Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy konieczny jest Gps, czy bez problemu dojadę na zwykłych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser
Re: Czy konieczny jest Gps, czy bez problemu dojadę na zwykł

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.06.2010 22:33

azara napisał(a):Witam. Mam pytanie. Wiedząc jakie są różne nawigacje (wgrywanie map),czy przy obecych oznakowaniach dróg,miejscowości,autostrad konieczny jest Gps,czy wystarczą zwykłe nowe mapy? Jedziemy z Poznania do Vodic , przez Czehy,Austrię z noclegiem w Gratzu, Słowenię. Proszę o doradzenie i dziekuję. :)

Znowu sie powtarzam, ale po wszystkich moich włóczęgach samochodowych stwierdzam, że najważniejsze są 3 rzeczy, które doskonale mogą zastąpić GPS ( i które świetnie mnie prowadziły przez Europę w czasie moich podróży):
1. myśląca głowa
2. dobra (dość aktualna) mapa
3. znajomość języka (minimum angielskiego, ale więcej nie zaszkodzi a wręcz pomoże.

W czasie ostatnich lat niejeden albo miał wypadek "dzięki" nadmiernemu zaufaniu do GPS/Navi sat, albo tak się zapatrzył w tę miniaturkę mapy, że i tak przegapił zjazd czy wjazd, ulicę, skrzyzowanie, atrakcję turystyczną itd, natomiast mogę potwierdzić, że kto ma uszy i oczy szerzej otwarte (zamiast zwracania uwagi tylko na drogę i na navi), ten wyłapie co trzeba z drogi/ drogowskazów/tablic, z radia (ta funkcja Traffic info jest naprawdę przydatna!)

Mapa/atlas ma tę ważną zaletę, że po prostu więcej widać- większy arkusz daje lepszą orientację w całości odcinka trasy lub podczas wyboru jaką drogą teraz dojechać tam a tam i przez co.

Szczerze mówiąc, to w przypadku objazdówek o niebo lepiej jest na bieżąco obserwować mapę z naniesionymi ciekawymi miejscami, bo prościej jest wybrać co i gdzie pojedziemy zwiedzać.
Zanim ktoś wbije dane do navisatki (o ile w ogóle z niej się w miarę szybko dowie, gdzie i jakie atrakcje są...) ja już dawno jadę.... :) :wink:

Ale mapę trzeba umieć szybko czytać. :wink:

Ogólnie nie martw się takimi duperelami- jedź i endżoj yourself! :lol:
jasio
Cromaniak
Re: Czy konieczny jest Gps, czy bez problemu dojadę na zwykł

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 09.06.2010 22:56

Fatamorgana napisał(a):Znowu sie powtarzam, ale po wszystkich moich włóczęgach samochodowych stwierdzam, że najważniejsze są 3 rzeczy, które doskonale mogą zastąpić GPS ( i które świetnie mnie prowadziły przez Europę w czasie moich podróży):
1. myśląca głowa
2. dobra (dość aktualna) mapa
3. znajomość języka (minimum angielskiego, ale więcej nie zaszkodzi a wręcz pomoże.
Dobry jesteś ale GPS może zastąpić tylko Chuck Norris :D
A tak na poważnie GPS pomocny jest gdy trzeba szybko w pobliżu np.znaleźć : HOTEL , ADRES ,SZPITAL , WARSZTAT ... czyli punkty POI
i w tym jest bezkonkurencyjny :D
dorota131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota131 » 10.06.2010 08:37

Bylismy dwa razy w Chorwacji bez GPS, nie było problemów żeby gdziekolwiek trafić. Dużo jeżdziliśmy po Chorwacji i prowadziły nas papierowe mapy. Ponadto wydrukowałam sobie bezcenne wskazówki z forum odnośnie dojazdu w miejsc, które mnie szczególnie zainteresowały. Osoba siedząca obok kierowcy robiła za navi.
Spokojnie sobie poradzicie :)
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 10.06.2010 15:59

Jadę siódmy raz , pierwszy raz zabieram gps ale tylko dlatego, że go już mam (dostałem w prezencie). Oprócz atlasu papierowego drukowałem sobie opisy dróg które mnie interesowały i nigdy nie było problemu. BTW: czy wiecie może coś o zakazie przyklejania gps do przedniej szyby w Słowacji (gdzieś to wyczytałem, nie pamiętam gdzie..)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.06.2010 17:32

To pewnie ta informacja.

Z tym GPS na Słowacji chyba dalej sprawa niejasna. Trochę jest tu i tu i tu.
To jakiś debilizm. Cała Europa jeździ z GPS'ami i nic się nie dzieje.
Może chodzi im o tych co przyklejaja GPS'a do szyby nad kierownicą?

Już widzę dyskusję ze słowackim policjantem i przewiduję jej wynik :cry:

Niektórzy radza sobie tak:

Obrazek
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 10.06.2010 20:41

Na ten temat było tu: forum/viewtopic.php?t=26235&start=45

Haweł napisał do ambasady, ale czy mu odpowiedzieli, tego już nie wiadomo ...

Ale temat GPS na szybie na terenie Słowacji chyba już się "skończył". Coś gdzieś słyszałem, że to była kwestia interpretacji słusznych skądinąd przepisów o nieograniczaniu pola widoczności kierowcy... Chyba jakimś tam rozporządzeniem doprecyzowano zgodnie ze zdrowym rozsądkiem ...
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 10.06.2010 20:45

Adam Sz. napisał(a):Na ten temat było tu: forum/viewtopic.php?t=26235&start=45

Haweł napisał do ambasady, ale czy mu odpowiedzieli, tego już nie wiadomo ...

Ale temat GPS na szybie na terenie Słowacji chyba już się "skończył". Coś gdzieś słyszałem, że to była kwestia interpretacji słusznych skądinąd przepisów o nieograniczaniu pola widoczności kierowcy... Chyba jakimś tam rozporządzeniem doprecyzowano zgodnie ze zdrowym rozsądkiem ...

Pisalem,ale nic nie odpowiedzieli,ale na innych forach czytalem,ze to policjant decyduje o kacie widzenia,przeszkadzania nawigaci przyklejonej do szyby...brawo...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2010 21:05

Dla mnie navi to niepotrzebny wydatek i wariactwo...zawsze studiuję mapy i jeszcze się nie zawiodłem...koleś z pomocą GPS wjechał w jednokierunkową i było bum... :D
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 10.06.2010 21:26

alessandro1977 napisał(a):Dla mnie navi to niepotrzebny wydatek i wariactwo...zawsze studiuję mapy i jeszcze się nie zawiodłem...koleś z pomocą GPS wjechał w jednokierunkową i było bum... :D

Kiedyś spotkałem się z fajnym przypadkiem, bezgranicznego zaufania GPS-owi w Bieszczadach. Znajomi pojechali najkrótszą drogą do Sękowca z Rajskiego - zgodnie ze wskazaniami nawigacji . Było to tzw. droga zakładowa. Początkowo było dobrze, nawet asfalt a póżniej..... droga dla autek jak na fotografi. :D

Obrazek
Póżniej dużo było śmiechu....
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 10.06.2010 22:56

Problem może być odwrotny:
- bez dobrej mapy i umiejętności posługiwania się nią... może być ciężko
Ja używam GPS ale ZAWSZE mam mapę przy sobie i weryfikuje to co mówi GPS najpierw znakami, a potem mapą. W wieeeelu przypadkach dużo lepszy pomysł niż liczenie na GPS. On pomaga, ale raczej w dużych miastach i na skomplikowanych rozjazdach, w innych przypadkach czasem jest wesoło :)
Pozdrawiam
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 11.06.2010 06:57

piter83pl napisał(a):Problem może być odwrotny:
- bez dobrej mapy i umiejętności posługiwania się nią... może być ciężko
Ja używam GPS ale ZAWSZE mam mapę przy sobie i weryfikuje to co mówi GPS najpierw znakami, a potem mapą. W wieeeelu przypadkach dużo lepszy pomysł niż liczenie na GPS. On pomaga, ale raczej w dużych miastach i na skomplikowanych rozjazdach, w innych przypadkach czasem jest wesoło :)
Pozdrawiam

Popieram w 100% -też tak uważam
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 11.06.2010 07:32

Przeciez nikt nie mowi,zeby gps slepo ufac,przede wszystkim myslec,przewidywac sytuacje na drodze,w moim przypadku,gps mi bardzo pomaga w duzych miastach,ktorych nie znam i w ostrzeganiu o fotoradarach,ktore sa nieraz debilnie ustawiane,prosze nie zrozumiec mnie zle,nie jestem piratem drogowym,jezdze raczej kapeluszniczo...
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 11.06.2010 07:42

Jak kolega Haweł napiał GPS przydaje się dla jadących przez Budapeszt - w dużym natężeniu ruchu - na reszcie trasy jest zbyteczny, trzeba się starać, żeby sie zgubić :D
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 11.06.2010 07:49

Rok temu dorgę z Polski do Chorwacji przez Czechy, austrię i Słowenię przejechałem na mapie Europy z 2001 roku :) Słownia poszła obiazdami (wskazówki co do trasy miałem wydrukowane z neta)
sandr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandr » 11.06.2010 08:23

Oczywiście, że można bez GPS - tym bardziej, że Chorwacja jest stosunkowo łatwa do przejechania a bariera językowa nie jest aż tak wielka. Osobiście GPS przydaje mi się głównie do lokalizowania pojazdu pozostawionego gdzieś na parkingu (w większym, obcym mieście). Odbiornik odpinany z uchwytu zapamiętuje "ostatnią pozycję"...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czy konieczny jest Gps, czy bez problemu dojadę na zwykłych - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone