóle na noc :)

Miśki napisał(a):Polecam zajazd na Słowacji w miejscowości Hurbanowo, przed granicą z Węgrami - Zloty Bażant - Twins. Tanio, czysto i bardzo ładnie!!!

Nie wiem czy myślimy o tym samym zajeździe - w zeszłym roku w drodze z HR stanęliśmy wieczorem w tym po lewej (zachodniej) stronie drogi. Owszem ładnie, czysto i tanio, ale czekaliśmy półtorej godziny na prosty wyprażeny syr z hranolkami, a w międzyczasie obsłużyli wszystkich miejscowych co przyszli dużo po nas. Gadałem po słowiańsku ale to widać za mało dla nich ;)
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 07.07.2006 22:00

Sławomir Wocial napisał(a):A to jeszcze macie Mostar na rozkładzie? Z Bilje o której ruszacie? raczej nie za wczesnie bo tam jest śniadanie!

Tak,jeszcze Mostar w planie.Z Bilje wyjeżdżamy po śniadaniu,raczej nie bedziemy się spieszyć.Do Mostaru mieliśmy pojechać już z Peljesca,ale jak zdecydowaliśmy się pojechać jeszcze trzy dni wcześniej do Boza,to okazało się,że nie ma wolnego od 11 tylko od 12 lipca,to wtedy wpadliśmy na pomysł,żeby zatrzymać się gdzieś w okolicach Mostaru i wtedy już nie będziemy wracać z Chorwacji.
Nie bedziemy wracać przez BiH,bo w związku z naszymi smutnymi przeżyciami,o których Ci pisałam, robimy sobie długą wycieczkę.Chciałam pojechć do Włoch,ale było mi jakoś smutno bez Chorwacji,więc mój mąż wymyślić,żeby połączyć jedno z drugim i płyniemy 19 lipca promem z Dubrownika do Bari,a potem jeszcze zahaczamy o bawarię,gdzie mieszka moja siostra,więc muszę się zdecydować na którąś trasę.Napisz mi proszę jeszcze jak to jest z pokojami u Boza,bo apartament mamy od 15,a 12 na trzy noce mamy być w pokoju,ale Bozo pisał,że łazienka jest tylko do naszej dyspozycji,a kuchnia duża,tak zachęcająco opisałeś tych ludzi i ich domek,że już nie chciałam Ci zawracac głowy pytaniami i zdecydowałam się,na miejscu się okaże czy dobrze zrobiłam.pozdrowienia.
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 07.07.2006 22:02

zawodowiec napisał(a):Hania, z Sarajewa na północ przez Tuzlę jechałem już w większości po ciemku, ale pamiętam że asfalt cały czas dobry i cały czas jest szerokość.
Bocian woli wariant przez Zenice a ja chyba Tuzle - jak pisalem moze troche wiecej malych gorek ale za to mniej zabudowań. No to Ci namieszalismy :)

Oj namieszaliście,ale też dużo więcej wiem,wielkie dzięki!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.07.2006 15:08

Moniko , poprostu od 12 do 15 pewnie będziesz w domu obok , u ojca Bobo - Ivo. Ja tam nie mieszkałem ale teraz na tym wyjeżdzie bedzie tam mieszkała cała moja ekipa (góra domu) a Bobo nie wpusciłby mnie "w kanał". Bedzie napewno dobrze na 100%. dobrze zrobiłas!!
Miedziak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miedziak » 10.07.2006 14:12

Jeszcze raz prosze o odpowiedz. Czy w Cieszynie na granicy, można kupić Zieloną Karte ? Jesli tak to od ktorej godziny (rano). Jeśli nie, to powiedzcie mi czy na granicy w Neum (po trasie do Dubrovnika) można kupić Bośniackie ubezpiecznie, jak się ono nazywa, na jaki okres jest ono ważne itd... Jeśli nie, to jak najlepiej sie dostac do Dubrovnika ?

Pozdraviam
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 10.07.2006 15:33

Jechałam przez BiH-kilka dni temu wróciłam z HR.Trasa przez BiH jak dla niedoświadczonego kierowcy może okazać się trudna,ponieważ jest dużo górek,zakrętów-często ostrych,no i kierowcy:pewni siebie,jeżdżący jak wariaci,zajeżdżający drogę,wymuszajacy pierszeństwo i trąbiący bez powodu.Co do policji to często stoją,ale kierowcy ostrzegają światłamiWidoki za to cudne-bynajmniej jadąc przez Mostar!!!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.07.2006 15:59

Sytrzała Miedziak. Jechałem juz kilka razy przez Bosnie i poprostu potrzebna jest Zielona Karta , i o nią pytają , z tym , że w Neum to ja w życiu nie stałem nawet minuty i nigdy nikt mnie o nic nie pytał a przejeżdzałem juz z 10 razy. Pozdrawiam Bocian.
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 10.07.2006 16:15

Mnie o nic nie pytali nic nie chcieli-ani zielonej karty(chociaż trzeba mieć-i miałam)ani PLki,tylko na granicy przyczepił się o mleko,że to bakterie i nie można przewozić,chciałam mu zostawić,ale w końcu machnął ręką więc pojechaliśmy.
Miedziak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miedziak » 10.07.2006 18:52

Czesc
Na tak, wiem że Zielona Karta, tylko że ja wyjeżdżam dzisiaj w nocy i po prostu zapomniałem o niej... Stąd moje pytanie, jak nie mam Zielonej K. to czy jest jakaś alternatywa na granicy Bośniackiej (jakies ich ubezpiecznie, ew mozliwosc uzyskania tej karty na granicy)...

Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.07.2006 19:57

Jak dzisiaj w nocu to kupa. Poprostu musisz gdzies kupic w Pl , w PZU jest za darmochę!! Miłej podróży!! Nie słyszałem o innych miedzynarodowych ubezpieczeniach a bosniackie jest pewnie tylko dla Bośniaków.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 10.07.2006 20:22

Sławomir Wocial napisał(a):MonikaHania731 witaj! Radze jedz przez Zenice , to piękna trasa! Jechałem przez sarajevo , nie zwiedzałem , być może jest piękne ale trasa słaba. Czy bedziesz nocować W Bilje pod Osijekiem? Jesli tak to pozdrów właścicielki Crvendaca (jeżeli tam będziecie nocowac!) Na miejscu pozdrów Bobo i Fani i reszte familji! My dobijemy do Dingaca jak pisałem 22.07! Pozdrav-Bocian

Sławek!
Jechałem jedną i drugą trasą. Obie są piękne ale przez Tuzle bardziej mi się podobała. To droga dla tych, którzy lubią mieć wysoki poziom adrenaliny nieloniecznie jadąc 200km/h.
Warto także wjechać do Sarajeva. Jak jechałem w 2002 roku to dużo jeszcze było śladów wojny. Stały jeszcze ruiny lub strzępy wisiały na drutach zbrojeniowych. Teraz to już bardzo niewiele zostało. Po drodze przez BiH były zasieki z drutu kolczastego, worki z piaskiem (2002 rok) i żołnierze (patrole, posterunki) z kałachami. Normalnie dreszczyk emocji był. Nigdy tego nie zapomnę. Aha jeszcze jedno. Dwa lata temu oglądałem program o polskich misjach pokojowych (nie wiedziałem, że tyle ich jest w różnych krajach). Jeden z naszych żołnierzy mówił, że miny w BiH były kładzione "na pałę" (nie ma żadnych planów pól minowych) i jeżeli rozminowywanie będzie postępowało w takim tępie jak teraz to Bośnie rozminują całkowicie za 100 lat. Mówił to zupełnie poważnie. Tak że uważajcie jak wychodzicie siusiać w krzakach.
Miedziak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miedziak » 10.07.2006 23:27

Owszem, w PZU jak i Warcie jest za darmochę, ale tylko dla tych co mają tam OC, a ja mam OC w Link4. O Bośniackim ubezpiecznieu wspominał Zawodowiec...

Właśnie za jakieś 30 minut wyjeżdzam...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czy ktoś już jechał w tym roku przez BiH? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone