Witam
Był ktoś ostatnio na mszy w Makarskiej, w jakich godzinach są w Makarskiej.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
gregorowicz napisał(a):Witam
Był ktoś ostatnio na mszy w Makarskiej, w jakich godzinach są w Makarskiej.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
bonovox75 napisał(a):mam sprawdzone i potwierdzone info, że w tym roku w miejscowości Zablace koło Szybenika będzie msza święta sprawowana po polsku przez polskiego misjonarza od pierwszej niedzieli lipca o godz. 9:30 (co niedzielę, przez okres wakacji).
Kaplica Św.Jana Chrzciciela
Crkva Sv. Ivana Krstitelja
arturescu napisał(a):Myślałem, że Kościół jest jeden i uniwersalny,
arturescu napisał(a):Myślę, że każdy ma te słowa w pamięci, tym bardziej, jeśli msza jest w języku słowiańskim.
arturescu napisał(a):Musi być tragedia z rozważaniem, jeśli msza jesyt sprawowana w jakimś odleglejszym języku.
anakin napisał(a):arturescu napisał(a):Musi być tragedia z rozważaniem, jeśli msza jesyt sprawowana w jakimś odleglejszym języku.
To jest indywidualna kwestia każdego, nie powinno Cię to zajmować.
Swoje filozofie zostaw dla siebie.
zdolar68 napisał(a):Gwoli ścisłości, to nieprawda. SW II nie wprowadził języków narodowych do liturgii. Wręcz potwierdził łacinę jako święty język Kościoła. Dopuścił jedynie indult (zezwolenie) do używania języków narodowych tam gdzie jest to już praktyka powszechna (wtedy były to jeszcze wyjątki) i po wystąpieniu o taki indult. Odejście od łaciny nastąpiło później i w sposób całkowicie nieuzasadniony, wraz z wprowadzaniem nowego rytu Mszy Św.