Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czy ktoś jechał drogą E65/8 wzdłuż wybrzeża

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Koło
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koło » 21.07.2006 14:35

jadę pierwszy raz i szuklam informacji jak stan i przepustowość drogi nr E65 - biegnącej wzdłuż wybrzeża chorwacji. czy warto o niej myśleć jako o alternatywie dla autostrdy? Dobra , kiepska czy do d? Poza tym nie jestem wytrawnym kierowcą to może sie nie pochać/ Czytałem weile razy o spadkach i zakrętach na jardance ale nie wiem czy to ta właśnie droga czy E71.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 21.07.2006 14:44

...droga nr 8 w Chorwacji zwana potocznie Jadranką, a oficjalnie magistralą adriatyckę to zapewne najpiękniejsza widokowo droga Europy...od Umagu na Istrii poprzez Pulę, Rijekę, Senj, Zadar, Sibenik, Split, Makarską do Dubrovnika...moim zdaniem każdy kto jedzie pierwszy raz do Chorwacji i nie śpieszy się zbytnio powinien pojechać właśnie tą drogą...po wybudowaniu autostrady ruch na niej z pewnością będzie o wiele mniejszy a co za tym idzie podziwianie widoków o wiele bezpieczniejsze, aczkolwiek średnia prędkość powyżej 60km/h jest nieosiągalna...Pozdrawiam
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 21.07.2006 22:54

Koło napisał(a):jadę pierwszy raz i szuklam informacji jak stan i przepustowość drogi nr E65 - biegnącej wzdłuż wybrzeża chorwacji. czy warto o niej myśleć jako o alternatywie dla autostrdy? Dobra , kiepska czy do d? Poza tym nie jestem wytrawnym kierowcą to może sie nie pochać/ Czytałem weile razy o spadkach i zakrętach na jardance ale nie wiem czy to ta właśnie droga czy E71.

Nazywają ją również "autostradą słońca", widoki są naprawdę cudowne,,,aaaale od tych widoków w 2000 roku moja córka (wówczas 15 letnia) - tak się rozchorowała, że dosłownie miała objawy choroby morskiej i kolejne 2 dni były dla nas koszmarem. Jednak uznaliśmy, że było warto, ale już więcej nie jechaliśmy tamtędy poza koniecznym kawałkiem Split - Dubrownik gdzie jeszcze nie ma autostrady.
Życzę jednak przyjemnej podróży i mam nadzieję, że nie jesteście tak wrażliwi jak moja latorośl, obecnie młoda dama. Pozdro!!!!!
r_s_poland
Odkrywca
Jardanska

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 22.07.2006 09:36

Jedzie sie bardzo miło jesli dostosujesz sie do ruchu czyli 70-80 km/h max to naprawde jslt miło droga równa i wiekszosc złych miejsc wyremontowana, uważaj na deszczu jest poprostu SLISKO!!!!!!! inny asfalt niz unas!!!

aha i bardzo miła rzecz:
jak wielkie cieżarówki blokuja drogę i nie da sie ich wyprzedzic przez np 15 km i wleczesz sie 50 km/h to przyjęty jest miły zwyczaj że zjeżdzaja oni na jakies pobocze i przepuszczaja 30-40 szybszych aut którw sie za nim wlokły. dzieki temu kulturalnemu zachowaniu zwieksza sie przepustowosc drogi i twoja prędkość
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 24.07.2006 11:31

Witam!
kilka lat temu miałem okazję przejechania magistrali od Stonu do Rijeki, Bardzo malownicza droga z super widokami, wtedy miejscami tylko miała gorszą nawierzchnię, tzn zdecydowanie lepsza niż u nas 8)
podróż zajęła mi ko 10 godzin z postojami po drodze, i najwiekszy korek był na odcinku Bakar-Rijeka(jechałem jakieś 2 godz.) Jechałem w niedzielę i akurat trafiłem jak wszycy wracali z weekendu, czytaj Włosi, a szczególnie Włoszki :D na skuterach
Jedzie się spokojnie 70-80 km/h miejscami więcej, są momenty, ze czujesz sie jak w wesołym miasteczku :P ruch nie był duży, z tego co pamietam to jakiś drobny koreczek był w Makaskiej, ale coś tam remontowali, po za tym spoko.
Możesz poczytać co kiedyś napisałem http://tinyurl.com/j49qr
Acha jak jest ograniczenie to trzeba się go trzymać, tam znaki stawiają jak jest taka konieczność a nie dlatego, że ktoś zapomniał je zdjąć.
Żałuję, że w kilku miejscach nie ztrzymałem się na podziwianie widoków, ale niestety fatalnie mają tam oznakowane parkingi, a jak go zobaczysz to nie zawsze da sie bezpiecznie na niego wjechać.
Genaralnie polecam, ale w ramach wycieczki, jeżeli miałbym tamtędy jechać to zdecydowanie szybciej będzie autostradą, i ewentulany dojazd kawałkiem jadranki.
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 24.07.2006 13:28

jak jedziesz piwrszy raz to doradzam, droga jest bardzo niebezpieczna i trzeba bardzo, ale to bardzo uważać na ...

WIDOKI :)
a poważnie ja pare razy znalazłem sie na lewym pasie zapatrzony właśnie na piękne widoczki.
Trasa jest OK, nawierzchnia OK, tylko sporo zakrętów i czasem strome podjazdy, serpentyny itd. jezdnia ma po 1 pasie ale jest szeroka.

Ciekawe co piszecie z tymi ciężarówkami, nie wiedziałem o tym wcześniej, sam tak robiłem, chcąc oglądać widoczki jechałem spokojnie 60-70km/h i właśnie co jakiś czas stawałem, żeby przepuścić tych z tyłu, bo z wyprzedzaniem kiepsko, a raz widziałem stającą ciężarówkę.

Ogólnie średnia prędkość wyszła mi mizerna - ok 40km/h, ale polecam przejechać się tą trasą. Ja jechałem tylko od Umagu, przez Pule, za Senj, potem w kirunku Plitwickich, więc zaliczyłem tylko niewielką część, ale jeszcze tam wróce ;).

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone