Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy konieczny jest Gps, czy bez problemu dojadę na zwykłych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 09.06.2010 13:37

W zeszłym roku mieliśmy gps a skończyło sie na zwykłej mapie. Poza tym drogi są dobrze oznakowane i nie ma najmniejszych problemów.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 09.06.2010 13:54

Od czasu jak mam GPS,to nigdy sie nie zgubilem w Budapeszcie,a jak nie mialem to zawsze cos sknocilem...na reszte trasy jest zbyteczna,ale Budapeszt w dzien,jak jest bardzo duzy ruch,to navi jest pomocna w 100%...
maniust
Koneser
Re: Czy konieczny jest Gps, czy bez problemu dojadę na zwykł

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 09.06.2010 13:55

azara napisał(a):czy wystarczą zwykłe nowe mapy?

Od kilku lat jeżdzimy Francja , Belgia , Niemcy , Słowacja i w zeszłym roku Chorwacja i zawsze na zwykłej papierowej mapie Europy.
Nigdy nie mieliśmy żadnych problemów z dotarciem do celu czy też błądzeniem.

W szczególności do Cro , przez Austrię i Słowenię jadąc oznaczenia dróg są super i nie potrzeba żadnej nawigacji.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 09.06.2010 13:58

Pierwszy raz jechałam wg mapek wydrukowanych z netu - tam okresliłam sobie trasę i ją wydrukowałam z opisem. Wszystko było ok
Ostatnio byl GPS i sie biedak pogubił na objeżdzie w Słoweni bo były objazdy i wg niego jechalismy polami, za to przydały sie wskazówki forumowiczów ktore zastąpiły GPS.

Drogi są bardzo dobrze oznaczone, trochę zamętu moze byc przy objeżdzie w Słoweni (jesli bedziecie objerzdzać autostrady), ale jak pisałam wyżej opisy na forum są bardzo dokładne.
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 09.06.2010 14:03

Witam. GPS to kolejny modny gadżet , który jest niezbędny dla wszelkiej maści gadżetomaniaków. Oczywiście jego użytecznosć jest duża ale nie przesadzajmy... dobra mapa, patrzenie na drogowskazy i wcześniejsze przestudiowanie trasy spokojnie wystarczy. Znam przypadki gdy kolega jechał z GPS-em a inni po prostu znali trasę z map. GPS na nowej drodze padł i zaczął wskazywć dziwne namiary...był ślepy i głuchy. Pozdrawiam i nie dajmy się zwariować.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.06.2010 14:29

Od wielu lat moim GPS-em jest żona (nie tylko w drodze do Chorwacji) :D , korzystamy z map, atlasów, patrzymy na drogowskazy i jak do tej pory zawsze trafiamy do celu. :D

Chwilowo o GPS -ie nie myślę, bo nie wiem czy bym zdzierżył jeszcze dodatkowe gadanie w samochodzie :lol: .
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 09.06.2010 14:37

Witam,

Trasę można spokojnie jechać bez navi, ja co prawda byłem wyposażony w IGO ale i tak zawsze na sztywno ustawiam trasę według własnego uznania, a navi pomaga przy podpowiadaniu o radarach itp.
W samej Chorwacji jeśli chcesz pojeździć po większych miastach navi może się przydać, ale tylko Garmin z mapą AdriaRoute.

Pozdrawiam.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 09.06.2010 14:38

krakuscity napisał(a):Od wielu lat moim GPS-em jest żona (nie tylko w drodze do Chorwacji) :D , korzystamy z map, atlasów, patrzymy na drogowskazy i jak do tej pory zawsze trafiamy do celu. :D .
Mnie żona tez pomaga trafić , grunt to dobra współpraca :lol:
azara
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) azara » 09.06.2010 19:44

Dziękuję za tyle odpowiedzi.Myślałam,że tylko ja jeżdżę na papirowych mapach. Teraz tylko zaopatrzyć się w najnowsze mapki i w drogę.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 09.06.2010 20:42

Zwykłe mapy!
Gps nam tylko "namiszał", bo prowadził drogą, której jeszcze nie było ;) ;)
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 09.06.2010 20:47

azara napisał(a):Dziękuję za tyle odpowiedzi.Myślałam,że tylko ja jeżdżę na papirowych mapach. Teraz tylko zaopatrzyć się w najnowsze mapki i w drogę.
GPS to tez mapy tylko inaczej podane dobrze mieć to i to :)
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 09.06.2010 20:51

A kto wam czyta nawigację ? standard - blondynka, ale czasami dodam sobie Czesia :lol: lub Endriu :wink: Wio... Baśka...wio..... :mrgreen:
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 09.06.2010 21:12

Praktycznie np trasa z poludniowo-wschodniej, centralnej polski trasa na Slowacje, W ęgry jest prosta. Wiadomo z GPS duze lepiej. Nalezy równiez pamietac o dobrej mapie papierowej.

Najbardziej może się przydać w Chorwacji oraz gdy wysiądzie GPS.
oto przyklad jak zepsul sie nam GPS (w drodze powrotnej do Polski, za Plitvickimi albo przed) a posiadając mape ...zauwazyliśmy kontynuacje wcześniejszej drogi -skręt w prawo w droge o niby takim samym standardzie. Opierając sie na samej tylko mapie tak się to skonczylo:

http://img256.imageshack.us/f/croat.jpg

Wg opisu droga byla takiego standardu (krajowa jak wczesniejsze), okazala sie jednak gruntową hardcorową trasą. Obok jakieś wraki pamiętające pewnie wojne, jakieś oznakowania-ostrzeżenia pewnie. Normalnie krajobraz chorwackiej dziczy-pustkowie wyschnięte i droga gruntowa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2010 22:03

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 14:26 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 09.06.2010 22:09

To ja napisał(a):
azara napisał(a):Witam. Mam pytanie. Wiedząc jakie są różne nawigacje (wgrywanie map),czy przy obecych oznakowaniach dróg,miejscowości,autostrad konieczny jest Gps,czy wystarczą zwykłe nowe mapy? Jedziemy z Poznania do Vodic , przez Czehy,Austrię z noclegiem w Gratzu, Słowenię. Proszę o doradzenie i dziekuję. :)

Jedź z mapą rozwija wyobraźnię, poza tym droga do Chorwacji jest stosunkowo prosta i na pewno nie wiedziesz do jakiegoś jeziora, czy lasu.
Z pow.
Jak jedziesz po czarnym nema problema :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czy konieczny jest Gps, czy bez problemu dojadę na zwykłych - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone