Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy ktoś jechał w kierunku Dubrownika przez Serbię i Bośnie?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jasiek777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jasiek777 » 02.04.2006 13:09

Witam wszystkich cromaniaków.
Jak co roku od kilku lat jadę do Chorwacji.Chciałbym tym razem pojechać przez Serbię i Bośnię.Jeśli ktoś tamtędy poróżował proszę o wszelkie info.Interesują mnie przede wszystkim: jakść dróg, tunele, sieć stacji paliw, ceny paliwa, mozliwość noclegu.Z góry serdecznie dziekuję. :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.04.2006 16:03

Trochę ludzi tak jechało, a jak jechało, poczytaj:
forum/viewtopic.php?t=9758
Pozdrawiam
Jasiek777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jasiek777 » 02.04.2006 19:34

Dzięki Janusz za info i linki.Jednak bardzo mi to pomoże.jedziemy na trzy auta w tym dwa zasilane gazem.Cenne informacje.A może masz namiary na jakies niedrogie noclegi na Węgrzech przed granica z Serbią?Z góry dzieki.Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.04.2006 22:18

Mimo że jechałem już 8 razy do Cro, to jeszcze nigdy trasą o którą pytasz.
Podaj gdzie przekraczasz granicę wegiersko-serbską, to może coś wynajdę, ale też próbój szukać sam w necie (google pomoże... :wink: )
pozdrawiam
kiri
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiri » 02.04.2006 22:26

Janusz co trzymasz w rece na zdjeciu?? BELONE??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.04.2006 23:20

kiri napisał(a):Janusz co trzymasz w rece na zdjeciu?? BELONE??

Tak, to autentyczna ryba belona złapana osobiście w Zatonie k/Zadaru w 2004 r.
Metoda spławikowa-przynęta-skóra chleba i .... magiczne zaklęcie cip,cip rybeńko :wink: -jak wołał Pan Maluśkiewicz z wiersza Juliana Tuwima.
:papa:
Jasiek777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jasiek777 » 03.04.2006 19:00

Planuje przekroczyć granicę Węgiersko -Serbską w Tompie.Tuż obok Suboticy.Potem przez Nowy Sad i dalej w kierunku południowym do Bośni.Mam znajomych, od których czekam na info.Oni jechali własnie przez Serbię.Jak się tylko czegoś dowiem podzielę się z Cromaniakami.Janusz dzięki za pomoc.Pozdrówka.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.04.2006 22:09

Witam- zerknąłem na mapę i zastanawiam się czemu chcesz jechać kawałek przez Serbię,czy nie lepiej zamiast kierować się na Tompę i Suboticę, pojechać przez Szekszard i przejście węgiersko-chorwackie w Mohacs, a dalej przez Chorwację (Beli Manastir, Osijek, Dakovo i już masz Bośnię gdzie jedziesz przez (Doboj,Zenica, kultowe SARAJEVO, Mostar, i stąd 55 km masz już Chorwację. Ja bym tak jechał, a omijał Serbię, chyba że masz gdzieś tam pewny nocleg. Jeśli nie to na terenie Chorwacji –w Osijeku czy w Dakovo nocleg można znaleść.
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.04.2006 00:17

Drogi w Serbii są na ogół dobre, benzyna mniej więcej taka tania jak w BiH. Patroli z suszarkami też tyle samo :)
pzdr
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 16.04.2006 21:28

Może coś się już zmieniło ale do tej pory w BiH nie honorowali na stacjach benzynowych kart płatniczych ani kredytowych. Only ichnie marki lub euro po zbójnickim przeliczniku - resztę oczywiście wydają w g....o wartych markach.
Wiem z autopsji na kilku stacjach. Na szczęście starczyło "oparów" paliwa do Chorwacji.
Ostatnio edytowano 16.04.2006 22:05 przez slawekk, łącznie edytowano 1 raz
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 16.04.2006 21:37

Sławekk, musiałeś źle trafić. Na wielu stacjach przyjmują karty (stan na zeszły rok), nie mówię że na wszystkich. W euro-gotówce płaciłem na bardzo różnych stacjach, od dużych przy głównych drogach do kompletnych zadupi, i wszędzie uczciwie liczyli po państwowym przeliczniku 1.95-1.96 marki za euro. Tylko przy płaceniu kunami musiałem uważać bo raz czy dwa chcieli policzyć po zbójeckim kursie ale targowanie pomogło.
Wesołych Świąt :)
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 17.04.2006 10:07

Jak pisze mój przedmówca, ja również chcę dodać, że tankowałem na terenie Bośni ( konkretnie federeacji muz.-chor. ) w Kiseljaku pod Sarajewem i i bodajże w okolicach Citluka i płaciłem kartą - nawet Maestro już w 2001 roku i nikt nie robił żadnych problemów, ino były to duże stacje, a jakich koncernów to za diabła nie pamiętam...
Płaciliśmy też wtedy kartami za zakupy i żarełko w knajpie nad zalewem tuż przed sana Jablanicą i nigdzie nikt nie robił problemu.
Przemek
roseau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roseau » 02.07.2006 20:56

Orientuje się ktoś może jak dojechać do Mostaru lub Sarajewa z Dubrovnika ale środkiem transporu publicznego Chorwackie "PKS" :) byłabym wdzięczna za info.. i tak orientacyjnie jakby ktos wiedział to interesuje mnie jeszcze cena ewentualnie czas podróży... Pozdrawiam !! :D
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 02.07.2006 22:21

PKS z dworca w Dubrowniku:
roseau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roseau » 03.07.2006 09:38

Wielkie dzięki:) szkoda, że nie ma nigdzie cenników...

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone