Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 08.09.2009 06:40

mpi napisał(a):wyłączaj sobie ją w trakcie deszczu, albo w nocy to zoboaczysz jak Ci będą szyby parowały, itp itd...

Szyby parują nie od deszczu czy nocy, tylko od zawilgoconych dywaników, lub zapyziałego filtra przeciwpyłkowego. Znawca..... :wink:
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 08.09.2009 08:30

vazyl napisał(a):Szyby parują nie od deszczu czy nocy, tylko od zawilgoconych dywaników, lub zapyziałego filtra przeciwpyłkowego. Znawca..... :wink:

oczywiście dywaniki zawilgotniały a filtr przeciwpyłkowy zapyział w przeciągu 50 minut po wyjechaniu nowym autem z salonu...

kolejny znawca, który powtarza mity :wink:
Ostatnio edytowano 08.09.2009 08:58 przez mpi, łącznie edytowano 2 razy
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 08.09.2009 08:54

Pewnie, mity i bajki, bo ja J H Andersen jestem. Ciekawe, ze u mnie bez klimy jakoś nie chce parować. No w zimie i późną jesienią, ale wtedy jest wszechobecna wilgoć pod różnymi postaciami.
Nie bierz tego do siebie, ale może się za bardzo pocisz, skoro jak napisałeś tamte powody odpadają.
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 08.09.2009 09:04

Mi też nie parują - pod warunkiem że nie wyłączyłem jej przed chwilą. Jeśli jedziesz jakiś czas z klimą i ją wyłączysz np w deszczu lub w nocy to napewno zaparują. Jeśli odpalę rano samochód bez klimy - niezależnie jaka będzie pogoda szyby nie będą parowały.

Moja uwaga dotyczyła tekstu że nie powinno się jeździć 100% trasy z klimą czyli jąwłączać i wyłączać. Ja nie znam samochodu, który by nie miał takich problemów jak opisałem a takie teorie jak Twoja mechanicy w serwisach opowiadali mi jak jeździłem używanymi autami. Odkąd jeżdzę nowymi samochodami to od tych samych osób już słyszę inaczej: "jak pracowałem w toyocie to tamte dopiero parowały" albo "w renault to dopiero są problemy z klimą" itd. Nikt już nie zarzucał filtra ani dywaników. Dziwne prawda?
Po wyłączeniu klimy parują szyby, robi się duchota i czasami dziwny zapach zarówno w nowym vw jak i hondzie.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 08.09.2009 09:31

vazyl napisał(a):Ciekawe, ze u mnie bez klimy jakoś nie chce parować.

W moim poprzednim aucie bez klimy nie było problemu z dopływem powietrza do kabiny, nawet przy zamknietych oknach. W obecnym z klimą albo trzba uchylić okna albo właczyć klimę.
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 08.09.2009 10:40

Tak apropos jazdy samochodem bez bez klimatyzacji...chciałbym tylko nadmienić, że może być jeszcze gorzej i da się przeżyć :D. Poniżej link do mojej relacji z drogi.... ale się działo!!!
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=7184&start=165
Pozdrowionka
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 08.09.2009 14:51

mpi napisał(a):Po wyłączeniu klimy parują szyby, robi się duchota i czasami dziwny zapach zarówno w nowym vw jak i hondzie.

No dziwne, na prawdę nie mam nic przeciwko Tobie. Piszę tylko o własnych doświadczeniach. Moja 10 letnia Xantia, nie paruje. Nawet po wyłączeniu klimatyzacji. Filtr wymieniam co około 5tys. lub 3 miesiące. Nie jest to straszny wydatek, a wygląd tegoż świadczy o tym ile do auta dostaje się różności poprzez układ wentylacji. Być może maszjakieś problemy z parownikiem, ale ponieważ nie jestem specem od układów klimatyzacji więc tylko zgaduję.
pozdrawiam - Piotrek
menadzer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) menadzer » 14.09.2009 20:34

Ja mam Golfa 4 i kiedy pada deszcz, szyby zaczynają parować. Wtedy trzeba włączyć klimę i przestają.
bartom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartom » 14.09.2009 21:05

Przekonałem się osobiście; byłem pierwszy raz w Chorwacji, autem bez klimy i powiem że jestem zachwycony, za rok wybieram się ponownie; klima jest nie potrzebna, spokojnie poradziłem sobie bez niej.
"Romo" przeczytałem Twoją historię z autem i jestem pełen podziwu. Jestem ciekaw jak się jedzie przez Serbię do Grecji, czy ta dawna jugosłowiańska autostrada jest ok? A droga przez Macedonię?, też bez problemów?
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 15.09.2009 00:08

Byłam 6 x w Chorwacji, w tym - raz we wrześniu,- reszta w sezonie lipiec - sierpień.
Klima nie była mi potrzebna.
Takie są moje odczucia.
Pozdrówki!
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 15.09.2009 07:38

To sobie wejdźcie do piekarnika i zróbcie sobie podróż prosto do Cro a może od razu do nieba?
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 15.09.2009 09:21

MWN napisał(a):To sobie wejdźcie do piekarnika i zróbcie sobie podróż prosto do Cro a może od razu do nieba?

Jeżdzę zawsze na noc i klima nie jest mi potrzebna. Przydaje mi się wyłącznie do poruszania się w ciągu dnia (zwłaszcza w korkach) ale nie jest niezbędna.
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 15.09.2009 12:01

"Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna?"

Na tak postawione pytanie, moja odpowiedz brzmi: nie. Klimatyzacja nie jest niezbędna.
Natomiast nie mam wątpliwości,że jest bardzo przydatna.
Tak sie złożyło,ze w tamtym roku pojechałem autem bez klimy i nie było problemów, nie odczuwaliśmy jakiegoś nadzwyczajnego dyskomfortu. W tym roku , inne auto , już z klima więc mam bezposrednie porównanie. Było troche lżej, troche przyjemniej ale nie wyolbrzymiał bym jej zbawiennych skutków.
Mysle,że nie warto zacietrzewiać sie , forsujac tę, czy inną teorie. Wszystko zalezy od naszych bardzo indywidualnych predyspozycji.Ja akurat nie znosze zimna, kocham upaly i bardzo dobrze czuję sie w nich czuję, dlatego dla mnie klima jest wygodnym,ale nie niezbędnym dodatkiem do samochodu. Rozumiem jednak,że są ludzie dla których 25 czy 28 stopni to " piekło". Z dyskusja na temat tego czy klima jest niezbedna jest wiec troszke tak jak z dyskusją na temat tygo czy nam sie coś bedzie podobało czy nie.
Ostatnio edytowano 15.09.2009 12:27 przez SVIBANJ, łącznie edytowano 1 raz
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 15.09.2009 12:24

Witam!
Wyjechałem czwartego po południu z kraju, piątego ok. 15 byłem na miejscu w Puli. Klimatyzację włączyłem - manualna - tylko na jakąś godzinę podczas przejazdu słoweńskim wybrzeżem. W pozostałej części trasy nie była potrzebna. W drodze powrotnej, to jest trzynastego, też włączyłem na jakieś dwie, trzy godziny przy wyjeździe z Istrii.

Wniosek? Nie ma reguły. Mamy wrzesień, Słońce już tak mocno nie pali, pogoda bywa różna.
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 15.09.2009 12:25

"Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna?"

Jesli odpowiedż brzmi "TAK"to znaczy :? że kiedy auta nie posiadały klimy to nie jeżdżono latem....zwłaszcza gdzieś dalej hm:?: :lol:
Na takie pytania nie ma odpowiedzi "TAK" lub "NIE"......jednemu jest potrzebna ,drugiemu nie.....jednemu słuzy, drugiemu nie....i już :wink: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone